Een favoriet hier in huis, zijn worstenbroodjes. Toen ik deze Vietnamese ‘saucijzenbroodjes‘ zag passeren, wilde ik een eigen variatie maken (lees: iets fabriceren met wat ik in huis had). En met succes, deze Aziatische worstenbroodjes zijn geweldig lekker en verrassend. Het ‘geheim’ is dat je het bladerdeeg bestrijkt met sweet chili saus en sesamolie. Dat sijpelt er tijdens het bakken een beetje uit, en zorgt voor een heerlijk gekaramelliseerd & umami krokant randje. Mmmm! Dunk in sojamayonaise en je bent in ovenhapjeshemel!

Aziatische worstenbroodjes met sojamayonaise

Hapje voor 4-6 personen (maar je kan ze ook gemakkelijk in een afgesloten doosje in de koelkast bewaren en later nog eens opwarmen – het is 2020 after all…)

  • 1 rechthoekig vel bladerdeeg
  • 2 el sweet chilisaus
  • 1 el sesamolie
  • 2 el zwart sesamzaad
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 lente-ui, in schuine ringen
  • 3 el mayonaise
  • 1 el sojasaus

Voor het gehakt

  • 350 gr gemengd gehakt (ik gebruikte varken-kalf)
  • 2 el vissaus
  • 1 teentje knoflook, geraspt (of geperst)
  • 20 gr gember, geraspt
  • 1 kl sesamolie
  • 1 kl srirachasaus
  • 1 kl suiker
  • rasp en sap van 1/2 limoen
  • 1 kl rijstazijn
  • 1 lente-ui, in ringen
  • 1 handje cashewnoten, grofgehakt
  • 1 handje koriander, fijngehakt
  • peper en zout
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Doe het gehakt en alle andere ingrediënten voor het gehakt in een kom en meng.
  3. Leg het rechthoekig vel bladerdeeg voor je uit en snij het in de lengte in twee. Druppel er de sweet chilisaus en de sesamolie op en strijk uit met een kwastje.
  4. Verdeel het gehakt over de twee stukken bladerdeeg in 2 lange worsten. Rol het bladerdeeg dicht en duw met een vork aan aan de sluiting.
  5. Bestrijk de rollen bladerdeeg met het losgeklopte ei en strooi er de zwarte sesamzaadjes over. Snij in plakjes van 1,5 cm breed.
  6. Bedek een bakplaat met bakpapier en schik hierop de worstenbroodjes. Zet 15 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer en zet ze er nog 5 minuten in, verlaag de oven naar 170 graden.
  7. Meng de mayonaise met de sojasaus.
  8. Serveer de Aziatische worstenbroodjes met de sojamayonaise en strooi er de lente-ui over.
Author

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.