Sinds een half jaar is Antwerpen weer een topper rijker: Tazu. In een prachtig historisch pand in de befaamde Vlaeykensgang kan je nu gaan proeven van de origineelste Aziatisch geïnspireerde cocktails en eten. Het stond al lang op mijn verlanglijstje om eens langs te gaan, en als de uitnodiging binnenrolde om eens te komen proeven (lucky me, I know!), aarzel ik geen seconde om mijn Asian-food-lover-partner-in-crime Leila van @asian_supper_in_antwerp op te trommelen en samen een datum te prikken. Wat gebeurde er nog die dag? De Gault & Millau awards van 2023 werden uitgereikt en Tazu sleept zowaar de prijs ‘Cocktailbar van het jaar’ in de wacht. Over hoge verwachtingen gesproken!

Ten midden van kerstmarktend Antwerpen duiken we de rust van de Vlaeykensgang in en zoeken ons een weg naar het ietwat verborgen prachtig Middeleeuws pand. Bij het binnenkomen overdondert het interieur eveneens, dat is van de hand van designer Axel Vervoordt. Er zijn 3 ruimtes waar je kan vertoeven: de cocktailbar, sushi-counter en restaurantgedeelte. Wij gaan resoluut voor de cocktailbar. Barmanager is Julian Youssef, hij komt van Central Station in Beiroet, één van de beste cocktailbars in de wereld (of zo zeggen ze, moet ik nog proberen 😉). Met Aziatische ingrediënten, veelal Japans geïnspireerd, ontwierp hij een reeks signature cocktails. Wij gaan voor ‘Horio’: Vintage sake, Nikka Coffey Gin, yuzu (you always have me at yuzu), matcha en ‘Omamori’: Plantation 3 stars, Plantation Dark, Ume, earl grey tea, tonka, lime. Zonder overdrijven: WAUW! Dit is inderdaad wereldniveau!

Na deze geweldige binnenkomer, worden we uitgenodigd om het restaurant te betreden. De keuze tussen sushitoog of tafeltje in het restaurant-gedeelte is snel gemaakt, wij kijken uiteraard graag mee in de keuken. De hoge barkrukken zitten trouwens uiterst comfortabel. Op het menu een fijne sushi-selectie, koude en warme gerechten, duidelijk Japans geïnspireerd. Wij gaan voor chef’s selection sushi en sashimi, een salade van avocado en silken tofu, hamachi tartaar en chicken katsu. Ik laat me er een sake bij schenken, Leila een glas rosé. De bediening is trouwens héél vriendelijk, voor ons misschien soms iets te aanwezig (maar: 1000x beter dan afwezig, versta me niet verkeerd).

Als eerste hapje wordt een nigiri aangeboden met zalm en haringkaviaar. Enkel het zicht al van deze verfijnde nigiri contrasterend met dat prachtige strakke zwarte decor is een verrukking. We ontdekken een fijn laagje wasabi tussen de rijst en de zalm, echt comme il faut dus! Het kleine takje shiso dat erbij ligt, wordt zorgvuldig gesplitst voor een extra smaakexplosie. Aan de toog zien we ondertussen hoe de chef met uiterste precisie onze avocado-tofu salade composeert. Die wordt samen gebracht met de hamashi tartaar met lente-ui, limoen, groene chili, ponzu en kimchi. Lekker, al mist de hamashi voor mij misschien een scherpe smaak die eruit springt.

Bij een volgend rondje sake en rosé komt de chef’s selectie sushi, sashimi en nigiri. De sashimi wordt op ijs geserveerd, een fijn detail. De roll die je achteraan op de foto ziet liggen, Tazu tartare roll, met tonijn, zeebaars en avocado heeft ook nog eens een zalige crunchy-zalmtartaar vulling, veruit mijn favoriet! .

We hadden het misschien niet verwacht, maar deze gerechten waren al vrij vullend, en we zijn al behoorlijk verzadigd op het moment dat de chicken katsu met bonito-rijst erbij komt. Die is correct, maar achteraf gezien hadden we misschien wel voor een gewaagdere keuze kunnen gaan, zoals de miso glazed mackerel of kombu aged celeriac root. Heel graag next time!

Je merkt het, ik ben heel enthousiast over Tazu, weer een geweldig concept dat Antwerpen een topbestemming maakt op culinair vlak, love it! De combinatie van cocktails van wereldniveau, een prachtig interieur op een geweldige locatie en een kosmopolitische-Japanse keuken maakt Tazu 100% bucketlist material.

Tazu
Vlaeykensgang 8a
2000 Antwerpen
Open van donderdag tot maandag, ’s avonds, gesloten op dinsdag en woensdag.

Ik werd uitgenodigd om Tazu te komen ontdekken, maar all my opinions are my own.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.