Kool = cool, maar wat doe je ermee als je kolen in overschot hebt? Dit jaar hebben we op’t dak van Pakt een hele rijkelijke oogst boerenkool en palmkool, aka cavolo nero. Boerenkool dat kent iedereen ondertussen goed (met dank aan de kale hipsters), palmkool is nog minder bekend.

Behalve dan voor de Italianen natuurlijk, die zetten dat regelmatig op ’t menu. Niet moeilijk dan dat ik ook bij een pastagerecht uitkwam om te maken met die mooie oogst palmkool. Cavolo nero lijkt wel wat op boerenkool, maar is wel wat stugger van textuur. Verwijder zeker ook de nerf steeds en hak het blad dan in kleinere stukjes.

Op’t dak organiseerden we een kooksessie met al die kolen. Dit is wat ik op het menu zette:

  • Boerenkoolchips, klaargemaakt in de pizza-oven. Supersimpel, gewoon plukjes boerenkool besprenkelen met wat olijfolie en kruiden met peper en zout en even kort de oven in. Wie dit nog niet proefde, stond toch weer te kijken hoe lekker dat dat is. Hier thuis maken we dat regelmatig klaar 🙂
  • Pizza bianco met zure room, dunne plakjes pompoen (ook van’t dak uiteraard), boerenkool (of palmkool kan ook), oregano en kaas (tip: oude kaas of blauwe kaas zullen top zijn!)
  • Minestrone! Nu misschien niet bepaald het weer voor, maar er werd héél enthousiast op gereageerd. Het recept daarvoor postte ik hier al eens, maar we voegden dus boerenkool en palmkool toe.
  • En dan ook de pasta. Het recept hieronder in iets chiquere versie dan die we op’t dak aten :-).

Voilà, alvast wat inspiratie dus om met palm- en boerenkool aan de slag te gaan. Laat het smaken!

Casarecce met pesto van cavolo nero, ricotta en pangrattato

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 2 personen
Wat te doen met een grote hoeveelheid palmkool of cavolo nero? Ik maakte er een heerlijke citroenige pesto mee. Serveer met romige ricotta en crunchy pangrattato!

Ingrediënten

  • 10-tal bladeren palmkool (cavolo nero)
  • 1 biologische citroen
  • 50 gr parmezaan
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 200 gr casarecce (of andere korte pastasoort)
  • 100 gr ricotta

Pangrattato

  • 1 stuk oud brood
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • peper en zout

Instructies 

  • Kuis de palmkool. Verwijder de harde nerven en hak het blad grof. Breng een pot gezouten water aan de kook en voeg de palmkool toe. Laat 3 minuten blancheren, schep uit het water en laat goed uitlekken.
  • Was en rasp de schil van de citroen en pers het sap uit. Rasp de parmezaan. Doe de uitgelekte palmkool in een blender of keukenrobot en voeg het citroensap, de parmezaan en de olijfolie toe. Kruid royaal met peper en zout. Mix tot een egale pesto. Je kan straks eventueel nog wat kookwater van de pasta toevoegen.
  • Kook de pasta gaar. Hou een kop van het kookvocht bij straks voor het afgieten.
  • Hak het brood grof. Pers de knoflook. Verhit wat olijfolie in de pan en bak brood en knoflook krokant. Kruid met peper en zout.
  • Meng de pesto met de gekookte pasta. Voeg eventueel wat kookvocht van de pasta toe.
  • Schep de pasta in diepe borden en schep er wat ricotta bij. Strooi er de citroenzeste over, wat extra vierge olijfolie en de pangrattato. Smakelijk!
Auteur: Caroline
Gang: Hoofdgerecht, lunch, Voorgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: cavolo nero, moestuin, moestuinkoken, palmkool, pasta, vegetarisch
Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.