Hoera, hier zijn we met een eerste nieuw recept voor 2023, let’s do a winter salad! Bloedappelsienen zijn momenteel in seizoen, dus moest er zeker bij. Ik ben ook fan van de boerenkool. En dan de mozzarella! Wie mij kent, weet dat ik áltijd voor buffelmozzarella ga. Ik ontdekte de Belgische buffelmozzarella van het merk ‘Bufflardenne’, en die is écht bangelijk lekker. Zoveel smaak en zo romig vanbinnen…

En dan nog een ander belangrijk ingrediënt van deze salade: spruitjes… Als er nu één ingrediënt is, waar ik echt geen fan van ben, dan zijn het wel spruitjes. Echt een jeugdtrauma (niet dat ik ze thuis moest opeten, maar die geur alleen al 🤢). Maar nu zag ik een filmpje passeren waarbij spruitjes mooi krokant worden geroosterd en een gekaramelliseerd randje krijgen. Moest ik proberen! En jawel, het was fan-tas-tisch lekker! Wat een ontdekking.

En nu ga ik weer in superlatieven, maar ik denk dat deze salades één van de lekkerste was die ik ooit gemaakt of geproefd heb! De combinatie van zachte slablaadjes, het heerlijke geroosterde van de spruitjes én boerenkool, zoete bloedappelsienpartjes, een verrassende dressing op basis van het bloedappelsiensap en Tierenteynmosterd, de meest romige mozzarella, crunchy pecannoten én een verrassende notentopping. Echt waar, jammer dat het op is. Maar kijk, hierbij het recept, dan kunt gij het ook eens testen! Ik maakte ook een filmpje van het recept, dat zie je hier.

Salade met geroosterde spruitjes, bloedappelsien en mozzarella

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 2 personen
Een winterse salade? Het bestaat! Deze salade met geroosterde spruitjes, boerenkool, zoet-zure partjes bloedappelsien, mozzarella, frisse dressing en crunchy topping has it all!

Ingrediënten

  • 100 gr babyleaf sla
  • 2 bloedappelsienen
  • 250 gr gekuiste spruiten
  • 50 gr boerenkool
  • 1 bol buffelmozzarella
  • 25 gr pecannoten
  • 2 el balsamico
  • 2 el honing
  • 1 el Topp'd zoute crumble
  • 1 kl mosterd
  • olijfolie
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • peper en zout

Instructies 

  • Rooster eerst de spruitjes. Verwarm de oven voor op 225 graden en zet er alvast de bakplaat in. Halveer de spruiten en doe ze in een kom. Voeg 1-2 el olijfolie en peper en zout toe en meng goed. Schep op de hete bakplaat en zet 13 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Maak ondertussen de boerenkool klaar. Bedek een bakplaat met bakpapier. Rits de bladeren van de dikke stelen en scheur in kleinere stukjes en schik op de bakplaat. Besprenkel met 1 el olijfolie en kruid met peper en zout. Leg er de pecannoten bij. Hou apart tot de oven met de spruitjes piept.
  • Schil de sinaasappels met een mes en snij de partjes ertussenuit (peler à vif). Vang het vocht van de bloedsinaasappels op in een kommetje. Meng er de mosterd en 1 eetlepel honing door. Roer er dan straalsgewijs de extra vierge olijfolie door. Kruid met peper en zout. Hou de partjes en de dressing even apart.
  • Verlaag de oven tot 190 graden. Schep de spruitjes om. Zet terug in de oven. Zet ook de bakplaat met de boerenkool en noten in de oven en zet de timer op 7 minuten.
  • Schik de sla op een grote schaal of borden. Besprenkel met de dressing. Leg er de partjes bloedappelsien en de mozzarella bij.
  • Als de spruitjes klaar zijn, doe ze in een kom en meng er de balsamico en 1 el honing door. Leg bij de salade, samen met de boerenkool en de pecannoten. Overstrooi met de Topp'd zoute crumble en serveer.
Gang: lunch
Keuken: Belgisch, Europees
Trefwoord: bloedappelsien, bloedsinaasappel, maaltijdsalade, mozzarella, salade, spruiten, winters, wintersalade
Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.