Ik ben een sucker voor gebakken champignons, helaas zijn mijn huisgenoten dat niet. Dus af en toe laat ik me helemaal gaan met de champi’s voor ontbijt of lunch, met een toast champignons. Bij mijn lokale kruidenier Rico (topwinkel in Deurne Noord, ga er zeker eens heen als je kan), vond ik verse eryngii (kruisdistelzwam), prachtige ‘vlezige’ paddenstoelen. Toegegeven, ze zijn niet goedkoop, maar zo’n verwennerijtje mag al eens he. Bij Rico hebben ze trouwens ook ge-wel-dig zuurdesembrood (van Grof). Bak sneetjes zuurdesem in goei boter, en je bent in crispy-broodheaven (zie ook mijn recept voor kimchi-croque).

Nog een luxueuze toevoeging aan mijn toast is een feta-eitje. Ik kwam het recept tegen op ’the gram’ en ik ben echt verkocht sindsdien. Ik heb het in een week tijd al 3 keer gemaakt! Je verkruimelt wat feta (1/4de van een blokje is al genoeg) in een goede antikleefpan, laat kort even smelten, en breek er dan een ei bij. Bak zoals een spiegelei, kruid met peper (zout hoeft niet met de zoute feta). Je eitje is klaar als de onderkant mooi goudbruin kleurt en het eiwit gestold is (bak dus niet op een te hevig vuur). Werk af met wat chilivlokken (of homemade chilicrisp). Echt zo zo lekker!

Tenslotte werkte ik nog af met wat rucola, veldsla en Topp’d crumble (no spon). Toplunch!

Toast champignon deluxe met feta-eitje

Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 1 persoon
Treat yourself met een zoals toast champignon deluxe met eryngii-paddenstoelen! Ik maakte er zalige feta-eitjes bij. Echt een toplunch!

Equipment

  • 1 goede antikleefpan fan van Tefal Ingenio, die gaan hier al een tijdje mee!

Ingrediënten

  • 2 plakken zuurdesembrood
  • 150 gr eryngii (of eekhoorntjesbrood, oesterzwammen)
  • 2 teentjes knoflook
  • enkele takjes tijm
  • 50 gr feta
  • 1 ei
  • Topp'd crumble (optioneel)
  • wat chilivlokken (optioneel)
  • wat rucola
  • wat veldsla
  • 1 kleine avocado
  • 1/2 limoen
  • goede boter
  • extra vierge olijfolie
  • zout en zwarte peper

Instructies 

  • Maak eerst de toast: bak de sneetjes zuurdesembrood mooi krokant in goede boter. Kruid royaal met zout en zwarte peper.
  • Snij de avocado in plakjes, besprenkel met limoensap.
  • Snij de paddenstoelen in plakjes. Smelt opnieuw wat boter in de pan en voeg de paddenstoelen toe. Pers de knoflook erbij en leg de takjes tijm erbij. Bak mooi goudbruin. Kruid met zout en zwarte peper. Schep uit de pan.
  • Veeg de pan even proper met keukenpapier. Verhit opnieuw en verkruimel de feta in de pan. Laat kort even smelten. Breek het ei er voorzichtig bij. Laat op een middelmatig vuur bakken, tot het ei gestold is en de onderkant mooi goudbruin kleurt. Kruid met peper. Schep uit de pan.
  • Schik de gebakken paddenstoelen op de toast. Schep er voorzichtig het feta-ei op. Werk af met chilivlokken, Topp'd crumble, plakjes avocado, rucola en veldsla en een straaltje extra vierge olijfolie. Smakelijk!
Gang: brunch, lunch, ontbijt
Keuken: Avocadiaans
Trefwoord: champignons, ei, eryngii, feta, toast, zuurdesembrood
Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.