Oh wat heb ik er weer een heerlijke culinaire inspiratietrip opzitten. Nee, deze keer niet in Barcelona, Londen of Parijs maar een pak dichterbij. Met name in Riemst! Dat is een gezellige landelijke gemeente helemaal in het oosten van (Belgisch) Limburg, niet zo ver van Maastricht. Ik werd samen met foodie friends (of zeg maar vriendinnen ondertussen 🥰) Ellen (Kokerellen), Stefanie (Foodlove) en Evelien (Sharemyfood) uitgenodigd om de culinaire troeven van de regio te komen ontdekken.

Een prachtig golvend landschap, de befaamde Limburgse gastvrijheid, een indrukwekkend grottenstelsel, Belgische wijn, een gezellig vakantiehuis, lekkere lokale producten,… jawel, alles is er om er een heerlijk weekend van te maken! Ik geef je graag enkele van onze ontdekkingen mee ter inspiratie én een recept met 1 van hun lokale topproducten.

Wat kan je allemaal doen/bezoeken/proeven in Riemst?

1. Wijnkasteel Genoels-Elderen

Één van de bekendste namen in de Belgische wijnmakerij is Wijnkasteel Genoels-Elderen! Sinds 1990 worden er daar heerlijke en zeer kwalitatieve wijnen verbouwd met heel veel vakmanschap en toewijding. We kregen een rondleiding in het kasteel door Julia (en hond Dropje), 3de generatie wijnmaakster. Het waren haar grootouders die het kasteel opkochten en besloten wijndruiven te planten op de omliggende landerijen. Het domein, de wijnkelder, het kasteel,… het is allemaal zo hard de moeite om te bezoeken. Je kan een rondleiding en/of tasting boeken, in de zomer is er ook een bar! Mijn favoriete wijnen waren de Chardonnay goud en Zwarte parel.

Wijnkasteel Genoels-Elderen
Kasteelstraat 9, Riemst

2. De mergelgrotten in Kanne met grotchampignons

Ik had er wel al over gehoord, maar wist niet goed wat ik me erbij moest voorstellen: de mergelgrotten! Eigenlijk zijn het geen grotten, maar een groot netwerk van gangen in een ondergrondse steengroeve. In de regio vind je veel kalksteen en die werd vroeger ontgonnen. Al sinds het midden van de vorige eeuw niet meer, maar de ondergrondse ruimte die overblijft, die wordt nu nog goed benut! Er heerst bijvoorbeeld het ideale klimaat (constante temperatuur en luchtvochtigheid) om champignons te telen, de befaamde ‘grotchampignons’! Ze groeien 3x trager dan klassieke champignons, en hebben dan ook een veel intensere smaak. Een uniek en erkend streekproduct! Scroll vooral verder, want ik ontwikkelde een recept met deze heerlijkheid.

In de mergelgrotten valt trouwens nog veel meer te beleven! Er is een museum gevestigd dat inzoomt op het krijttijdperk, de periode waarin de mergellaag in de Riemstse ondergrond ontstond. Met verrassende grottekeningen, fossielen en skeletten. En er zijn verschillende proeverijen (wijn, geitenkaas, bier, worst, rijsttaart, het wordt allemaal gerijpt in de grotten!). Je kan de grotten bezoeken op vaste dagen of een rondleiding boeken. Zeer de moeite, zeker ook met kindjes!

Nog eens dank aan de geweldige gids Lucas voor de leuke rondleiding!

Grotten van Kanne
Avergat 14, Riemst

3. Lunchen bij K-Kanne

Als je toch in de buurt bent van de mergelgrotten, kan je lunchen bij K-Kanne. Een gezellig modern restaurant vlakbij de grotten, dat ook enkele lokale specialiteiten op de kaart zet, zoals een stoofpotje met grotchampignons, heel lekker! Superleuk interieur en erg attente bediening. Op enkele tientallen meters wandelen vind je ook Patisserie Smets, die rijstvlaaien verkoopt, die gerijpt worden in de grotten. Wij proefden een stukje in ons verblijf, en het is effectief heel lekkere rijstvlaai. Net zoals bij de champignons, heeft de vlavulling een heerlijk intense smaak.

K-Kanne
Statiestraat 43, Riemst

4. Wandelen

Het spreekt voor zich, maar uiteraard is de regio zéér geschikt om te gaan wandelen of fietsen. Vanuit ons vakantiehuis doen we een korte wandeling (want zoveel tijd hadden we helaas niet), maar die was ook al dik de moeite! Perfect bewegwijzerd en in no time ben je in de natuur! Op de website van Visit Riemst vind je vele opties, zeker doen!

5. Streekproducten shoppen bij de Jambrouwerij

Krijgen we verschillende keren als tip: ga zeker eens langs bij de Jambrouwerij voor lekkere streekproducten. Zoals de naam al doet vermoeden, maken ze hun eigen confituur. Ze hebben veel verrassende smaakjes: peer-lavendel, braam-violette en kers-peperkoek. Je vindt er ook veel lokale wijn, honing, chocolade, bloemen en zelfs keramiek.

