Deze maand is het #veggiechallenge: 30 dagen lang proberen proberen vaker veggie op het menu te zetten. Je kan die challenge een beetje zelf invullen hoe je wilt. Ik eet al behoorlijk vaak vegetarisch, dus ik heb me voorgenomen om regelmatig iets volledig plantaardig (vegan dus) te proberen, en tofu nog wat vaker op het menu te zetten. Mission alvast accomplished met dit gerecht!
Voor dit recept gebruikte ik ‘vaste tofu’, de meest gangbare die je kan vinden. Ik heb geleerd om het vocht heel goed uit de tofu te duwen (als je de tijd hebt, wikkel ‘m dan in een handdoek en zet er voor enkele uren een zwaar gewicht op), dan te verkruimelen en te mengen met maïszetmeel. Dat zorgt ervoor dat je het heel krokant kan bakken in de pan. Je kan ook nog extra smaakmakers toevoegen. Ditmaal ging ik voor sojasaus en kipkruiden. Die kan je dus niet enkel gebruiken voor kip ;-). Ik vind deze gebakken tofu echt verrassend lekker en het doet echt aan gehakt denken (in een saus). Ook ideaal bijvoorbeeld om bolognaisesaus te maken.
Tot zover het ‘crispy’ gedeelte, de ‘sticky’ saus zorgt echt voor heerlijke Aziatische vibes in dit gerecht. Ik probeer altijd op zoek te gaan naar een balans tussen zout (sojasaus), zoet (ahornsiroop), spicy (Rascal chilisaus), zuur (limoensap) en knoflook mag niet ontbreken. Voeg ook wat maïszetmeel toe aan je saus om een goeie binding te krijgen. Voeg de saus pas toe als de tofu mooi krokant gebakken is.
Tenslotte vind ik het ook belangrijk dat er veel groenten in een gerecht zitten. Aubergine heeft ook nog eens de eigenschap van een echte ‘vlezige’ structuur te hebben. Zeker als je de stukjes eerst bestrooit met zout en laat uitlekken. De aubergine wordt daardoor heerlijk zacht en niet zompig of taai, en ze zuigt ook geen belachelijke hoeveelheid olie op. Paprika voegde ik toe voor de kleur, en ook nog een extra textuur.
Tijd om te koken! Ook goed om weten: ik maakte ook een filmpje van de bereiding, dat zie je hier.
Crispy sticky tofu met aubergine
Ingrediënten
- 270 gr stevige tofu
- 3 el maïzena
- 1 el sojasaus
- 1 el kipkruiden
- 1 grote aubergine
- 1/2 rode paprika
- 150 gr basmatirijst
- 2 lente-ui
- 1 el sesamzaad
- rijstolie
- peper en zout
Voor de saus
- 2 el sojasaus
- 2 teentjes knoflook
- 2 el chilisaus (of naar smaak)
- 1 el zoete sojasaus
- 1 el maïzena
- 1/2 limoen
Instructies
- Laat de tofu goed uitlekken. Leg tussen een propere keukenhanddoek en druk goed aan, zodat er zoveel mogelijk vocht uit de tofu verwijderd wordt. Als je er de tijd voor hebt, leg dan een zwaar gewicht bovenop de handdoek en laat enkele uren staan.
- Verkruimel de tofu in een kom. Voeg de sojasaus, maïzena en kipkruiden toe. Meng goed. Zet even opzij.
- Snij de aubergine in repen van 1 cm dik. Doe in een vergiet. Bestrooi met 2-3 kl zout, masseer even in en laat 10-15 minuten uitlekken.
- Snij de paprika in blokjes. Snij de lente-ui in ringen.
- Maak de saus: pers de knoflook. Meng in een kommetje de knoflook, sojasaus, ahornsiroop, chilisaus, zoete sojasaus, maïzena en het sap van 1/2 limoen. Meng goed.
- Kook de rijst gaar.
- Dep de aubergines droog met een keukenpapiertje. Verhit 1 el rijstolie in een grote pan of wok. Voeg de aubergine en paprika toe. Roerbak 5-10 minuten, tot de aubergine mooi goudbruin kleurt. Kruid met peper. Schep uit de pan en hou nog even apart.
- Doe opnieuw 1 el rijstolie in de pan en voeg de verkruimelde tofu toe. Roerbak op hevig vuur tot de tofu mooi krokant is. Voeg dan de saus en de groenten toe. Roerbak nog kort.
- Serveer de tofu met groenten bovenop de rijst. Bestrooi met lente-ui en sesamzaad.
1 Comment
Had niet alle ingrediënten in huis en door tijdgebrek is het niet gelukt om de Tofu crispy te krijgen maar toch een leuk recept!