Oh wat heb ik veel te vertellen! Als je mij volgt op Instagram, ga je al een beetje mee zijn… Het is een vervolgverhaal over hoe mee ging wildplukkken bij Forest 2 Plate in de Ardennen en die vergaarde kennis dan heb omgezet in een kooksessie op’t Dak van Pakt. Het resultaat? Een bangelijk recept met de nieuwe pasta van Soubry, dat jij ook gemakkelijk kan maken. Al dan niet met ‘wildgeplukte’ kruiden en groenten.
Laten we beginnen bij die wildplukdag. Op uitnodiging van Soubry (waar ik een langdurige samenwerking mee heb, yay!) gingen Anniek van Tafelklap, zoonlief en ik een dagje naar Vireux-Molhain (net over de grens in Frankrijk) om te leren wildplukken. Onder de vakkundige begeleiding van Ben Brumagne maken we een wandeling door de prachtige natuur daar, om natuurlijk regelmatig te stoppen bij eetbare plantjes. Er zijn er voor de hand liggende bij (zoals brandnetel – maar bear with me, we gaan er iets heel tof mee doen!) en nieuwe ontdekkingen, zoals bijvoet (iets tussen tijm en rozemarijn, geweldig!), klaverzuring en wilde pastinaak. We stoppen bij het Forest 2 Plate basecamp (je kan er zelf ook een verblijf boeken in hun Glamping tenten, bucketlist material) en maken daar onze lunch op open vuur: de nieuwe Soubry torselli pasta met gele erwt, met daarbij brandnetel, een zalig champignonsauske, gekruid met de bijvoet, netelpesto en afgewerkt met zuring die we daar ook vers op de weide geplukt hebben. Een zalige pasta, en dan met die views, niet te evenaren! Of toch?
Maar even over die nieuwe pasta van Soubry. Ze is dus gemaakt van tarwe en gele erwt. Ongeveer in een verhouding 70-30%. Zo heb je nog een echte ‘pastabeleving’ (in tegenstelling tot sommige linzenpasta’s etc), maar toch ook de gezondheidsvoordelen van de gele erwten (meer proteïnen, vezels en variatie). En dus ook gewoon echt lekker! Allé, dat vind ik toch :-).
En over die brandnetels… We leren dat je best de bovenste topjes plukt, niet te dicht bij de rand van het pad. Je kan dat met de blote hand doen (als je’t juist doet). Maar eerlijk? Ik reageer nogal fel op brandnetelprikken en ‘durf’ het dus niet echt zo, maar met handschoenen gaat dat ook prima. Je kan brandnetels gewoon klaarmaken zoals andere bladgroenten (maar voorzichtig dus). Het gemakkelijkste is om ze gewoon bij je kookwater van de pasta te gooien een tweetal minuutjes voor je pasta gaar is en ze zo te blancheren. Pasta afgieten en klaar! Easy (yellow) peasy! Of je kan er ook pesto mee maken.
In de namiddag maken we met Forest 2 Plate nog een flinke wandeling (in totaal 15 kilometer zegt de stappenteller), een shout out naar de 5-jarige zoon die dat geweldig gedaan heeft! De focus ligt voornamelijk op het vinden van eetbare paddenstoelen. Er worden er heel wat gevonden, maar weinigen blijken eetbaar te zijn. Dus toch wel echt iets dat je enkel kan doen met iemand met kennis van zaken. De meest indrukwekkende is wel de parasolzwam, echt een joekel van een paddenstoel en eetbaar ook zo blijkt! Met onze buit (en nog wat andere lekkere toppings, mozzarella groeit tenslotte helaas nog niet aan bomen…) bakken we ’s avonds nog zalige pizza’s in het Forest 2 Plate huis (uiteraard met Soubry bloem). Echt een bangelijke aanrader, zeker eens doen als je kan. Alle info op hun website!
Met een koffer vól pasta en inspiratie keren we huiswaarts en de opdracht om er een leuk recept mee te bedenken. Een flinke uitdaging na die zalige lunch bovenop de Ardense heuvels.