De Jambrouwerij
Maastrichtersteenweg 29, Riemst

6. Heerlijk vakantiehuis: ZussEnzo

We verbleven in een heerlijk vakantiehuis, in Zussen, deelgemeente van Riemst, dat toepasselijk ‘ZussEnzo’ heet. Het interieur is Scandinavisch geïnspireerd en 100% gefocust op gezelligheid (of ‘hygge’ zoals ze dat dan noemen).

Ik lijst even de troeven op:

  • Geschikt voor 18 personen, verdeeld over 5 slaapkamers
  • Hele ruimte en gezellige living met uitzicht op de velden, veel zitruimte, speelgoed voor kindjes, een beamer met scherm om te Netflixen, soundsystem met spotify
  • Ook weer hele ruime eetkamer met zicht op de tuin. Mooi en veel servies aanwezig (yes, dat vind ik belangrijk 😊)
  • Grote keuken met professionele vaatwasser en supergoede oven (we toverden er o.a. koekjes en plaattaart uit); ik vermeld het omdat ik al andere ovens in vakantiehuisjes gezien heb!
  • Zá-lige tuin, geweldig groot met veel verschillende zithoekjes, een vuurplaats, een Ofyr bbq én houtgestookte sauna. Helaas liet het winterweer het niet echt toe om buiten te zitten, maar alleen al voor die heerlijke tuin wil ik al terug.
  • Gastvrouw Geert zorgt voor een geweldige ontvangst en staat steeds paraat met tips! Belangrijke meerwaarde!

Ik maakte ook een filmpje over het verblijf, dat kan je hier bekijken.

Echt een goed adresje dus om te verblijven. Geert heeft trouwens verschillende logeeradressen in de regio (ook voor minder grote groepen), je kan ze checken op haar website, of beter nog, volg haar Instagrampagina @gast-vrij. Twee maal per jaar verloot ze 250 euro korting op één van haar gastverblijven, dus zeker de moeite om daar te volgen!  

Bedankt Geert voor het fijne verblijf!

Vakantiewoning ZussEnzo
Misweg 62, Riemst

Recept: Avocadotoast grotchampignons

Zoals beloofd, heb ik ook nog een recept ontwikkeld met die heerlijke grotchampignons. Het is eigenlijk een combinatie van twee ontbijt/brunchklassiekers: avocadotoast en toast champignons. Het zacht-romige van de gepureerde avocado combineert geweldig met de intense smaak van de grotchampignons. Die champignons bak ik mooi krokant en goudbruin in een goede klont boter en met knoflook en tijm bij. Echt, wat een smaakbom! Serveer op een dikke plak lekker krokant gebakken zuurdesembrood en werk af met verkruimelde geitenkaas (in Riemst is er ook een geitenboerderij – wij proefden die geitenkaas in de grotten van Kanne) en een takje groen. Top ontbijt, brunch of lunch, zo je wilt!

Avocadotoast grotchampignons
Avocadotoast grotchampignons

De grotchampignons zijn uiteraard te koop in de grotten van Kanne, in de wijde omgeving van Riemst en ze worden ook verdeeld via Kwaliteitsketen Carrefour!

Ik maakte ook een filmpje bij het recept, dat ontdek je hier.

Smakelijk!

Avocadotoast grotchampignons

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Servings 2 personen
Een combinatie van 2 ontbijt/brunchklassiekers: avocadotoast en toast champignon, klaargemaakt met heerlijke grotchampignons uit de mergelgrotten van Riemst. Moet je proeven!

Ingredients

  • 2 dikke plakken zuurdesembrood
  • 1 avocado
  • 1 sjalot
  • 1/2 limoen
  • 250 gr grotchampignons
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 takjes tijm
  • 50 gr geitenkaas (of feta)
  • 25 gr rucola
  • zwarte peper en zout
  • flinke klont boter

Instructions 

  • Maak de avocadopuree: snij de sjalot fijn. Snijd de avocado in blokjes en plet. Meng met de sjalot, limoensap, zwarte peper en zout.
  • Snij de grotchampignons in plakjes. Snijd de knoflook in plakjes. Verkruimel de geitenkaas of feta.
  • Smelt een klontje boter in een pan en bak de zuurdesemboterhammen mooi goudbruin en krokant. Kruid met zout en zwarte peper.
  • Smelt opnieuw een (flinke!) klont boter in de pan en voeg de knoflook, tijm en champignons toe. Zorg dat de champignons goed verspreid liggen en laat ze rustig bakken, schep ze niet te veel om, dan bakken ze mooi goudbruin. Pas als de champignons goed gebakken zijn, kruid royaal met zout en zwarte peper.
  • Verdeel de avocadopuree over de boterhammen. Schik de gebakken grotchampignons erop. Strooi de kaas erover en werk af met takjes rucola. Smakelijk!
Gang: brunch, lunch, ontbijt
Keuken: Belgisch, Limburg
Trefwoord: avocadotoast, Belgisch, grotchampignons, Limburg, Riemst, streekproduct, toast champignon

Met dank aan Visit Riemst voor de fijne samenwerking en uitnodiging. Deze blogpost is een betaalde samenwerking met Visit Riemst. Foto’s door Kokerellen, FoodLove en Sharemyfood en mezelf.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.