Bake off Vlaanderen is weer van start gegaan, en dat wakkert de bakkriebels bij mij ook steeds weer aan! Doe daar nog een snuifje kerstsfeer (all around us) bij, en mijn oventje loopt helemaal warm. Ditmaal stopte ik er een broodkrans (of ook wel gekend als een babka), gevuld met een snelle zelfgemaakte frambozen-rozenconfituur en afgewerkt met rozenblaadjes en gehakte pistachenootjes. Geef toe, zou toch mooi staan op de Kerst-brunchtafel hé?

Het ziet er ook vrij ingewikkeld uit, maar dat valt gelukkig goed mee. Ik leg even de stappen uit.

Eerst maak je het deeg (met bloem van Anco, #sponsor van Bake Off Vlaanderen en ook van mezelf voor deze blogpost 😉), terwijl dat rijst, kan je de confituur maken, dat zie je in’t recept.

Eens het deeg gerezen is, rol je het uit in een grote rechthoek (ongeveer 40 bij 30 cm). Ik snijd de randjes zelfs weg, zodat je een mooie rechthoek hebt. Bestrijk met de confituur, blijf 1 cm van de rand.

Rol dan strak op en snij in de lengte in twee. Het deeg is vrij zacht, dus niet zo gemakkelijk om te snijden. Probeer zo weinig mogelijk te duwen, zodat je de laagjes mooi blijft zien (ik heb ook nog wat oefening nodig, zoals ge ziet).

Duw de 2 uiteinden bij mekaar en schik dan kruiselings over mekaar, zoals een vlecht (maar dan met 2 strengen).

Breng dan bij mekaar in een cirkel. Ik legde mijn broodkrans in een springvorm, met een bakpapier op de bodem, om een mooie ronde vorm te krijgen. Zet een ingevet omgekeerde rond ovenschaaltje in het midden (ramequin).

Laat nog 30 minuten tot 1 uur rijzen (ik deed het in een half uurtje afgedekt met een keukenhanddoek in de oven, op 50 graden ongeveer). En dan is de broodkrans klaar om gebakken te worden! En dan nu naar het recept!

Broodkrans met framboos, roos en pistache

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Rijzen 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 25 minuten
Porties 8 porties
Een prachtige broodkrans – of babka – gevuld met frambozen-rozenconfituur en afgewerkt met gedroogde rozenblaadjes en grofgehakte pistachenootjes. Ideaal voor de Kerstbrunch!

Equipment

  • 1 vel bakpapier

Ingrediënten

Broodkrans

  • 375 gr patisseriebloem van Anco (+ extra om je werkvlak te bebloemen)
  • 165 gr melk (lauw)
  • 45 gr suiker
  • 115 gr gezouten boter (kamertemperatuur)
  • 10 gr instant gist
  • 0.5 kl kaneelpoeder
  • snuifje zout (als je geen gezouten boter gebruikt)

Frambozen-rozen confituur

  • 120 gr frambozen (diepgevroren)
  • 3 druppels rozenwater
  • 40 gr suiker
  • 15 gr maïszetmeel
  • scheutje water

Afwerking

  • 2 el rietsuiker
  • 30 gr pistachenoten (gedopt)
  • 6 gedroogde rozenkopjes (te koop o.a. bij Pimenton.be)

Instructies 

  • Doe de patisseriebloem van Anco in een mengkom. Warm de melk lichtjes op. Snij de boter in blokjes. Zet de kneedhaak op je keukenrobot (of gebruik straks je handen om te kneden). Voeg de melk, boter, suiker en het kaneelpoeder toe aan de bloem. Voeg als laatste de gist toe en meng, tot je een egaal, soepel deeg hebt, dat vlot loskomt van de randen van de mengkom. Is het deeg te nat, voeg dan wat extra bloem toe. Als het te droog is, wat extra melk.
  • Dek de mengkom af met een handdoek en laat 1 uur rijzen op een warme plek. Het deeg moet ongeveer verdubbelen in volume.
  • Maak ondertussen de confituur: doe de frambozen, de suiker en het maïszetmeel in een steelpannetje. Voeg een lekje water toe. Warm al roerend op. zodat de frambozen helemaal moes worden. Laat ongeveer 5 minuten pruttelen, voeg eventueel wat extra water toe. Voeg nu een druppel rozenwater toe en proef. Blijf toevoegen tot je de juiste smaak krijgt. Let op: rozenwater kan snel overheersen, dus wees er voorzichtig mee. Laat de confituur afkoelen.
  • Duw het deeg plat. Bestrooi je werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek van 40 x 30 cm. Snij de randen eventueel wat bij. Bestrijk met de confituur, blijf 1 cm van de rand. Rol dan strak op langs de lange kant. Snij met een scherp mes overlangs in twee. Vlecht de twee strengen in mekaar en rol op tot een krans (zie foto's blogpost).
  • Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier. Schik hierin de broodkrans. Zet een ingevette ramequin in het midden. Dek opnieuw af met een handdoek en laat 30 min. tot 1 uur rijzen (ik deed het in 30 minuten in een oven van 50 graden).
  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Bestrooi de broodkrans met de rietsuiker. Zet 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de broodkrans afkoelen op een rooster. Hak de pistaches grof. Werk de broodkrans af met rozenblaadjes en grofgehakte pistaches. Smakelijk!
Gang: brunch, Dessert, ontbijt
Keuken: Europees
Trefwoord: babka, broodkrans, broodrecept, gebak, kerst, kerstmis, zuurdesem brood

Deze blogpost is een betaalde samenwerking met Anco/Soubry.

Broodkrans met pistache en roos
Broodkrans met pistache en roos
Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.