Ik kan van mezelf niet zeggen dat ik een grote broccoli fan ben. De ‘bimi’ (steelbroccoli, sprouting broccoli) vind ik sowieso véél lekkerder, maar die zijn natuurlijk ook een stuk prijziger. Maar het is een beetje een haat-liefde verhouding met broccoli. Het ene moment vind ik het superlekker, de andere keer maar ‘bleh’. Het zit ‘m natuurlijk allemaal in hoe het klaargemaakt is…

In de Thaise keuken is er de klassieker ‘broccoli & beef stirfry’, en dat kan me echt bekoren! Ik heb een versie gemaakt met varkensvlees, omdat ik dat enerzijds in huis had, en anderzijds ook een ‘duurzamere’ keuze is. En het werkte perfect!

Snij de broccoli in behoorlijk kleine roosjes en laat ze kort bruinen op een krachtig vuur. Schep niet teveel om, bak ze desnoods in enkele ‘batches’. Zo blijft de broccoli mooi knapperig en heeft ie veel smaak. Ik voegde ook nog rode paprika toe. Wat extra kleur aan het gerecht, en natuurlijk ook extra groenten. De echte smaakmaker in dit gerecht is knoflook, dus ga daar maar voluit mee!

Wokske met broccoli en varkensvlees

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 2 personen
Een snel en overheerlijk roerbakgerecht waarin broccoli wél lekker is!

Ingrediënten

Voor de marinade

  • 300 gr varkenslapje
  • 1 el sojasaus
  • 2 el mushroom sauce
  • 1 eiwit
  • 1/4 kl witte peper (fijngemalen)
  • 1 1/2 el maïzena

Saus

  • 4 teentjes knoflook (geperst)
  • 1/4 kl witte peper (fijngemalen)
  • 1/2 kl zwarte peper (fijngemalen)
  • 2 el mushroom sauce
  • 2 kl sojasaus
  • 2 kl vissaus
  • 3 kl suiker
  • 2 el water

En dan ook nog

  • 1 broccoli
  • 1 rode paprika
  • 150 gr jasmijnrijst
  • rijstolie
  • 1 el sesamzaadjes (wit en zwart)

Instructies 

  • Maak de marinade: meng de mushroom sauce, sojasaus, witte peper, het eiwit en maïzena. Snij het varkensvlees in hapklare stukjes en haal door de marinade. Zet opzij.
  • Meng alle ingrediënten voor de saus.
  • Kook de rijst gaar.
  • Snij de broccoli in kleine roosjes. Snij de paprika in reepjes.
  • Verhit de rijstolie in een grote pan of wok. Voeg de broccoli toe. Zorg ervoor dat ze in 1 laat liggen. Laat 1 minuut bakken op hoog vuur. Draai de roosjes om en laat opnieuw 1 minuut op hoog vuur bakken. Schep uit de pan.
  • Voeg opnieuw wat rijstolie toe in de pan en bak de reepjes paprika aan, zo'n 2-3 minuten. Schep uit de pan.
  • Voeg opnieuw wat rijstolie toe in de pan en voeg de blokjes varkensvlees toe. Bak ze rondom op hoog vuur. Voeg de broccoli, paprika en saus toe en roer goed om. Laat nog kort bakken.
  • Serveer het gerecht bovenop de rijst. Werk af met sesamzaadjes.
Auteur: Caroline
Gang: Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Thais
Trefwoord: broccoli, varkensvlees, wok

Geïnspireerd op een recept van Hot Thai Kitchen.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.