Op het Dak van Pakt heb ik natuurlijk ook een zalig stukske natuur ter beschikking. Ik nodig enkele van mijn collega-dakboeren uit om mee te komen proeven van mijn nieuwe receptje. Niet bepaald wildplukken, maar aan’t einde van het moestuinseizoen is het toch wel wat creatief zijn met wat er nog is. En op weg naar daar pluk ik nog wat brandnetels.
Ik heb een groene pasta carbonara gemaakt. Basisbenodigdheden: pasta, parmezaan (of pecorino) en enkele eidooiers. Het handige is dat je voor het groene element zowat alles kan gebruiken dat je kan vinden: brandnetels, courgette (ik vond nog net 2 kleintjes op het dak), lente-ui, spinazie, allerlei kruiden, slasoorten, etc… Uiteraard ontbreekt er nog een ander belangrijk element in een carbonara: gerookt spek (of guanciale als je een Italiaanse purist bent). Ik wilde het echter vegetarisch houden, en stoofde een ui in wat olijfolie en voegde dan wat ‘liquid smoke’ toe (te vinden bij o.a. Pimenton.be). Geen must, maar het wel extra smaak en diepgang aan het recept. Dus zeker de moeite waard!
Dus hierbij het recept zoals ik het maakte, maar doe er vooral uw ding mee, daar dient het voor :-). Je kan eender welke groene groenten en kruiden gebruiken en een fantastisch resultaat hebben. De nieuwe torselli van Soubry met gele erwten (er is trouwens ook spaghetti met linzen) is te verkrijgen bij Delhaize.
Groene carbonara
Ingrediënten
- 375 gr Soubry torselli met gele erwten
- 3 eidooiers
- 100-150 gr parmezaan
- 1 handvol jonge brandneteltopjes en/of spinazie
- 1 courgette
- 1 handvol boerenkool
- 1 handvol sperzieboontjes
- 3 lente-uitjes
- 1 grote ui
- 1 el liquid smoke
- houterige kruiden zoals tijm, marjolein, rozemarijn, oregano,…
- 1 kl venkelzaad
- olijfolie
- peper en zout
Voor de afwerking
- Kruiden zoals basilicum, dragon, venkeltopjes…
- Rucola, mizuna, molsla,…
- Eetbare bloemetjes (volledig optioneel, maar wel een kleurrijke meerwaarde. Ik gebruikte goudsbloem en courgettebloem)
- Barilotto (een gezouten ricotta met een hele romige afsmaak (o.a. te vinden bij Cru en Van Tricht), kan je uiteraard ook vervangen door parmezaan)
Instructies
- Snij de ui in halve ringen. Verhit olijfolie in een pan en voeg de ui toe. Laat op een laag vuur stoven tot de ui begint te karamelliseren. Voeg de liquid smoke toe en laat uitkoken. Kruid met peper en zout. Schep uit de pan.
- Kuis de boontjes en blancheer 2-3 minuten.
- Doe de eidooiers, geraspte parmezaan, peper en wat grofgehakte basilicum (en dragon, venkel) in een kom en meng.
- Snij de courgette in blokjes. Snij de lente-ui in ringen. Scheur de boerenkool in kleine stukjes. Rits de blaadjes van de takjes tijm, oregano etc. Verhit olijfolie in de pan en voeg het venkelzaad en de kruiden toe. Bak kort en voeg dan de courgetteblokjes, boerenkool en lente-ui toe. Roerbak enkele minuten en voeg dan de sperzieboontjes en de gebakken ui toe. Kruid met peper en zout.
- Breng een grote pot gezouten water aan de kook en voeg de torselli toe. Kook 7 minuten en voeg dan de spinazie en/of brandnetels toe. Laat nog 2 minuten koken, schep een goede kop kookvocht uit de pot (met een beker bijvoorbeeld) en giet dan af. Roer het apart gehouden pastawater (niet alles tegelijk!) door het eidooier-parmezaan mengsel. Roer dan opnieuw door de gekookte pasta. Voeg de gestoofde groenten toe.
- Schep in borden (zorg dat je zeker ook wat van het zalige sausje meehebt!) en werk af met kruiden, rucola, bloemetjes en wat geraspte Barilotto.
Smakelijk! Deze blogpost is een betaalde samenwerking met Soubry.
2 Comments
Deze is echt ZALIG! Al de tweede keer dat ik hem maak.
Ah zalig om te lezen, merci!