London calling to the faraway towns… 2 jaar lang was Londen inderdaad heel ver weg. De laatste jaren was Londen echt een vaste trip geworden om de nieuwste foodtrends te spotten en algemeen een deep dive te nemen in de lokale food scene. Dat is echt altijd zo inspirerend! Mede-hongerige was naar goede gewoonte Anniek van Tafelklap, Koen van Teveel Kookboeken kon helaas niet mee. 

Toegegeven, het was een beetje uitzoeken hoe het zat om naar de UK te kunnen reizen, maar het viel al bij al mee (in oktober 2021). Ik lijst aan het einde van deze blogpost nog even op welke formaliteiten nodig waren, maar laten we beginnen met the good stuff! Of hoeveel je kan eten en ontdekken op 26 uur in Londen…

Verslagjes van vorige bezoeken aan Londen vind je hier: 2018 en 2019

’s Ochtends vroeg vertrokken, dus tegen de middag kwam onze trein toe in St. Pancras. Rugzak droppen in het hotel, en onze honger leidde ons meteen richting London Bridge. Het originele plan was om naar Spa Terminus en Maltby Street Market te gaan, maarrrr komen we toch wel niet voorbij Borough Market zeker? Die markt is bijlange niet meer een hidden gem te noemen, en toch heerst er nog altijd dat heerlijke gourmand sfeertje. En het is ook Koen van Teveel Kookboeken die ons erop wees dat er een nieuw kraampje staat van een Irakees: Juma Kitchen. Dat willen we natuurlijk graag ontdekken! Op het menu:  Irakese kebab. Een tandoor flatbread met salade en kruidig vlees van de barbecue. Anniek neemt lams, ik kip. Daarbovenop een yoghurtsaus en extra spicy sauce voor mij. Lekkere starter! 

Om helemaal in de sfeer te geraken trakteren we onszelf ook op een biertje in een echte pub (inclusief houten tap waarbij het bier manueel omhoog gepompt wordt) op de hoek van de markt. Die sfeer die vind je toch nergens anders he. 

Op Borough Market vind je ook vele kaaskramen. Ik ben echt helemaal fan van Britse kazen (ik vind dat die hier echt te weinig aan bod komen in kaaswinkels, op kaasplanken…), dus we laten een viertal kaasjes in stukjes snijden (een pret-à-porter kaasplankje om mee te nemen of ter plekke op te eten zou nog iets zijn!), kopen een focaccia bij Bread Ahead, een lokaal biertje en eten het op aan de Thames, gezellig! (Het Britse weer nemen we erbij).  

Met een volle maag hebben we vollenbak zin om Londen te verkennen. Een volgende afspraak is bij Japan House op Kensington High Street voor een Japanse afternoon tea. Onderweg springen we ook nog eens binnen bij een lokale Waterstones boekenwinkel. Ook al is het een grote keten, wat een heerlijk tijdverdrijf is het toch om rond te snuisteren in Britse boekenwinkels. Die collectie kookboeken, die mooie opstellingen en inrichting, al die leuke extra’tjes zoals stationary… Daar kan Standaard Boekhandel toch wat van leren. En er is ook een Wholefoods vlakbij, dus daar springen we ook even binnen. Wat een heerlijke uitgebreide collectie en al die prachtige verpakkingen. Ook de kweekmuur met kruidenplantjes steekt onze ogen uit. Hier kan Delhaize dan weer een puntje aan zuigen. 

Maar goed, terug naar Japan House. Beneden vind je allerlei zaken die eigen zijn aan Japanse cultuur (een beperkte collectie eten en drinken), keramiek, stationary,…), allemaal wel vrij prijzig trouwens. Boven is er Akira’, het restaurant waar je dus ook kan reserveren voor Afternoon Tea. Met het oog op de hongerkes die nog moeten komen, kiezen we voor de kleine versie, met enkel zoete hapjes (‘wagashi’), waarbij je voor 12 pond per persoon ook nog thee (wij namen matcha latte) of sparkling sake (ok, die namen we er achteraf ook nog bij…) bij krijgt. Voor 28 pond per persoon krijg je er ook nog sushi’s bij. De lunch bento box ziet er ook geweldig uit. Next time! Die wagashi zijn wel lekker trouwens, al smaken ze misschien allemaal een beetje hetzelfde (naar matcha) en je krijgt er bovendien nog een kommetje zoete matcha saus bij. 

