Ik daag mezelf al graag eens uit voor een (kook)projectje. Voor 2023 heb ik me voorgenomen om meer over de Japanse (eet)cultuur te leren. Boeken lezen en docu’s kijken over Japan (alvast een leuk boekje als aanrader: Japan in 100 kleine stukjes van Paulien Cornelisse), Japans leren (op een zeer traag tempo, maar ik vind het wel leuk, met Duolingo) en uiteraard veel koken!
Nog een ander leuk project dat ik tegenkom, was deze lijst van TasteAtlas: ’100 best rated dishes in het world’! Alle 100 klaarmaken (of op restaurant eten), dat ga ik niet beloven, maar ik wil wel een poging doen! Uiteraard staan er ook heel wat Japanse gerechten tussen, en van de hoogste ‘gerated’ -op plaats 7-, is Japanse curry, karē. Currysaus werd geïntroduceerd in Japan door de Britten tijdens de Meiji periode (van 1868 tot 1912). In tegenstelling tot de meeste currysausrecepten, zijn ze in Japan een roux als basis gaan gebruiken. Dat geeft de saus een dikke, romige consistentie en een heerlijke rijke smaak. Vaak wordt er ook een ‘zoet’ element toegevoegd. De curry is ook niet zo pikant als de doorsnee Indische curry. In Japan (en de Aziatische supermarkt of bij de vrienden van pimenton.be) vind je kant-en-klare blokjes om currysaus mee te maken. Maar een roux-ke maken, daar zijn we niet bang van he, dus ook gemakkelijk zelf te maken! Het is trouwens echt een typische doordeweekse maaltijd in Japanse huishoudens. De saus doet denken aan de currysaus die je bij de afhaalchinees krijgt, maar met veel meer diepgang en textuur.
Dit alles leerde ik trouwens op de blog ‘Just One Cookbook’, een fantastische blog met gigaveel uitleg over de Japanse keuken! Daarin wordt ook getipt om je eigen ‘touches’ toe te voegen aan de saus:
- Zoet: chutney, geraspte appel (deed ik!), honing, ketchup, mirin
- Zuur: citroen, tomaat, yoghurt
- Pikant: ik gebruikte shichimi togarashi, een typische Japanse kruidenmix
- Kruidigheid: komijn, laurierblaadje
- Umami: knoflook, gember, instant koffie, oestersaus, sake (deed ik), sojasaus, worcestershire saus
Qua groenten in de curry ga je klassiek voor aardappelen, ui en wortel. Zorg ervoor dat de groenten in vrij grote, egale stukken gesneden zijn, anders ‘smelten’ ze in de saus en mis je de textuur. Qua proteïnen kan je voor veel verschillende zaken gaan, ik koos voor klassieke kipblokjes, maar je kan ook ‘chicken katsu’ (krokante gefrituurde kip), varkensvlees, scampi’s of tofu gebruiken. De curry wordt meestal met rijst geserveerd, maar met noedels kan ook, en er bestaat ook een broodje van. Tenslotte, er bestaat ook Japans currypoeder, maar dat had ik niet in huis, ik gebruikte ‘klassiek’ Indisch currypoeder, en dat smaakte ook prima!
Echt een aanrader, deze! Het hele gezin was ook fan!
Karē, Japanse curry met kip
Ingrediënten
- 600 gr kipfilet of kippendijfilet
- 4 dikke wortelen
- 2 uien
- 200 gr vastkokende aardappelen
- 30 gr gember
- 2 teentjes knoflook
- 1 appel
- 500 ml kippenbouillon
- 1 el honing
- 2 el sojasaus
- 2 el ketchup
- 2 el kook-saké
- 300 gr jasmijnrijst
- 2 lente-uitjes
- peper en zout
- rijstolie
Voor de curry roux
- 50 gr boter
- 50 gr bloem
- 1.5 el (Japans) currypoeder
- 2 kl garam masala
- 1 kl shichimi togarashi (of naar smaak)
Instructies
- Snij de uien in brede halve ringen. Hoeft dus niet te klein te zijn. Schil de wortelen en snij ze in blokjes van 2 cm breed (tip: draai de wortel telkens een halve slag als je ze snijdt, dan krijg je mooie driehoekige blokjes die perfect beetgaar zullen zijn). Schil de aardappelen en snij in blokjes ongeveer even groot als de wortels.
- Verhit wat rijstolie in een grote stoofpan- of pot (waarvoor je een deksel hebt) en voeg de ui toe. Laat stoven op een matig vuur, zodat de ui begint te verkleuren. Roer niet te vaak om.
- Schil en rasp ondertussen de gember. Pers de knoflook. Schil de appel en rasp met een grove rasp.
- Snij de kip in gelijke blokjes (ook weer ongeveer even groot als de aardappelen) en kruid met peper en zout.
- Als de ui mooi gekleurd is, voeg je de gember en knoflook toe. Laat kort meestoven en voeg dan de kippenblokjes toe. Laat ze kort bakken, tot ze rondom wit gekleurd zijn (ze hoeven dus niet te hard te bakken). Voeg de bouillon toe. Zorg ervoor dat de ingrediënten goed onder staan.
- Voeg nu de geraspte appel, honing, sojasaus, ketchup en sake toe. Roer om en voeg de wortel en aardappelen toe. Zet een deksel op de pan en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
- Ondertussen kan je de roux maken. Smelt de boter in een steelpan, voeg de bloem toe als de boter gesmolten is en roer goed om, tot je een deegje hebt dat subtiel naar koekjes ruikt. Voeg het currypoeder, de garam masala en shichimi togarashi toe. Roer goed om en haal van het vuur.
- Kook de rijst. Snij de lente-ui in ringen.
- Controleer of de wortelen en aardappelen beetgaar zijn. Voeg lepel per lepel de roux toe en laat even doorkoken, tot de saus de gewenste dikte heeft. Proef de saus en kruid naar smaak bij met sojasaus, peper, ketchup, sake,… (tip: heb je curryroux over? Je kan 'm prima invriezen)
- Serveer de rijst met de curry en werk af met lente-uitjes.