Mooie primeur: het eerste 100% plant-based fine dining restaurant in Antwerpen is een feit: WILDn. Plant-based, ook wel gekend als vegan, waarbij dus níets van dierlijke oorsprong wordt gebruikt in de keuken. Plantaardig eten is aan een ware revolutie bezig, en nu vindt het dus ook zijn weg naar de topgastronomie.

De keuken wordt geleid door Bart De Pooter, gekend van tweesterrenrestaurant De Pastorale in Reet. Hij mag zijn ambitieuze plannen waarmaken in het nieuwe boetiekhotel Sapphire House, gelegen aan de Lange Nieuwstraat in Antwerpen, vlak naast de Handelsbeurs. Ik werd uitgenodigd om het hotel en gloednieuwe restaurant te komen testen. Jep, daar zeg je geen nee tegen, toch?

Het was dus eerst van inchecken in het hotel, voor het etentje kon beginnen. Met zijn 5 sterren wist ik wel dat ik me aan een mooi hotel kon verwachten, maar het is toch werkelijk een belevenis om in dit prachtige en erg grote pand binnen te stappen. Ongelofelijk toch hoe zo’n monumentaal gebouw daar plots lijkt te ‘staan’. Uiteraard staat het er al lang, maar door de renovatie in combinatie met knap design toch weer een nieuwe highlight in Antwerpen. Mijn kamer is een ‘hoekpand’ (allé, je snapt wat ik wil zeggen hé), en om plaats uit te sparen, komt de televisie omhoog uit het voeteinde van het bed. Kleine disclaimer: Vergeet de tv wel ’s nachts niet uit te zetten. Oeps. 😬

Terug naar beneden, want het avant-première diner van WILDn gaat beginnen. Op de charmante binnenkoer worden ons de eerste hapjes en een glaasje ‘Boechoutse bubbels’ van wijndomein Oud Conynsbergh geserveerd. Een prima start!

Het restaurant zelf bevindt zich in het voormalige huis van Jean Antoine du Bois, meer info daarover vond ik hier. Prachtig decor, vol met authentieke elementen, donkerrode muren, fluwelen zetels en een schitterende haard vol met barokke (droog)bloemen. De volgende hapjes worden daar geserveerd: een erg verrassend preitaartje, waarbij de bodem gemaakt is van de assen van gebrande preibladeren. En een roosje van paarse radijs, shisoblad en meringue.

Bij WILDn kan je kiezen uit een vier-, vijf- of zesgangenmenu, wij krijgen het meest uitgebreide menu voorgeschoteld (yay!). Ik neem je mee:

‘Knollen en bollen’: een bordje met verschillende kleuren en structuren van knollen en kolen, met een paddenstoelen bouillon. Mooie starter en helemaal fan van krokante koolbladeren, hmmm.

‘Aspergesla’ (niet te verwarren dus met asperge, het is een Chinese slasoort) met zurkel, plankton en pistache gazpacho: geweldig fris en verrassend gerechtje, één van mijn favorieten!

Om dan gelijk tot de grote favoriet te komen: spaghettipompoen met zoete aardappel, kimchi, edelgist en krokante amaranth. Een perfecte balans tussen zoet, zuur, spicy en zacht. Zalig gerechtje!

Klaar voor een umamibommetje? Met eekhoorntjesbrood, schorseneer, koffie, amalfi citroen en kastanjemole.

Het hoofdgerecht bombardeert je zo naar een herfstig bos, met rode kool met rode biet, granen, cedar hout en een ‘no waste’ bouillon.

Ik wil je trouwens ook nog vertellen over het brood dat we voorgeschoteld krijgen: dat is zalig zacht van textuur, met een zoetige lak en verschillende zaden, met daarbij twee cashewboters: kimchi en gefermenteerde asperge, fe-no-me-naal! Ook in die categorie: de fantastische wijnpairings, uiteraard allemaal ‘vegan’ wijnen (d.w.z. dat er geen dierlijke eiwitten gebruikt worden voor de clarificatie van de wijn).

Voor het dessert worden we verwend met kweepeer, gerijpt in kokos, met koji chocolade en een krokantje van aardpeer. Nog een favoriet!

Bij de koffie of thee krijg je een vijgentaartje, een gevulde dadel met saffraan, steranijs en kruidnagel en een prachtig fruitig bordje met Leopolddruif, herfstvruchten en bloemetjes.

Congrats Bart De Pooter & team!

Je merkt het, ik ben wildenthousiast over deze 100% plantaardige beleving en geloof dat we nog véél gaan horen over WILDn. Ik zou zeggen: ga er zeker eens heen, je valt er met je gat in de (cashew)boter ;-).

En na een nacht in het hemelse bed van Sapphire House, mag ik ook nog aanschuiven voor het volledige plantaardige ontbijt in het hotel. Toegegeven: ze hebben ook een alternatieve ontbijtkaart met spek en eitjes, blijkbaar zijn er mensen die dat tóch niet kunnen missen ’s morgens. Maar ik ben razend benieuwd naar de ‘plant-based’ omelet. It did not dissappoint! Ook op het menu: toast of tartine, cereal bowls, vers fruit, pancakes, french toast, wafel of ‘koji fermented vegetable cold cuts’. Bijzonder toch?

Ik maakte ook een videoverslag van WILDn, dat kan je hier zien.

WILDn
Lange Nieuwstraat 22
2000 Antwerpen

Ik werd uitgenodigd voor het persdiner van WILDn en een overnachting in Sapphire House, maar ‘all opinions are my own’!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.