Hier zijn Annelies van Een Lepeltje Lekkers en ik weer met een nieuwe aflevering van ‘Spijs rond de wereld’ (in vorige edities maakten we al de meest creamy hummus, Japanse yakitori en de ultieme pasta carbonara). Ditmaal nemen we de ‘New York cheesecake’ onder de loep. Echt een zalig dessert, maar er kan ook wel het één en ander mislopen… Niet gaar genoeg, scheuren in de bovenkant, te lopend,… We wilden echt een mooie stevige cheesecake waar je schone spieën van kan snijden. We testten, we proefden en we werden gelukkig van het resultaat,… We delen onze tips!

Om een mooie, stevige cheesecake te bakken, zijn er een aantal zaken waarop je moet letten.
- Voeg wat maïszetmeel of aardappelzetmeel toe aan je beslag voor een mooi, stevig resultaat.
- Bij het mengen van de ingrediënten, mix niet te hard. Mix/meng gewoon tot je beslag egaal is.
- Verhouding ei-zuivel: zorg dat je een verhouding van 1/4 ei/zuivel hanteert (maar dat staat correct in het recept hieronder uiteraard).
- Smaak: gebruik bij voorkeur een echte vanillepeul om je cheesecake op smaak te brengen. Ik ben zelf een veelgebruiker van vanille-extract, maar hier vind ik het wel echt een meerwaarde om een vanillepeul te gebruiken. Cheesecake is vrij neutraal van smaak, dus echte vanille geeft het een mooie meerwaarde, plus de iconische vanillespikkels dragen ook bij aan de eetervaring.
- Eens je beslag in je vorm zit, tik er even goed mee op het aanrecht, zo verwijder je luchtbellen (of laat van enkele cm hoogte op het aanrecht ‘ploffen’).
- Een gekende manier om scheuren te voorkomen, is om stoom tijdens het bakken toe te voegen. Je kan zelfs je taartvorm in een warmwaterbad zetten. Die laatste vonden we wel heel omslachtig (je wil vooral niet met kokend heet water morsen als je de taart uit de oven haalt). Als je geen stoomfunctie hebt op je oven, kan je een schaaltje (ramequin) met water onderin de oven zetten.
- Het duurt best lang om de cheesecake te bakken, geduld is nodig 😅. De taart is klaar als het midden van de taart vast lijkt, maar wat ‘wiggly‘ is als je ertegen tikt.
- Laat de taart ook zachtjes afkoelen: zet eerst de ovendeur open en laat de taart zo staan. Snij wel de randen aan de zijkanten al los (de taart rijst wat in de oven, de randen bakken vast en als de taart dan terug wat inzakt tijdens het afkoelen, ’trekt’ de taart anders al kapot). Laat de taart dan afkoelen op het aanrecht en vervolgens in de koelkast. Ik zei het he, best wat geduld nodig. Maar het resultaat is dan eens zo lekker ☺️.
We maakten naar goede gewoonte een reel op Instagram (geef je’t een like, save of comment?) en hierbij het gedetailleerde recept. Geniet ervan!

De lekkerste cheesecake met speculaasbodem
Equipment
- 1 springvorm 24 cm doorsnee
Ingredients
Speculaasbodem
- 200 gr speculaas
- 80 gr boter
Cheesecake
- 400 gr roomkaas (type Philadelphia)
- 400 gr volle platte kaas (ook gekend als kwark)
- 2 kl maïszetmeel
- 200 gr suiker
- 5 eieren
- 1 vanillestokje
Afwerking
- blauwe bessen
- poedersuiker
Instructions
- Maak de speculaasbodem: verwarm de oven voor op 180°C. Klik een bakpapier in je springvorm (knip de randen eventueel weg) en vet eventueel de randen in. Verkruimel de speculaas in een hakmolen (of doe de speculaasjes in een diepvrieszakje en verbrijzel met een deegrol). Smelt de boter. Meng de gesmolten boter met de speculaaskruimels en bedek hiermee de bodem van de springvorm. Druk goed aan tot een egaal oppervlak (dit gaat goed met een 'cup-maatbekertje'). Bak 10 min. in de voorverwarmde oven.
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 150°C (boven- en onderwarmte).
- Splits 2 eieren en klop het eiwit op (de dooiers heb je niet nodig).
- Meng de roomkaas met de plattekaas, maïszetmeel, suiker, vanille en 3 volledige eieren tot een egaal mengsel (klop niet te hard op!). Spatel de eiwitten eronder en schenk het beslag in de springvorm. Tik even met de vorm tegen het aanrecht om luchtbellen te verwijderen. Bak 1 uur in de oven op 150°C. Zet een schaaltje (ramequin) met water onderaan in de oven.
- Controleer de cheesecake. Verhoog de temperatuur naar 180°C en bak nog 10 minuten (of iets langer) tot de bovenkant mooi begint te verkleuren. Zet de oven dan uit, snijd de randen van de cheesecake los (zie tips in de blogpost) en laat een half uur afkoelen in de oven. Haal dan uit de oven en laat opnieuw 30-45 min. afkoelen op het aanrecht. Zet de cheesecake vervolgens minstens 2 uur in de koelkast. Serveer met blauwe bessen en overstrooi met poedersuiker. Smakelijk!
Smakelijk! Liefs, Annelies en Caroline
PS: Welke ‘classic’ zullen we volgende keer testen in ‘Spijs rond de wereld’? Laat het gerust weten in de comments!