Mijn favoriet onderdeel van het feestmaal? Dat moeten wel het aperitief zijn! Perfecte bite-size hapjes die de start van een fantastische avond aankondigen. De lat voor hapjes ligt hoog: zoals het woord zegt, moet alles in één hap vervat zitten: alle smaken, crunch, hartigheid, een zuurtje,… liefst van al ook in één hap op te eten, met je handen of een prikkertje.
Ik kreeg spontaan inspiratie toen ik volkoren rijstpapier tegenkwam in de winkel. Je kan dat koud, geweekt gebruiken om spring rolls te maken, maar als je (stukjes) rijstpapier héél kort frituurt, krullen ze mooi op in een krokant ‘bootje’, ideaal om een hapje op te presenteren! En rijstpapier, dat vraagt om een Aziatische vulling. Ik maakte een tartaar van zalm met avocado, koriander, chili, limoen en sesamolie. De fraîcheur en volle smaak passen perfect bij het vette van het krokante rijstpapier.
Je kan dit hapje op voorhand maken (als in de dag dat je het gaat serveren): je kan de rijstvellen al frituren (hoeft trouwens niet in een friteuse, een stevige kookpot met een bodempje olie lukt ook perfect) en de zalmtartaar alvast maken. Voeg enkel het limoensap nét voor het serveren toe. Ook de tartaar op de krokante rijstpapierhapjes scheppen, doe je écht vlak voor het serveren. Anders worden ze wak…
Voor een instructiefilmpje moet je naar goede gewoonte op mijn Instagram-kanaal zijn!
Krokante rijstpapierhapjes met zalmtartaar
Materiaal
- 1 kookpot met bodempje olie (of friteuse)
Ingrediënten
- 1 vel volkoren rijstpapier
- 150 gr verse zalmfilet (zonder vel)
- 1/2 avocado
- 1 stengel lente-ui
- 1/2 rode chilipeper
- 5 gr verse koriander
- 1/2 limoen
- 1 el sesamzaad
- 1 el sesamolie
- zout
Instructies
- Maak de tartaar: snij de zalm in fijne blokjes. Snij de avocado in fijne blokjes. Snij de lente-ui in fijne ringen. Hou een deel van het groene deel apart. Snij de chilipeper in fijne blokjes. Hak de koriander fijn. Pers het sap van de limoen uit.
- Doe de zalm in een kom, samen met 3/4de van de lente-ui, de chilipeper en de sesamolie. Meng en schep er dan voorzichtig de blokjes avocado door. Zet koud weg tot je gaat serveren.
- Verhit de olie in een kookpot (of friteuse). Knip het vel rijstpapier in 6/8 partjes. Als de olie heet is (je ziet de olie 'dansen', maar mag niet beginnen roken!), voeg 1 per 1 een stukje rijstpapier toe. Ze krullen meteen op! Schep uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Kruid met zout. Zet weg op een droge plek tot je gaat serveren.
- Vlak voor het serveren, roer de helft van het limoensap door de zalmtartaar. Proef en voeg eventueel nog extra toe. Schep de zalmtartaar op de rijstpapierkrokantjes. Werk af met sesamzaadjes en het groen van de lente-ui. Serveer meteen!