Maastricht en Avocado van de Duivel, dat is een goede match! Ik mocht anno 2017 deze geweldige stad net over de grens al eens uitgebreid ontdekken, en onlangs zat er weer een leuke uitnodiging in de mailbox. Culinair wordt er heel wat ondernomen in de stad, o.a. ook themaweken rond een bepaald lokaal product. Vorige week was het aan de geitenkaas. Maandag 8 april 2019 reed ik naar Maastricht voor de kick-off van De Week van de Geitenkaas.

Het klopt trouwens niet helemaal wat ik zeg, want het evenement was niet in Maastricht zelf te doen, maar Eijsden, een stadje net buiten Maastricht. Übergezellig en ook zeker een uitstapje waard! Meer zelfs, Eijsden heeft het keurmerk ‘Cittaslow’, dixit Wikipedia:

Cittaslow, letterlijk ‘Langzame stad’ is een internationaal keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit goed scoren. Deze gemeenten mogen niet meer dan 50.000 inwoners hebben. De oorsprong van Cittaslow ligt in de Italiaanse plaats Orvieto en is geïnspireerd op de Slow Food beweging.

Voor onthaasten en lekker eten ben je er dus alvast op de juiste plek! In Nederland bestaan er ondertussen al 13 gemeenten met dat keurmerk, in België slechts 2, waarvan 1 in Vlaanderen (Maaseik). Daar kunnen we iets van leren!

In het Ursulinnenconvent

In het Ursulinenconvent, dat nu o.a. ingericht is als familiemuseum, worden we hartelijk ontvangen – naar Limburgse gastvrije traditie met een stukje vlaai. Geitenkaasmaker Fred Stassen van Sjevroaje komt er gepassioneerd vertellen over zijn ambacht (de kaasmakerij is trouwens ook in het klooster) en het zijn ook zijn kazen die we zullen kunnen proeven tijdens een ‘Chef’s Table’ culinaire wandeling doorheen Eijsden. Te voet gaan we van restaurant tot restaurant om telkens enkele gerechtjes met geitenkaas te proeven, wat een leuk concept!

De apothekerstuin

Bij restaurant Vanille krijgen we 2 heerlijke gerechtjes voorgeschoteld: Sticky toffee dadelcake met gebrande geitenkaas, vanillefudge en macademianoten en dan een ravioli met geitenkaas, morieljes, een krokant stukje zwezerik en de schattigste maar toch zeer smaakvolle asperges. Daarbij ook nog een glutenvrij (edoch zeer lekker!) broodje in de vorm van een cannelé met verse en gerijpte geitenkaas. Patron Peter Van Rooij is de gastvrijheid zelve, en zal ons aan het einde van de wandeling ook nog in zijn chocolade-atelier ontvangen voor een chocolade-geitenkaas-creatie en een eerste proeverij van een nieuwe creatie van lokale wijnmakerij Apostelhoeve: een dessertwijn pinot gris ‘Late Harvest 2018’. Nog maar net gebotteld, dus eigenlijk nog niet officieel klaar om gedronken te worden, maar toch al beloftevol en friszoet!

We wandelen verder richting Eetcafé Aon’t Bat. Langs de oevers van de Maas hebben ze een prachtig terras (ze kregen zelfs de prijs van ‘Beste terras van Limburg’). Het is net warm genoeg om buiten (danku terraswarmers!) in een zuinig aprilzonnetje van 3 originele gerechten te genieten: bitterbal van belegen geitenkaas, rode biet, portobello en witte wijn; tartaar van diamanthaas met truffelmayonaise en gepoft flandriatomaatje en witte asperges met gemarineerde zalmforel en gerookte geitenkaas.

Was me dat een verrassende en smaakvolle dag in regio Maastricht weeral! Als Belg sta ik steeds weer te kijken wat een (subtiele!) levensgenieters die Noorderburen van ons toch zijn. Eigenlijk kunnen we daar nog veel van leren!

Voor wie zin heeft in een culinair dagje onthaasten is Eijsden zeker een dikke aanrader! Met de fiets ben je op een half uurtje trappen vanuit Maastricht in Eijsden. Tip: neem de veerboot in Eijsden, dan kan je gelijk aanmeren voor een aperitief & borrel bij Aon’t Bat. Het Ursulinenconvent met zijn apothekerstuin zijn zeker ook een bezoekje waard! Je kan er trouwens ook een kaasproeverij van Sjevraoje doen. Gastronomisch genieten doe je bij restaurant Vanille.

Op 10-11-12 mei wordt er ook nog Toff! Maastricht georganiseerd. Een culinair event dat de smakelijke keuken van Italië en Maastricht samenbrengt. Klinkt goed toch?

Met dank aan Maastricht Culinair voor deze heerlijke daguitstap!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.