Als iemand mij vraagt “wat is jouw favoriete gerecht”, dan sta ik meestal met mijn mond vol tanden. Er is namelijk zó veel dat ik echt graag eet, het voelt als kiezen is verliezen. Ik heb onlangs eens een lijstje proberen te maken, dus het is eerder een top 10 (of 15…) geworden. Gelijk een leuk idee om eens een reeks op de blog over te maken! Dus laten we beginnen met ééntje die ze-ker in dat lijstje staat: pad krapao!

Het Thaise nationale gerecht

Pad krapao (of gaprao, kapraw, ka prao, kapow,… het valt niet echt ’te schrijven’ vertaald uit het Thais) is het officieuze nationale gerecht van Thailand. Pad Thai is het officiële, maar ik heb me laten vertellen dat de Thai zelf véél liever pad krapao lusten, en ik kan het niet meer eens zijn!

Thaise basilicum – kaprao

Pad krapao is pittig, vol van smaak, met vele texturen en wat het helemaal afmaakt is de Thaise basilicum. Er bestaan daar verschillende soorten van, ik heb er al eens een artikel over voor 15gram.be geschreven. Ik citeer even:

Heb je al eens Thaise basilicum geproefd? Het smaakt helemaal anders dan onze ‘klassieke’ basilicum. En om de verwarring nog wat groter te maken, bestaan er eigenlijk 3 verschillende basilicum in de Thaise keuken: de verzamelnaam van de 3 soorten is ‘sweet basil’, ze zijn onderling inwisselbaar, maar hebben wel degelijk een smaakverschil. Er is Thaise basilicum, de soort waar wij het hier over hebben en hier ook het gemakkelijkste verkrijgbaar is. Deze heeft een heerlijke, subtiele anijssmaak. De plant heeft paarse stengels en de blaadjes zijn platter en smaller dan ‘Westerse’ basilicum. De blaadjes verdragen warmte in een gerecht ook beter. Je kan ze gebruiken zoals je jonge spinazie in een gerecht zou gebruiken. De andere soorten zijn ‘holy basil’, die een pittige, peperig smaak heeft en ‘lemon basil’, met een citrusachtige smaak, zoals de naam doet vermoeden. Die laatste 2 soorten zijn helaas minder goed bij ons te verkrijgen. 

Thaise basilicum
Links: Thaise basilicum of sweet basil. Rechts: Holy basil

Het is de holy basil (krapao) die klassiek in pad krapao gebruikt wordt. De smaak is ietwat peperig maar eigenlijk moeilijk te omschrijven. Het lijkt zeker niet op de Italiaanse basilicum die wij kennen. Holy basil vind je hier ook bijna niet, maar nu had ik onlangs ‘chance’ en vond toch een pakje bij Seing Thai, de Thaise supermarkt in de Van Wesenbekestraat in Antwerpen. De andere basilicum die je er meestal vindt (toch vanaf de zomer) is Thaise basilicum of sweet basil. Met zijn anijsachtige smaak, ik vind het heerlijk! Dus voor deze versie bracht ik beide soorten mee, om te combineren in het gerecht.

Ik heb trouwens zelf ook al proberen Thaise basilicum te kweken in mijn moestuintje. Dat lukt wel, maar voor het gerecht heb je best een grote hoeveelheid nodig (vergelijk het met spinazie, het slinkt enorm), dus dan was ik meteen door mijn voorraad heen als ik dit gerecht één keer maakte. Vroeger kwam ik Thaise basilicum ook wel eens tegen bij Delhaize, maar tegenwoordig precies niet meer, jammer! Dus als je een bosje te pakken kan krijgen, weet je wat je te doen staat!

Spice!

De basis van het gerecht is knoflook die je vijzelt met chilipeper. Klassiek is dat met ‘bird’s eye chili’, zo van die kleine pikante Thaise chili’s. Voor wat meer volume (en iets minder pit), heb ik serrano peper toegevoegd. En voor nog extra groentjes erbij (yes please!), wokte ik paksoi apart. Extra paprika toevoegen is ook een goeie!

Wat gaat er nog in?

Voor het vlees kan je kip nemen, en die fijnhakken, maar kippengehakt werkt ook prima. Of een andere soort gehakt. Of verkruimelde tofu is ook de max! Nadat je de chili-knoflookpasta en de kip kort aangebakken hebt, voeg je de saus toe. Die saus, dat kan eenvoudigweg vissaus zijn (de originele Thaise versie), maar je kan ook een ‘vollere’ versie maken, met lichte en donkere sojasaus, vissaus, oestersaus, water en suiker. Die gebruiken ze vaak in Thaise restaurants, heb ik me laten vertellen. De saus zorgt voor binding (en veel smaak uiteraard). Nadat die mooi rond het vlees kleeft, voeg je de Thaise basilicum toe en wok je die nog even mee. De basilicum ‘gedraagt’ zich zoals spinazie en slinkt dus enorm. Hou er dus rekening mee dat je echt een grote hoeveelheid basilicum nodig hebt!

