I have a thing with apero boards. Je ziet ze regelmatig passeren op Instagram: filmpjes van van die smakelijke aperoplanken die ‘opgebouwd’ worden. Ik zou daar een hele dag naar kunnen kijken 😅 (net zoals dumpling-making filmpjes). Dus ik wilde wel eens testen of ik zelf ook zo’n aperoplank kan maken!

Wat denk je? Missie geslaagd toch?
Een zomerse aperoplank vullen
Wat heb je nu allemaal nodig om een aperoplank te vullen?
- Dips: dat vind ik 1 van de leukste dingen aan een aperoplank: lekkere dips! Je kan er zelf maken, of kiezen voor een kant-en-klare oplossing. Ik ging voor beide. Ik maakte zelf een lekkere whipped feta, en vulde dan aan met artisjoktapenade en voor een zoete toets (en kleur!) veenbessenconfijt met tijm van Callas Confiture, superlekker bij kaasjes.
- Crackers: bij de dips horen natuurlijk ook crackers. Ik vulde bijv. ook aan met groentechips, die dippen ook goed!
- Onontbeerlijk: kaasjes en charcuterie. Ik ging voor een trappistenkaasje van Westmalle en lekker gemakkelijk: 2 soorten kaasblokjes samen in 1 verpakking. Snij de kaasjes in verschillende vormen voor variatie. Ik koos ook voor flinterdunne venkel-salami. Er is de trend van ‘salami-roosjes‘, grappig wel, maar dat vind ik iets te ’tacky’, dus ik legde ze in ‘waves’. Salami-stylish, toch?
- Fruit: omdat ik een echte zomerse aperoplank wilde maken, koos ik voor véél kleurrijk fruit: appelsienen in schijfjes, frambozen, physalis (beetje retro, I know, maar ik hou zo van die smaak) en kumquat.
- Afwerking: vul de rest van je plank op met nootjes, eetbare bloemetjes, takjes verse kruiden, etc… Zorg vooral dat de plank echt goed vol ligt!
Extra tips
Voilà, hopelijk genoeg inspiratie om zelf een aperoplank te maken! Ik beloof het je: dit flans je echt zo snel in mekaar en tóch is het zo’n ‘showstopper’. Ik serveerde er trouwens een sprankelende rosé cider van Wignac bij, zo’n fan dat merk.

Zomerse aperoplank met whipped feta
Equipment
- 1 grote houten plank
Ingredients
Voor de whipped feta
- 100 gr feta
- 3 el Griekse yoghurt
- 10 gr dille
- 10 gr basilicum
- 1 el olijfolie extra vierge
- zwarte peper
Voor de aperoplank
- 1 potje artisjoktapenade
- 1 potje veenbessenconfijt met tijm
- 1 dikke plak Westmalle trappistenkaas
- 1 potje Partymix van blokjes gouda en cheddar
- 80 gr venkelsalami
- 1 sinaasappel, in plakjes
- 1 takje groene druiven
- 5 kumquats
- 1 bakje frambozen
- 1 bakje physalis
- crackers of grissini
- groentechips
- handvol cashewnoten van The Nutty Farmer
- 1 bakje eetbare bloemen
- takjes verse kruiden
Instructions
Whipped feta
- Verbrokkel de feta in een keukenrobot. Schep er de yoghurt bij. Voeg het basilicum en de dille toe (hou een takje apart). Kruid met peper. Mix tot een egale, opgeklopte massa.
Aperoplank
- Doe de whipped feta, artisjoktapenade en veenbessenconfijt in kleine kommetjes. Verdeel over de plank.
- Schik de kaas en salami op de plank, voeg crackers en chips toe, vul aan met fruit, noten en extra'tjes. Zorg ervoor dat de plank goed vol ligt. Werk af met verse kruiden en eetbare bloemetjes. Serveer meteen!