Volgende stop op ons programma: China Town. Toegegeven, het voelt niet aan alsof het erg druk is in Londen (toch niet in vergelijking met vroeger), maar in China Town zelf is het echt wel over de koppen lopen. Het ligt vlakbij Piccadilly Circus, dus pal in de toeristische buurt. De lantaarntjes boven de straten en de leeuwenpoorten leveren mooie plaatjes op, maar het voelt toch allemaal té toeristisch aan. Het is eerder in de zijstraten en aan de rand van China Town dat je echt leuke ontdekkingen doet. Japan Centre (jaja er is toch wel een voorliefde voor Japan) is bijvoorbeeld een leuke ontdekking. Een moderne supermarkt met een hele mooie selectie Japanse producten, maar ook manga strips en een eigen food court. 

Het hoogtepunt van de dag waar we naar uitkijken, is toch wel onze reservatie bij Rovi, één van Ottolenghi’s bekende restaurants. Onderweg naar daar stoppen we ook nog voor een biertje bij Brewdog, die brouwerij waarvan er ook een vestiging is in Brussel. Een echte rockbar met veel keuze biertjes op de tap. Tof concept maar toch misschien iets te luid en grungy voor ons :-). 

Op naar Rovi, in de wijk Fitzrovia. Zoals we gewend zijn van de Yotam, staan groenten centraal in dit restaurant. Maar ook ‘open fire cooking’ en fermentatie spelen een belangrijke rol. Op de kaart veel originele gerechten om te delen, soms met vlees of vis, altijd met veel groenten. Rovi staat ook bekend voor zijn cocktails, maar wij nemen een flesje wijn van de uitstekende wijnkaart. En we gaan voor 2 rondjes sharing dishes. We nemen ook 1 gerecht met vlees, maar dat had eigenlijk zelfs niet gemoeten voor mij. 

Voorgerechten:

– Corn ribs, pumpkin & lime miso, dukkah

– Roast pumpkins, smoked pumpkin ssamjang, ginger & lime salsa

– Cucumber, black sesame sauce, Aleppo peanuts, lime & herbs

Hoofdgerechten: 

– Jerusalem mixed grill met paddenstoelen, baharat onions, pickles, pita, tahini

– Rump steak, café de Rovi sauce, horseradish onions

– Romanesco cauliflower, black garlic and orange agrodolce

– Crispy pink fir potatoes, toum sauce, ancho chili oil

Anniek neemt ook nog een dessertje (met vijgen, kataifi, muntijs, rozenwater en pistaches denk ik), maar ik kan gaan pap (of ‘pudding’) meer zeggen…

Echt bangelijke smaken, die me het meest doen denken aan de recepten uit het boek Flavour.

Na een deugddoende nachtrust, springen we de volgende ochtend de metro in richting Covent Garden. Echt ook een superleuke buurt, maar op een zondagochtend valt daar eerlijk gezegd toch nog niet zoveel te beleven. Op het supergezellig pleintje Neal’s Yard (niet te verwarren met ‘Neal’s Yard Dairy’, de bekende kaaszaak) spotten we de ontbijtzaak 26 Grains, waar we een zalige ontbijtbowl eten. Ik neem de Nordic poached pear porridge met cacao crumble, crystalised ginger en orange creme fraiche. Anniek gaat voor Seasonal Bircher met chia zaadjes, red currants, mixed Berry compote, cacao crumble en coconut yoghurt. En een obligate cappuccino natuurlijk. Werkelijk zalig lekker én ook gezond, zonder in de typische açai bowls of klassieke yoghurt met granola en fruit te vervallen. 