De ingrediënten voor pad krapao
De ingrediënten voor pad krapao

Bij pad krapao hoort ook nog een gebakken spiegelei. Die zachte eierdooier past mooi bij de pittige smaken van het gerecht. En bak je spiegelei hard in goed wat olie, dan krijg je van die heerlijk krokante randjes aan het eiwit, die ook nog voor wat extra crunch zorgen. Tenslotte kan je er ook nog ‘prik nam pla‘ bij serveren, dat is een (heel) pittig sausje, dat je maakt met limoensap, bird’s eye chili’s, knoflook en vissaus, de hoeveelheden kies je wat naar eigen smaak.

Let’s wok!

Wow, dat is hier een hele boterham geworden, en eigenlijk is het doodsimpel om te maken. Als je mise-en-place klaar is, heb je nog 5-10 minuten werk om te wokken en je kan aan tafel. Als je basics goed zitten, heb je een fantastisch gerecht. Hopelijk ben je ’t met mij eens! Let’s wok!

Pad krapao

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 2 personen
Het 'officieuze' nationale gerecht van Thailand! Gewokt vlees met Thaise basilicum. Niet moeilijk om te maken, maar je basics moeten wel goed zitten. Ik toon je hoe!

Equipment

  • 1 wok of brede pan
  • vijzel

Ingrediënten

  • 150 gr jasmijnrijst
  • 250 gr kippengehakt (of ontbeende kippenbillen die je grof hakt)
  • 2 bird eye chili's
  • 2 grote chilipepers
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 0.5 rode paprika (of gebruik prinsessenboontjes of kousenband, in stukjes gesneden)
  • 50-100 gr Thaise basilicum
  • 2 eieren
  • arachideolie

Woksaus

  • 2 el oestersaus
  • 2 el lichte sojasaus
  • 1 el donkere sojasaus
  • 1.5 el vissaus
  • 4 el water
  • 1 el palmsuiker (of gewone suiker)

Prik nam pla

  • 0.5 limoen
  • 2 bird's eye chili's
  • 0.5 teentje knoflook
  • 1 el vissaus

Paksoi

  • 2 baby paksoi
  • 2 el oestersaus
  • 2 el water
  • 10 gr gember (geraspt)
  • 1 teentje knoflook

Instructies 

  • Kook de rijst. Ik gebruik een rijstkoker, een gerief om in huis te hebben. Maar je kan ook gewoon de instructies op de verpakking volgen. Was wel zeker je rijst!
  • Pel de teentjes knoflook. Hak de chili's grof. Als je het niet te pittig wilt, verwijder dan eerst de zaadjes en zaadlijsten. Snij de ui fijn. Snij de paprika fijn (op de boontjes in stukjes). Pluk de blaadjes Thaise basilicum van de takjes.
  • Doe de knoflook en chilipeper in een vijzel en stamp tot een grove pasta.
  • Maak de prik nam pla: pers het limoensap uit, rasp de knoflook met een microplane rasp, snij de chili's in ringetjes. Doe alles samen in een kommetje en voeg de vissaus toe. Proef of je het lekker vindt en voeg eventueel wat extra van de ingrediënten toe.
  • Woksaus: meng de ingrediënten voor de woksaus in een kommetje.
  • Paksoi: als je er extra groenten bij wilt: snij de paksoi in reepjes. Rasp de knoflook en gember.
  • Klaar om te wokken! Verhit wat arachideolie in een wok of brede pan en voeg de chili-knoflookpasta toe. Als alles goed begint te geuren, voeg de kip toe. Roerbak 3 minuten.
  • Voeg dan de ui en paprika (of boontjes) toe. Roerbak nog 3 minuten. Voeg dan de woksaus toe. Wok opnieuw 3 minuten.
  • Verhit ondertussen een extra pan met olie en voeg de knoflook en gember toe. Voeg de paksoi toe. Voeg het water toe. Roerbak 2 minuten op hoog vuur en voeg dan de oestersaus toe en wok nog 2 minuten.
  • Bak spiegeleitjes in een pan met veel olie, tot de randen mooi goudbruin kleuren.
  • Meng de blaadjes Thaise basilicum door de gewokte kip en laat slinken.
  • Serveer de rijst met de pad krapao en het spiegelei. Lepel er wat prik nam pla over en serveer de gewokte paksoi er apart bij.
Gang: Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Thailand, Thais
Trefwoord: ei, holy basil, kaprao, rijst, Thais, Thaise basilicum
pad krapao
Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.