Er zijn zo van die mailtjes die binnenkomen terwijl je net achter de computer zit, waarvan je weet: niet twijfelen en meteen tot actie overgaan! Zo was er de nieuwsbrief van Pazzo, het gekende Antwerpse restaurant en wijnbar, die aankondigde ter ere van hun 20-jarig bestaan, een aantal exclusieve wijndiners aan te bieden.

Als eerste op het programma: een culinaire avond met Peter Colemont, de man achter België’s beste wijn ‘Clos d’Opleeuw’. Een 3-gangenmenu van Ingrid Neve, gepaird met de wijnen van Clos d’Opleeuw, voor 89 euro pp. Ik mailde meteen naar mede-wijnwijf Sofie en de reservatie was snel euh… beklonken!

De wijnen van Clos d’Opleeuw zijn een echte exclusiviteit. Ik kreeg ooit een fles cadeau van chef Jo Grootaers, toen hij bij mij thuis kwam koken ter ere van San Pellegrino Young Chefs. Ik bewaarde de fles voor een speciale gelegenheid, en dat werd een wijnwijven-editie over Belgische wijnen. En jawel hoor, de Clos d’Opleeuw stak er toen met kop en schouders bovenuit!

Ik citeer even vanop de website van Clos d’Opleeuw: 

De wijngaard Clos d’Opleeuw (1 ha) ontleent zijn naam aan de volledige ommuring, die dateert van ± 1840. Deze omstandigheid maakt hem uniek in België. Daardoor bezit hij immers een specifiek microklimaat waardoor het mogelijk is een kwaliteitsvolle chardonnaywijn te maken. Hij ligt op een zuidelijke helling in het mooie, pittoreske Haspengouwse dorpje Gors-Opleeuw.

De wijn, met als officiële herkomstbenaming “Haspengouw”, wordt gevinifieerd door Peter Colemont, docent algemene wijnkennis, degustatie Franse wijnen en gastronomie en wijn aan het Centrum voor Volwassenenonderwijs Hogere Leergangen te Hasselt. Hij past alleen de allerfijnste vinificatietechnieken toe. De wijn verblijft 1 jaar in eikenhouten vaten van de allerhoogste kwaliteit. Er wordt zowel met Franse als met Belgische eik gewerkt. Dat laatste maakt de wijn Clos d’Opleeuw dan ook uniek! Hij valt op door zijn sterke fluweligheid. Op jonge leeftijd bezit hij duidelijke toetsen van eikenhout. Toch blijft er meer dan voldoende frisheid en fruitigheid over. Bovendien proeven we aroma’s van boter, vanille, toast en een variatie van wit en geel fruit.

Op donderdag 28 maart tekenen Sofie en ik present voor dit unieke etentje bij Pazzo. Leuke extra feestelijkheid: we beseffen dat onze vriendschap ondertussen ook aan zijn 20-jarig jubileum toe is. Reden te meer om te klinken met de Charles Heidsieck Brut Réserve champagne die royaal geschonken wordt bij het aperitief.

Peter Colemont geeft een woordje uitleg
‘Wijnwijf’ en al 20 jaar ‘bestie’ Sofie!

Voor het ‘eetgedeelte’ van de avond, worden we naar de kelder van Pazzo geleid (vandaar dus ook de donkere foto’s…) Ondertussen neemt Peter Colemont het woord en vertelt met passie over zijn unieke wijn. Er worden meteen 2 glazen voor ons neergezet en uitgeschonken: Clos d’Opleeuw 2014 en 2015. Verrassend genoeg was 2015 niet het grote topjaar dat ze in Frankrijk hadden, dat is toch allemaal zeer streekgebonden zo blijkt. Dan is de 2014 nog voller van smaak wegens een warmere zomer in Limburg. Dat kunnen we dus ook meteen heel goed proeven. Maar laat ons eerlijk zijn, sowieso 2 voortreffelijke wijnen! Ondertussen genieten we van een lekker stukje skrei met witte asperges en misodressing.

Tom d’Hooge, sommelier van Pazzo, vertelt dat hij het jaar voordien welgeteld 1 fles ‘Clos d’Opleeuw Cuvée Prestige 2016 Pleistoceen’ had kunnen bemachtigen, vandaag heeft Peter er 6 bij, waarvan wij mogen proeven. Voor deze speciale vinificatie heeft Peter de wijnranken heel dicht op mekaar geplant op de warmste zone van het domein zodat de druiven heel hard moeten ‘werken’ om te rijpen. Iets wat trouwens niet elk jaar lukt, maar deze 2016 editie (met een oplage van 400 flessen) is werkelijk heerlijk. Daarbij coquilles, risotto met daslook, groene peulvruchten en hoisin beurre blanc.

En we gaan nog een trede hoger op de trap van exclusiviteit, want voor het laatste gerecht heeft Peter Colemont een pinot noir bij. Een rode wijn maken is namelijk zeer uitzonderlijk in België, wegens te weinig zonuren, vogels en insecten. Alle Clos d’Opleeuw wijn is 100% biologisch, dus zonder pesticiden. Voor dag en dauw loopt Peter rond op zijn domein en knipt er met een schaar letterlijk de rupsen in twee! We proeven van Kasteel Opleeuw Cuvée d’Amitié Pinot Noir 2018, waarvan er slechts 120 flessen van bestaan. Ingrid serveert er een stuk rundsbavette met bloemkoolmousseline, vadouvan, vleesjus en groene asperges bij.

Wat een avond, wat een wijn! It’s great to be a Belgian!

Pazzo viert nog een heel jaar zijn 20-jarig bestaan met een aantal exclusieve thema-avonden. Of dat het zó goed zal zijn als ‘onze’ avond, dat kan ik niet beloven…

  • Donderdag 11 april 2019, vanaf 19u00:PAZZO 20: JAPAN
  • Maandag 29 april 2019:PAZZO MANIA: ANTONIO BENANTI (SICILIË)
  • Donderdag 9 mei 2019 :PAZZO 20 : ASPERGEFESTIVAL
  • Donderdag 23 mei 2019 : PAZZO MANIA : JACQUES EN FIONA THIENPONT – LE PIN / VIEUX CHÂTEAU CERTAN
  • Vrijdag 21 juni 2019 :PAZZO MANIA : REINHARD LOWENSTEIN

Reserveren kan via events@pazzo.be

Pazzo
Oude Leeuwenrui 12
2000 Antwerpen

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.