Houden jullie ook zo van Bake Off Vlaanderen? Ik vind dat er best nog wat meer appreciatie voor het programma mag komen. Echt, hoe mooi zijn die decors, de setting, al het artwork (van de ‘campagne foto’ van het 5de seizoen over de mooie illustraties van de taarten (die er vaak beter uitzien dan de uiteindelijke versie), de frigo’s), de jurken van Regula, de hilarische intro’s door Wim,… Echt snoepen (pun intended 😉).

Het wakkert in ieder geval de goesting om te bakken aan. Anco (hashtag collab, sponsor van het programma) vroeg me om één van de bakopdrachten thuis ook eens te doen. En ik wist meteen welke het moest zijn! In aflevering 3 gaan de bakkers de tent uit in moeten ze in open lucht in een zelfopgestookt houtkacheltje een ‘florale focaccia’ bakken, of ook wel #gardenfocaccia genoemd. Tijdens de eerste lockdown trouwens ook een echte trend op Instagram en het stond al lang op mijn verlanglijstje om ook eens zelf te maken. En met de feestdagen in het vooruitschiet, maakte ik gelijk ook een kerstige versie!

Zelf focaccia deeg maken is niet zo moeilijk. En voor de decoratie gebruik je kruiden en groenten (en die niet per se eetbare bloemen). Voor de kerstversie gebruikte ik rozemarijn, veenbessen, kerstomaten en jeneverbessen (die laatste zou ik nu wel niet opeten).

Voor het recept zelf vond ik trouwens de inspiratie op de blog van Hap & Tap.

Ge weet wat er gaat komen… Bakker klaar? Bakken maar!

Florale focaccia

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Rusttijd 2 uur
Totale tijd 3 uur 15 minuten
Porties 4 personen
Geïnspireerd door Bake Off Vlaanderen… Mijn versie van de florale focaccia, of ook wel gekend als garden focaccia. En ook een kerstige versie! Dit zijn de ingrediënten voor 1 focaccia. Wil je er 2 maken, zoals ik, verdubbel dan de hoeveelheden.

Ingrediënten

  • 300 gr bloem (van Anco)
  • 1.5 kl zout
  • 60 ml olijfolie
  • 7 gr gedroogde gist
  • grof zout (of fleur de sel)
  • groenten en kruiden om te versieren (ik gebruikte paprika, lente-ui, rode ui, bladpeterselie, kleine asperges voor de 'gewone' en rozemarijn, kerstomaten, veenbessen en jeneverbessen voor de 'kerstversie')

Instructies 

  • Meng de bloem en het zout.
  • Meng 150 milliliter lauw water met de gist. Meng goed tot de gist lichtjes begint te schuimen.
  • Meng het gistmengsel door de bloem. Als alles goed is opgenomen, voeg je de olie toe. Meng goed. Kneed het deeg 7-10 minuten. Ik gebruikte daarvoor de deeghaak van mijn keukenrobot, maar je kan het ook met je handen doen.
  • Maak een bol van het deeg en leg in een ingeöliede kom. Dek af met een vochtige handdoek en laat 30 minuten tot 1 uur rijzen op een warme plek.
  • Duw de lucht uit het deeg, kneed kort en laat opnieuw 1 uur tot een nacht (in de koelkast dan) rijzen. Tip: je kan ook extra kruiden (fijngehakte rozemarijn en knoflook zijn toppers) in het deeg toevoegen. Doe dit in deze fase.
  • Rol het deeg uit op een bebloemd oppervlak. Je kan kiezen voor een langwerpige of ronde vorm. Leg op een bakplaat bekleed met een vel bakpapier. Duw er putjes in en bestrijk met de rest van de olijfolie.
  • Verwarm je oven voor op 160°C. Om brood te bakken gebruik ik boven- en onderwarmte.
  • Snij je groenten en kruiden en vorm er een leuk patroon van. Overstrooi royaal met grof zout.
  • Zet de focaccia 40-45 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Voor het serveren kan je er nog extra olijfolie over sprenkelen. Smakelijk!
Gang: bijgerecht, brood, hapje, lunch
Keuken: Italiaans
Trefwoord: florale focaccia, focaccia, garden focaccia

Deze blogpost is een samenwerking met Anco.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.