Sarah Puozzo van de blog ‘South & Pepper’ is één van de foodblogsters die ik al het langste ken. Met haar heerlijk elegante en ravissante stijl brengt ze al jarenlang ode aan haar Italiaanse roots. Ze is ook de bezieler van Pasta Academy in België en Nederland. Een kookboek kon dus niet uitblijven!
‘Mangiamo’ is een prachtig kook- en leesboek geworden over Italië, eentje die elke Italofiel (zoals mezelf) graag in huis heeft. Ze neemt je mee naar de verschillende provincies in Italië, met veel verhalen en uitleg over de specifieke producten en gerechten. Ik heb een beetje spijt dat ik het boek vergat mee te nemen op mijn vakantie in Italië voorbije zomer, maar kijk, nog genoeg leesvoer nu om bij weg te dromen op een druilerige herfstdag…
Onlangs deden we met mijn kookclubje ‘De Kookboekenclub’ ook een avond rond Italiaanse keuken. Ik nam Sarah’s boek erbij en koos voor 2 gerechten uit Emilia-Romagna: Spinaziegnocchi en tomaten gevuld met burrata. Wat een voltreffers waren me dat! Zo simpel en toch zo zo goed. Als ik Italiaans kook, heb ik al gauw wat de neiging om heel veel ingrediënten te gebruiken, maar Sarah bewijst het eens te meer: ‘meno è meglio’ (‘less is more’ dus).
Ik vroeg aan Sarah of ik het recept voor de spinazie gnocchi mag delen, en dat mocht met plezier, grazie Sarah! Hoe lekker is dat ook, gnocchi? Het is echt één van mijn favoriete gerechten. Ik vind het straf dat dat niet vaker op restaurantmenu’s staat. Eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om te maken (je moet je aardappelen wel door een goede ‘pureerder’ of passe-vite duwen), maar eens dat gedaan is, valt het echt goed mee, ik stond er weer van te kijken!
En de allerbeste begeleider bij bij gnocchi, dat is toch een boter-saliesausje? Uiteraard met look en zout erbij! Laat je boter lichtbruin kleuren (‘beurre noisette’) voor nog meer smaakervaring. Extra leuk ook als je je gnocchi over zo’n iconisch plankje met ribbeltjes kan rollen, maar met een vork lukt het zeker ook. Alora, mangiamo!
Spinazie gnocchi met boter en salie
Ingrediënten
- 700 gr kruimige aardappelen
- 400 gr verse spinazie
- 200 gr bloem (+ extra om je werkblad te bestuiven)
- snufje nootmuskaat
- snufje zout
- klont boter
- 2 teentjes knoflook
- 10 gr salie
- Parmezaanse kaas
Instructies
- Snijd de grote aardappelen in vieren en stoom ze in 25 minuten gaar in de schil. Slink ondertussen de spinazie in een pan zonder vetstof. Knijp goed uit en hak fijn. Schil de aardappelen meteen wanneer ze gaar zijn. Haal ze door een fijne aardappelpers en laat even afkoelen.
- Voeg de bloem bij de aardappelen, samen met de spinazie, nootmuskaat en zout. Meng kort tot een geheel.
- Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een rol van 1 cm dikte. Snijd de rol in plakjes van 1 cm dik en duw ze daarna met je duim zachtjes over een gnocchiplank.
- Breng ondertussen een pan met ruim gezouten water aan de kook. Kook de gnocchi al dente in 2-3 min. De gnocchi zijn gaar wanneer ze komen bovendrijven. Bewaar een beetje kookvocht.
- Zet een pan op het vuur, smelt daarin een flinke klont boter en rasp de knoflook erbij (dit voegde ik zelf toe in het recept, looove knoflook!). Voeg de versnipperde salieblaadjes toe en 3 lepels van het pastawater. Zet het vuur laag en voeg de gnocchi toe. Laat ze een halve minuut door de boter dansen terwijl je goed mengt.
- Serveer met geraspte Parmezaan.