Nog een aanrader in Covent Garden is de Seven Dials Market, maar die is helaas nog niet open als wij er zijn. En we halen ook nog cinnamon rolls voor thuis bij Fabrique

Onze tijd in Londen is maar beperkt, maar toch hebben we het gevoel dat we echt bij Maltby Street Market moeten geweest zijn. Dus weer de bus op richting London Bridge. De buurt aan de spoorweg daar is zo inspirerend (alle zaken bevinden zich in de nissen onder de spoorwegbrug)! We nemen ook nog snel een legendarische donut mee van St. John’s Bakery en drinken een wijntje bij Bon Vino Enoteca. We zouden daar zeker ook blijven eten zijn, ware het niet dat we nog een lunch boeking hadden bij Dishoom op Canary Wharf… 

Dishoom is een keten van Indiase restaurants, geïnspireerd op de ‘Irani café’s’ in Bombay. Een heerlijk retro interieur, maar Dishoom staat natuurlijk vooral bekend voor de zalige Bombay keuken die ze brengen. De kaart is echt indrukwekkend, dus kiezen is moeilijk. Dit is wat we laten aanrukken:

– Vada pau (hot potato vada, crunchy titbits and chutneys, tucked inside a soft home-made bun, red spicy masala)

– Dishoom house chaat (golden fried sweet potato covered with cool yoghurt, pomegrenate, beetroot, radish and carrot. Tamarind drizzle and green chutney)

– Dishoom chicken tikka (geroosterde kip, laced with ginger, turmeric, garlic and green chili) > beste ooit!

– Mattar paneer (vegetarian curry met paneer kaas)

– Chili broccoli salad

– Raita

– Garlic Naan

Eerlijk? Echt o-ver-heerlijk! Elk gerecht is zo af. En de combinatie is al helemaal explosief (mede door de vele chili’s). Echt waar, hiervoor alleen zou ik al naar Londen afreizen…  Op voorhand reserveren bij Dishoom is dan ook echt een must, de zaak is echt gigantisch groot, en toch staat er buiten een lange rij met mensen die toch nog een plekje op zondagmiddag hopen te bemachtigen. 

Een geweldige afsluiter dus van een weeral legendarisch weekend! We kozen trouwens voor de vestiging op Canary Wharf, omdat die vlakbij St. Pancras treinstation ligt. Heb je nog wat meer tijd, dan is Canary Wharf zelf zeker ook de moeite waard om enkele uurtjes te besteden. 

Voilà, dat was het voor ons blitsbezoekje aan Londen voor deze keer. De drang blijft even groot om te blijven teruggaan. 

Oktober 2021 was misschien een ‘sweet spot’ in heel de Corona-miserie om even terug te kunnen reizen. Dit waren de formaliteiten waaraan wij moesten voldoen. Uiteraard verandert dit constant, je kan best de website van Eurostar erop naslaan, daar staat de info steeds up to date. 

Wat moet je doen om Londen/de UK binnen te geraken?

  • Uiteraard volledig gevaccineerd zijn
  • Een internationaal paspoort hebben
  • Op voorhand een Coronatest boeken > als je de UK binnengaat, moet je na 48u een coronatest doen. Wij gingen echter maar voor 1 nacht, dus eigenlijk was een test niet nodig, maar tóch heb je een testcode nodig (als bewijs dat je een test geboekt hebt, ook al is het dus niet nodig). Je kan een ‘goedkope’ test bestellen via covid.randox.com/day-2, klik op ‘buy now’ in de kolom ‘fully vaccinated day 2 pcr test’. Bij afrekenen kan je couponcode ‘Eurostar’ ingeven. Je krijgt dan een bevestigingsmail waarin een ‘booking reference number’ staat, dat je moet gebruiken om de PLF in te vullen vóór je vertrekt naar de UK
  • PLF invullen (hou je hoofd erbij, dit is niet zo eenvoudig)
  • Bij het terugkomen moet je voor je de Eurostar terminal binnengaat ook nog een Belgische PLF online invullen, ook weer ééntje om je hoofd bij te houden, dus ga op tijd. 
Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.