Vorige week vond ik bij de Cru bergamot. Bergamot is een citrusvrucht die oorspronkelijk uit Zuid-Vietnam komt. Bij ons voornamelijk bekend omdat de olie van de schil de typerende smaak geeft aan Earl Grey thee. Wikipedia leert me dat bergamot een kruising is tussen Citrus limetta, een soort limoen, en Citrus aurantium, dat is een zure sinaasappel. De naam komt van Bergamo in Italië, waar ze de etherisch olie van de vrucht voor het eerst verkochten.
Ik zag ze nog nooit in de winkel, dus kocht enthousiast 3 bergamotten om mee aan de slag te gaan.
Ik wilde er lemon curd mee maken, maar dan met de bergamot vruchten uiteraard. Bergamot is iets zuurder en bitterder dan klassieke citroen, maar zo aromatisch. Als je de schil raspt, komt de typische geur meteen vrij. Je krijgt spontaan zin in Earl Grey thee! Met de ‘bergamot curd’ maakte ik op zijn beurt ‘lemon bars’. Dat is een soort van shortbread bodem met daarbovenop de curd (met extra eitjes erbij, dan stolt het mooi in de oven). Je kan er dan mooie vierkantjes van snijden. Een perfect taartje bij een kopje thee (de thee pairing kan je al raden) Ik voegde aan het shortbread deeg ook nog een goede lepel pistachepasta, die ik uit Sicilië meebracht, toe. De smaak is subtiel maar toch aanwezig. De volgende keer vervang ik het amandelpoeder door fijngemalen pistachenoten voor een nog iets intensere pistachesmaak, want dat is echt wel een match.
Echt een zalig vieruurtje of dessertje om in de kerstvakantie te maken. De bergamot kan je uiteraard vervangen door citroen of limoen, of eender welke citrusvrucht die je lekker vindt. Ik kan niet wachten om ze met bloedappelsienen te maken!
Bergamot-pistache bars
Voor 16 stukjes
Bergamot curd
Voor ongeveer 400 gr, voor de bars heb je maar 150 gr nodig. Maar bewaar de rest in een bokaaltje in de koelkast. Heerlijk bij pannenkoeken, op een boke, bij een cake,…
- 2 eieren
- 2 bergamotten (of bio-citroenen)
- 200 gr witte suiker
- 115 gr boter
- Smelt de boter en suiker samen op een matig vuur.
- Was en rasp de schil van de bergamotten. Pers het sap uit. Breek de eieren in een kom, klop schuimig (met een mixer) en voeg het bergamotsap en -zeste (hou wat apart voor de afwerking) toe.
- Als de boter en suiker gesmolten is en een mooi geheel vormt, voeg je de eieren met het sap toe. Zet het vuur heel laag en roer tot de curd is ingedikt (ongeveer de consistentie van yoghurt). Haal van het vuur, giet in een bokaal en laat afkoelen. Bewaar in de koelkast.
Bergamot-pistache bars
- 115 gr boter
- 100 gr suiker
- 1 kl vanille-extract
- 180 gr bloem
- 30 gr fijngemalen pistachenoten (of amandelpoeder)
- 1 el pistachepasta (optioneel)
- 2 eieren
- 150 gr bergamot curd
- 1 citroen (hier kan je eventueel ook nog een bergamot gebruiken)
- snufje zout
- Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een vierkante brownie bakvorm in (ik gebruik een olie-spuitbus) en leg er een vel bakpapier in.
- Smelt de boter in een steelpannetje op het vuur en meng er 50 gr suiker en het vanille-extract door. Meng goed en voeg 150 gr bloem, de fijngemalen pistaches, de pistachepasta en een snufje zout toe. Meng goed tot een egaal vast deeg.
- Verdeel het deeg over de brownie bakvorm. Duw goed aan. Zet 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Pers het sap van de citroen uit. Doe de bergamot curd, het citroensap, de resterende 30 gr bloem en 50 gr suiker en de eieren samen in een kom en meng goed.
- Haal de bodem uit de oven en schenk er het bergamot curd mengsel over. Zet opnieuw 20 minuten in de oven.
- Haal uit de oven, laat afkoelen en snij in vierkantjes. Werk af met extra zeste van bergamot.
Laat het smaken en laat zeker in de comments weten wat je ervan vindt!