Een gerechtje dat al langer ‘rijpt’ in mijn hoofd, en met de eindejaarsdrukte die nu wat voorbij is, heb ik het eindelijk klaargemaakt. Een Grieks-geïnspireerde kruidige groenten-tomatensaus, plakjes courgette die dienen als ‘lasagne bladeren’ en dan bovenaan een zalige ricotta-feta topping die mooi gratineert in de oven. Lekker licht en toch verrassend vullend door de vele groenten die erin zitten. Dat noem ik nu eens een goed begin van een nieuw jaar!
Courgette lasagne met ricotta-feta topping
Een Grieks-geïnspireerde kruidige groenten-tomatensaus, plakjes courgette die dienen als ‘lasagne bladeren’ en dan bovenaan een zalige ricotta-feta topping die mooi gratineert in de oven.
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 aubergine
- 1 rode paprika
- 1 courgette
- 1 blik tomatenblokjes
- 3 kl gedroogde Griekse oregano (gewone kan ook, maar als je Griekse kan vinden, zeker doen!)
- 150 gr feta
- 125 gr ricotta (da’s een half potje)
- basilicum
- olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Snij de ui fijn. Verhit olijfolie in een stoofpot en voeg de ui toe. Snij ondertussen de aubergine in blokjes. Voeg toe aan de stoofpot. Laat stoven. De aubergine zal snel de olie opzuigen, dus voeg een 3-tal eetlepels water toe en laat pruttelen tot het water verdampt is.
- Snij ondertussen de paprika in blokjes en voeg toe aan de stoofpot, samen met 2 kl gedroogde Griekse oregano. Trek met een dunschiller lange plakken van de courgette. Snij het zachte binnenste in blokjes en voeg ook toe aan de stoofpot. Voeg na een 5-tal minuten de tomatenblokjes toe. Kruid de saus met peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Breek de feta in grote brokken en doe in een keuken robot, samen met 2 eetlepels water, de rest van de gedroogde oregano en de ricotta en maal fijn tot een ‘smeerbare pasta’. Kruid met peper en eventueel een beetje zout.
- Bestrijk een ovenschaal met olijfolie en beleg met plakjes courgette. Kruid met peper en zout. Schep er de helft van de saus op. Beleg opnieuw met plakjes courgette, kruid met peper en zout en schep er de rest van de saus over. Eindig met nog een laagje courgette. Bestrijk met de ricotta-fetatopping. Zet 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Serveer met basilicumblaadjes erover gestrooid.
4 Comments
Hallo Caroline,
Hoeveel aubergine gebruik je? Je bent die vergeten vermelden bij de ingrediënten denk ik :). Ik ga dit volgende week maken, heb er al zin in!
x
Annelies
Hallo Annelies,
Dat is 1 (kleine) aubergine per 2 personen. Ik heb het aangepast.
Groetjes,
Caroline
Bedoel je met kl 3 kilo oregano? Ik ken kl alleen als kilo.
Groetjes
Hallo Margareta, kl = koffielepel (of theelepel zo je wil). 3 kilo oregano zou wat te veel zijn . De afkorting van kilogram = kg.
Groetjes,
Caroline