Dit is een recept dat ik zag passeren bij de fantastische Amerikaanse kookblog Half Baked Harvest. De geroosterde bloemkool is lekker crispy vanbuiten en boterzacht vanbinnen, en helemaal niet ‘kolig’, echt heerlijk! Zo ga ik ‘m voortaan altijd maken (of in een bechamelsauske, vind ik ook een fantastische ‘hack’). De hummus zorgt voor een mooie romigheid en dan die kruidenolie is ‘something else’: je mengt verse kruiden met geperste knoflook, citroenzeste, chilivlokken, sesamzaadjes en honing. Daarop schenk je hete olijfolie. De kruiden beginnen te sissen en borrelen, het is echt een ‘speciale’ ervaring. En lekker, dat ook! Echt een heerlijk sausje, mooi in balans en past perfect bij de hummus en geroosterde bloemkool. Ik voegde ook nog olijven, pijnboompitten en extra koriander toe aan het recept, om er een volledige maaltijd van te maken (allé, lunch pakt). Je kan dit ook serveren als dip, met platbrood erbij.

Geroosterde bloemkool met hummus en kruidenolie

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 2 personen
Een heerlijke vegetarische lunch (of dip) met de lekkerste geroosterde bloemkool, romige hummus en een verrassende kruidenolie.

Ingrediënten

Voor de geroosterde bloemkool

  • 1/2 bloemkool
  • 2 kl gerookt paprikapoeder
  • 1 kl chipotle peper
  • 1 kl lookpoeder
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Voor de kruidenolie

  • 20-30 gr verse kruiden (koriander, peterselie, dille,…)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kl paprikapoeder
  • zeste van 1 biologische citroen
  • 1 kl chilivlokken
  • 2 el sesamzaadjes
  • 2 kl honing
  • 50 ml extra vierge olijfolie

Om af te werken

  • 1 potje hummus (zelf maken kan ook natuurlijk)
  • 50 gr zwarte olijven, ontpit
  • 10 gr koriander
  • 2 el pijnboompitten
  • platbrood om erbij te serveren (optioneel)

Instructies 

  • Maak eerst de geroosterde bloemkool. Verwarm de oven voor op 230 °C. Bedek een bakplaat met bakpapier of bakmatjes. Snij de bloemkool in roosjes. Maak ze niet te groot. Schik op een bakplaat. Strooi er de specerijen, olijfolie en peper en zout over. Meng goed. Zet 20-25 minuten in de voorverwarmde oven, schep halverwege om. De bloemkool is klaar als hij mooi goudbruin gekleurd is, met zo van die donkere, krokante randjes.
  • Maak de kruidenolie: hak de groene kruiden fijn. Warm de extra vierge olie op op een zacht vuurtje (let op dat het niet te heet wordt en begint te roken!) Rasp de zeste van de citroen. Pers de knoflook. Doe alle ingrediënten behalve de olijfolie samen in een kom en schenk er de olie bij. Meng goed.
  • Rooster de pijnboompitten in een antikleefpan zonder vetstof tot ze beginnen te verkleuren. Hak de rest van de koriander fijn.
  • Verdeel de hummus over een schaal. Schep er de geroosterde bloemkool bij. Schep er de kruidenolie over. Schik er de pijnboompitten, olijven en de rest van de koriander op. Werk af met nog wat zeste van citroen en citroen. Ook lekker afgekoeld!
Gang: hapje, lunch, Voorgerecht
Keuken: Midden-Oosters
Trefwoord: bloemkool, hummus, vegetarisch
Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.