Heb ik de eerste asperges van het seizoen kunnen bemachtigen? Jawel hoor! Ik kreeg via een jeugdvriendin via Instagram een berichtje of ik misschien de asperges van haar mama wilde proeven. Wanda is zelf ook boerin in de Kempen (check hun leuke B&B tussen de koeien), ze kreeg het van haar ouders mee, want die hebben een grote tomaten- en aspergekwekerij in Vremde.

Leo en Marja van Den Boschkant kweken dus witte asperges in serres van Valentijn tot en met Pasen. Ik ging samen met zoonlief eens kijken in de serre in Vremde, waar de asperges worden gewassen, geselecteerd en verpakt.

En wat was ik blij dat ik één van de eerste pakjes primeur asperges mee naar huis kreeg! Ze zijn beschikbaar in verschillende diktes: van hele dikke die enkel geselecteerd worden voor de horeca tot dunnetjes (zo dik als je pink) die je niet hoeft te schillen. Die laatste worden niet in de winkel verkocht, maar worden meestal aan voedselbedrijven verkocht die er aspergesoep van maken. Maar ze zijn ook ideaal om een wokske mee te maken. Daar kreeg ik ook een pakje van mee, dus daar ga ik ook nog mee aan de slag. Hou de gram maar in de gaten.

En voor die prachtige primeurasperges, heb ik ook een apart receptje bedacht: risotto van parelcouscous met asperges en warmgerookte zalm. Uiteraard kan je ook risotto maken van ‘gewone’ risottorijst, maar ik vond dat dit gerecht wel een speciale twist mocht hebben (en risottorijst had ik niet in huis, dat ook). De warmgerookte zalm past er ook heel mooi bij, die vond ik bij Jumbo. Maar uiteraard kan je ook gerookte zalm of een stukje gegrilde zalm gebruiken. Tenslotte zorgt de ei-mimosa voor de link met de ultieme klassieker asperges à la Flamande. Proef dit, en je mag officieel zeggen dat de lente in het land is!

Risotto van parelcouscous met asperges en warmgerookte zalm

Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 2
Een ode aan de lente (van de hoop) met de eerste asperges, rechtstreeks van bij de boer!

Ingrediënten

  • 1 bussel witte asperges
  • 200 gr (warm)gerookte zalm
  • 150 g parelcouscous (ik gebruik die van Soubry)
  • 2 eieren
  • 1 busseltje bieslook
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el mascarpone
  • 50 g parmezaan
  • 100 ml witte wijn
  • olijfolie
  • peper en zout

Instructies 

  • Schil de asperges en snij het uiteinde weg. Neem een brede kookpot en leg er de asperges en de schillen in. Zet net onder met water. Voeg een flinke snuf zout toe. Breng het water aan de kook. Als het water kookt, draai het vuur uit, en laat de asperges er nog 10 minuten inliggen.
  • Snij de ui fijn en pers de knoflook. Verhit olijfolie in een kookpot en voeg de ui en knoflook toe. Laat 10 minuten stoven op een zacht vuur.
  • Kook de eieren hard. Snij de bieslook fijn. Pel de eieren en plet ze met een vork. Meng er de bieslook, peper, zout en wat olijfolie door.
  • Voeg de parelcouscous toe aan de gestoofde ui. Laat kort bakken en voeg dan de witte wijn toe. Laat even inkoken.
  • Haal de asperges uit het kookvocht en zeef het kookvocht. Dat gaan we als bouillon gebruiken.
  • Voeg een flinke schep kookvocht toe aan de parelcouscous. Roer goed om. Laat pruttelen op een zacht vuurtje. Hou goed in de gaten en blijf kookvocht toevoegen tot de parelcouscous gaar is.
  • Snij de asperges in hapklare stukjes en voeg toe aan de parelcouscous. Ze moeten ongeveer nog 5 minuten mee garen.
  • Breek de warmgerookte zalm in stukjes. Rasp de parmezaan.
  • Proef of de parelcouscous gaar is, kruid goed bij met peper en zout. Roer er 3/4de van de parmezaan en de mascarpone door. Laat nog 2 minuten onder deksel van het vuur rusten.
  • Schep in borden en werk af met de ei-mimosa, de rest van de parmezaan en de warmgerookte zalm en serveer. En geniet!
Gang: Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Belgisch
Trefwoord: asperge, asperges a la Flamande, risotto, warmgerookte zalm, witte asperge, zalm

De asperges van Marja en Leo van Den Boschkant kan je onder andere vanaf nu vinden bij Delhaize, maar je kan ook langsgaan in de serres zelf om er te kopen, in alle formaten. Weekdagen van 10u tot 17u geloof ik, Wommelgemse Steenweg 125 in Vremde.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Rating recept




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.