Wat eten ze in Japan voor ontbijt? Geen boterhammen met choco, maar een medley aan kommetjes, gevuld met hartige bereidingen! De geweldige blog @justonecookbook schreef er een uitgebreid artikel over, mijn vriendin Leila van @asian_supper_in_antwerp stelde voor om dat eens uit te testen, dat moet je mij geen twee keer vragen! Jawel, mijn voornemen van 2023 om me te verdiepen in de Japanse (eet)cultuur houdt nog steeds stand!

Een traditioneel Japans ontbijt

Een klassiek Japans ontbijt bestaat uit een proteïne (vis of tofu), rijst, gepekelde groenten of zeewier, een eibereiding, misosoep en enkele groentebereidingen als bijgerecht. Heel gebalanceerd en energiek om de dag te starten. Eerlijk, mensen die niet ontbijten, ik snap dat niet!

Anyway, dit toverden we met twee in een luttele drie(😅) uur op tafel:
Gezouten zalm (shiozake)
Misosoep met pompoen
Tamagoyaki: Japanse opgerolde omelet. We maakten een makkelijke versie met een norivelletje tussen gerold
Gevulde shisobladeren (niet per se Japans, we lieten ons inspireren door een gerechtje uit de Koreaanse keuken, in Japan eten ze ook wel vaak shiso!)
Green bean gomae: boontjes met sesamdressing
Broccoli met sesamolie
Buri daikon: witte rammenas in dashi
Oesterzwammen met misoboter
Gepekelde daikon (tsukemono)
Komkommerpickle
– Rijst
– Groene thee

Daikon in dashi

Een indrukwekkend lijstje, noem het dus een zeer uitgebreide Japanse brunch. Ik raad niet aan dit allemaal ’s ochtends in je pyama from scratch te maken. Maar met wat voorbereiding (en een buddy), kom je toch al een heel eind. En als je één ding maakt, raad ik je toch echt wel aan om de buri daikon te maken. Wat.een.zalige.smaakbom was me dat?

Het is een recept van Just One Cookbook dat ik eigenlijk een beetje aangepast heb. In het originele recept wordt het klaargemaakt met verse tonijn (of toch bonito) erbij. Omdat we toch al een viske op de planning hadden staan, verse tonijn ook best duur is (en gekookt niet zo lekker), heb ik de tonijn vervangen door dashi te gebruiken. Dashi is de Japanse basisbouillon die in héél veel Japanse gerechten gebruikt wordt, op basis van kombu (= een zeewiersoort) en katsuobushi flakes, schilfers van gedroogde bonito. Dashi geeft dus wat dezelfde smaaksensatie aan een gerecht. Ik gebruikte dashi-poeder deze keer, maar je kan de bouillon ook helemaal zelf maken (hoe? Dat lees je in deze post over okonomiyaki). En het werd dus echt een geweldig bijgerecht!

Hierbij mijn aangepaste recept, maar alle credits voor de fan-tas-tische blog Just One Cookbook, dé referentie voor Japanse gerechten!

Buri daikon: daikon in dashi

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Rusttijd in de koelkast 4 uur
Totale tijd 4 uur 40 minuten
Porties 4 personen
Een lichtjes aangepast recept naar het origineel met tonijn. Een zalige manier om daikon te pekelen, serveer als bijgerecht bij een Japanse maaltijd (of ontbijt!)

Ingrediënten

  • 1/2 daikon (= Japanse, witte rammenas)
  • 0,5 kl zout
  • 3 el sake
  • 30 gr gember
  • 1 zakje dashipoeder
  • 3 el mirin
  • 4 el sojasaus
  • 2 el suiker

Instructies 

  • Schil de daikon met een dunschiller en snij overlangs in twee. Snij in halvemaantjes van 2 cm breed.
  • Doe de daikon in een kookpot en schenk er rijstwater bij. Rijstwater is het wittige water dat je overhoudt (niet weggieten dus!) als je rijst wast. Het zorgt ervoor dat de daikon zacht en minder bitter wordt. Je kan gerust ook gewoon water gebruiken, maar als je toch ook rijst gaat koken, kan je rijstwater gebruiken!
  • Breng aan de kook en laat 15 min. koken en giet af. Spoel de daikon met koud water.
  • Schil en snij de gember in fijne staafjes. Breng 500 ml water aan de kook en voeg de gember, de suiker, de sake, het dashipoeder, de mirin en de sojasaus toe. Meng goed en voeg dan de voorgekookte daikon toe. Laat 15 minuten pruttelen tegen het kookpunt aan. Zet een kleiner deksel dat ín de pot past (en dus niet op de pot) op de daikon, dit zal ervoor zorgen dat de daikon mooi onder blijft en de smaken goed opneemt.
  • Schep alles over in een bewaardoosje en laat afkoelen en zet dan nog minstens 4 uur in de koelkast. Serveer koud, eventueel met wat lente-uiringetjes of extra gember erbij. Smakelijk!
Gang: bijgerecht, ontbijt
Keuken: Japans
Trefwoord: daikon, dashi, witte rammenas
Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.