Deze week (donderdag 8 juni) is het ‘World Ocean Day van MSC. Waarvoor staat dat eigenlijk? Het is een dag om stil te staan bij de herkomst van je voedsel, en deze dag specifiek – je raadt het al – de oceanen. Die zijn gigantisch belangrijk in onze voedselvoorziening.

MSC (Marine Stewardship Council) vertelt daarover:

De Oceaan houdt onze hele planeet in stand. Meer dan de helft van de zuurstof op aarde wordt geproduceerd door de oceaan, een groot deel van het voedsel dat we eten komt uit de oceaan en de oceaan voorziet miljoenen mensen in hun levensonderhoud. Toch wordt de gezondheid van onze oceaan bedreigd door de opwarming van de aarde en menselijke activiteiten zoals overbevissing.

MSC Belgium

Over MSC

Een viske, dat staat hier regelmatig op het menu. Ik leerde het MSC label al enkele jaren geleden kennen. Ik werd toen (door het WWF nota bene) uitgenodigd voor een ‘symposium’ over duurzame visserij, super interresant en verrijkend. Sindsdien let ik wel degelijk bij de aankoop van vis of er een label aanwezig is. MSC is een onafhankelijk non-profit organisatie die een label toekent aan duurzaam gevangen vis (volgens een héle lijst criteria), gemakkelijk te herkennen in de winkel aan het blauwe embleem (of het appelblauwzeegroene label ASC voor kweekvis, denk maar aan scampi).

Duurzame vis

Iets anders dat je kan doen, is om regelmatig te variëren met vissoorten. Al te vaak komt kabeljauw en zalm bij ons (in onze contreien) op het bord. Door altijd dezelfde soorten op het menu te zetten, verhoogt dat de druk en overbevissing op één soort. Een mooi alternatief voor kabeljauw bijvoorbeeld, is roodbaars (of wijting, koolvis, heek, lom, leng en zeeduivel > let op beschikbaarheid en de visseizoenskalender). Roodbaars is een echte ‘noordervis’ en wordt gevist op grote diepte (waardoor netten niet over de zeebodem schrapen) in de noorderlijke wateren rond Ijsland. Iemand die daar alles van weet is, Dagny Ros, de bekende Ijslandse chef. Ze is ook ambassadeur van MSC.

Boottochtje met de Flandria

Ik werd door MSC uitgenodigd om mee te gaan op een boottochtje (met de Flandria ☺️). Dagny Ros heeft enkele lekkere visrecepten ontwikkeld voor de gelegenheid. Als voorgerecht eten we gemarineerde, licht gegrilde tonijn met een frisse pittige salade. Jawel, je leest het goed, tonijn! Tonijn is jarenlang hét symbool geweest van overbevissing, maar het goede nieuws is, is dat er terug tonijnsoorten beschikbaar zijn (bijv. geelvin en skipjack) die duurzaam gevangen worden. Hoe weet je dat? Juist ja, ga op zoek naar het MSC-label.

Als hoofdgerecht gaat Dagny Ros voor smørrebrød met krokant gebakken zeebaars, groene remoulade en kruiden. Een verrassend lekker viske! Het inspireerde in ieder geval om thuis zelf ook met roodbaars aan de slag te gaan!

Thais-Belgisch met duurzame vis

Ik had zin in tom kha gai, da’s Thaise kokossoep. Meestal met kip (gai), maar met vis (pla) kan dat ook uitstekend! En ik wilde er ook een lokale twist aan geven, en had zo’n vermoeden dat witte asperges er ook heel lekker bij zouden passen. En jawel hoor, dat was een bangelijke match!

MSC Roodbaars met witte asperges ‘tom kha pla’

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 2 personen
Duurzame roodbaars, op Thaise wijze klaargemaakt, maar ook met witte asperges. Een zalige combinatie!

Ingrediënten

 • 300 gr MSC-gecertifieerd roodbaarshaasje
 • 500 gr witte asperges
 • 400 ml kokosmelk
 • 100 gr spinazie
 • 1 limoen
 • 1 bosje koriander
 • 1 el vissaus
 • 2 kaffir-limoenblaadjes
 • 2 stengels citroengras
 • dille-olie (optioneel)
 • peper en zout

Instructies 

 • Schenk de kokosmelk in een diepe pan of kookpot. Voeg de gekneusde stengels citroengras en de kaffir-limoenblaadjes toe. Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen.
 • Schil ondertussen de witte asperges en snij ze in schuine plakjes. Hou de kopjes heel. Voeg ze toe aan de kokosmelk. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Snij de roodbaars in gelijke blokjes en voeg toe aan de kokosmelk. Laat opnieuw 5 minuten pruttelen.
 • Pluk ondertussen de blaadjes koriander. Snij de helft van de limoen in partjes. Proef en breng op smaak met vissaus (begin met niet te veel, kan sterk afsmaken!), limoensap, peper en zout.
 • Voeg de spinazie toe en roer voorzichtig om tot de spinazie geslonken is. Serveer in diepe borden, en werk af met blaadjes koriander, dille-olie en geef er een partje limoen bij.
Gang: Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Belgisch, Thais
Trefwoord: Bewuste Visweek, duurzame vis, MSC, roodbaars, Thaise basilicum, Tom kha pla, witte asperges
MSC Roodbaars met witte asperges ‘tom kha pla’
MSC Roodbaars met witte asperges ‘tom kha pla’

Smakelijk! Deze blogpost is een betaalde samenwerking met MSC. Meer info kan je op hun website vinden.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.