Als je mij naar mijn favoriete ingrediënten vraagt, dan zitten zoete aardappel, avocado en feta sowieso in de top 10. En ze passen ook nog eens zo goed bij elkaar! Dit is dus echt een typisch ‘Avocado van de duivel-gerechtje’.
Toegegeven: dit gerecht kwam eigenlijk tot stand met wat ik in mijn koelkast vond, het zijn zo van die ingrediënten die ik (bijna) altijd in huis heb. Gingen er ook nog bij: gepekelde rode chilipeper en sjalot, koriander, gefrituurde uitjes, lente-ui en een restje boerenkool. Echt allemaal stokpaardjes!
Ik heb sinds een tijdje een Airfryer in huis. Ik was sceptisch (laten we eerlijk zijn: eigenlijk is dat een klein oventje he), maar hij wordt ondertussen toch al regelmatig gebruikt. Al worden er nu ook meer frietjes en bitterballen gegeten, ik weet niet echt of dat een (al te gezonde) vooruitgang is 😅. Zoete aardappelfrietjes bakken in de Airfryer lukt zeker ook, ik vind het resultaat vrij gelijkaardig met de oven, al is het een 5-tal minuten sneller dan in mijn (krachtige) oven. Kleine win dus, ik geef beide bereidingsmethodes mee in het recept.
Inspiratie voor de dressing, bang bang saus, vond ik op Instagram. Dat urenlang receptfilmpjes kijken brengt op 😅! Een sausje met – zoals de naam al doet vermoeden – kick! Mayonaise, sweet chili saus, sriracha, honing en rijstazijn, topcombo! Cocktailsaus die écht lekker is. En het verbaasde me niet, ook geweldig goed bij dit gerecht past.
Kleurrijk, vol van smaak, met veel groenten én veggie. Meer moet dat voor mij niet zijn. En voor jou?
Loaded zoete aardappelfrietjes met avocado, feta en bang bang dressing
Ingrediënten
- 500 gr zoete aardappel
- 1 kl kipkruiden
- 1 avocado
- 1/2 limoen
- 100 gr feta
- 100 gr boerenkool
- 1 grote rode chilipeper
- 1 sjalot
- 3 el witte wijnazijn
- 1 kl suiker
- 2 el gefrituurde uitjes
- 1 stengel lente-ui
- enkele takjes koriander
- olijfolie
- peper en zout
Bang bang dressing
- 3 el mayonaise
- 1 el sriracha
- 1 el sweet chili saus
- 1 kl honing
- 2 kl rijstazijn
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bedek een bakplaat met bakpapier. Of je kan de zoete aardappel frietjes ook in de Airfryer bakken.
- Snij de zoete aardappel in frieten. Schik op de bakplaat, kruid met kipkruiden, peper en zout. Besprenkel met olijfolie. Hussel goed door elkaar en verspreid over de bakplaat. Zet 15 min. in de oven of 7 min. in de Airfryer op 200 ºC.
- Gepekelde sjalot en chili: snij de sjalot en chilipeper in ringen. Breng water aan de kook. Doe de sjalot en chili in een kom en schenk er het hete water bij. Laat 3 minuten trekken en giet dan het water af. Meng de witte wijnazijn met de suiker, peper en zout. Schenk dit over de sjalot en chili. Laat trekken.
- Snijd de avocado in plakjes en besprenkel met wat limoensap. Verkruimel de feta. Snij de lente-ui in ringen. Pluk de blaadjes van de takjes koriander. Pluk de blaadjes van de stengels van de boerenkool.
- Schep de zoete aardappel om, voeg de boerenkool toe en besprenkel eventueel met extra olijfolie. Zet opnieuw 10 min. in de oven of 7 min. in de Airfryer.
- Dressing: meng alle ingrediënten. Proef en voeg eventueel nog wat extra sweet chili en/of sriracha naar smaak toe. Doe eventueel in een spuitflesje.
- Haal de zoete aardappelfrietjes en boerenkool uit de oven en schep in een schaal. Schik de avocado, feta, gepekelde sjalot en chili, gefrituurde uitjes, lente-ui en koriander erbovenop. Drizzle de dressing erover. Smakelijk!