Nieuwe favoriete lunch: croque met kimchi en kaas, aka ‘kimcheese’! Lekker krokant brood, melty cheese en die tangy, spicy smaak van kimchi. Werkelijk heerlijk! Serveer er nog een portietje kimchi en een Koreaans komkommerslaatje en je hebt een zalige, vullende lunch!

Homemade kimchi

Het is niet dat ik een hipster wil zijn ofzo, maar ik heb tegenwoordig vaak een potje kimchi in mijn koelkast staan. Het is helemaal niet zo moeilijk om zelf te maken en écht wel veel beter dan de premade stuff die je tegenwoordig (soms) in de winkel vindt. Uitzondering: koop ‘m bij Shop d’Ho of Mokja, maar die maken ‘m natuurlijk ook zelf. Ik gebruik ook niet per se het traditioneel recept voor kimchi. Daarbij worden de bladeren van een Chinese kool ‘gemasseerd’ met de kruidenmengeling. Ik snij de Chinese kool liever in kleine, hapklare stukjes en meng die met kimchipasta. Die pasta wordt gemaakt met o.a. gochugaru, Koreaanse chilivlokken en ik doe er ook nog wat gochujang bij. Dat is Koreaanse chilipasta, die geeft je kimchi een ‘rondere’, vollere smaak. Laat enkele dagen fermenteren in een afgesloten pot op een donkere, koele plek, en nadien kan je’t maanden in je koelkast bewaren. Lekker als bijgerecht bij een Koreaans gerecht, maar dus ook écht zalig in combinatie met gesmolten kaas. Een combinatie die trouwens wel vaker gemaakt wordt in Koreaanse gerechten (eerder van het type comfort food).

Kimchi en kaas

Die twee doe je dus samen tussen lekkere boterhammen. en bak krokant in de pan (met genoeg boter) of in een paninigrill. Tip: maak je croques met zuurdesembrood, zo’n gigantische meerwaarde! Ik serveer er ook nog een Koreaans komkommerslaatje bij, dat leerde ik maken tijdens een workshop bij Yun’s Kitchen, dikke aanrader!

Say kim-cheese!

Kimcheese – croque met kaas en kimchi

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 2 personen
Maak eens een croque met kaas en kimchi, wat een zalige combinatie! Ik serveer er ook nog een Koreaans komkommerslaatje bij

Ingrediënten

Kimchi

  • 1 kleine Chinese kool
  • 4 lente-uitjes (enkel het groen)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 kl gember (geraspt)
  • 1 el vissaus
  • 1 kl suiker
  • 2 kl zout
  • 3 kl gochugaru
  • 2 el gochujang

Koreaans komkommerslaatje

  • 1 komkommer
  • 10 gr bieslook
  • 1/2 rode ui
  • 1/2 el suiker
  • 1 el gochugaru
  • 1 el gochujang
  • 1 el rijstazijn
  • 1 el sojasaus
  • 1/2 kl knoflook (gehakt)
  • 1 el sesamzaad
  • 1 el sesamolie

Croque

  • 4 dikke sneden zuurdesembrood
  • 4 el kimchi
  • 4 plakjes oude kaas
  • boter

Instructies 

Kimchi (maak 5 dagen op voorhand!)

  • Snij de Chinese kool in reepjes. Bestrooi met het zout, schep goed om en laat 30 min. intrekken.
  • Snij de lente ui in ringen, pers de knoflook, rasp de gember. Doe in een kom, samen met de vissaus, gochugaru, gochujang en suiker. Meng goed.
  • Dep de kool droog met keukenpapier. Meng met de kruidenpasta en doe in een bokaal, duw de kool goed onder (je moet ervoor zorgen dat die onderstaat, zoniet, maak nog wat extra kruidenpasta bij). Zet minstens 5 dagen op een koele, donkere plek. Doe de bokaal dagelijks open om gassen te laten ontsnappen. Proef na een 5-tal dagen, als je tevreden bent over de smaak, kan je de pot in de koelkast bewaren.

Koreaanse komkommersla

  • Snij de komkommer in balkjes van 3 cm. Verwijder de zaadlijsten. Snij de rode ui in hele fijne halve ringen. Snij het bieslook in stukjes van 3 cm.
  • Maak de saus: meng suiker, gochugaru, gochujang, rijstazijn, sojasaus en knoflook en giet over de komkommer, ui en bieslook. Schep om. Voeg de sesamolie en sesamzaadjes toe en meng goed. Laat min. 30 minuten rusten.

Croque

  • Maak de croques: leg op elk sneetje een plakje kaas en schep daarop de kimchi en leg de sneden brood op mekaar.
  • Smelt een flinke klont boter in een pan en bak de croques 3-4 min. per kant, tot het brood mooi goudbruin kleurt en de kaas begint te smelten.
  • Tip: Als je een panini-grill gebruikt, bestrijk de buitenkant van de croques dan met boter.

Afwerking

  • Snij de croques in twee en serveer met het komkommerslaatje en eventueel extra kimchi. Smakelijk!
Gang: lunch, Voorgerecht
Keuken: Koreaans
Trefwoord: croque, kimchi, vegetarisch, veggie

Disclaimer: ik heb dit recept de tag ‘vegetarisch’ gegeven, maar kimchi is natuurlijk niet 100% vegetarisch, omdat er vissaus wordt gebruikt voor de fermentatie. Iets om rekening mee te houden dus, als je een volledig veggie maaltijd wil serveren.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.