1 oktober, wereldveggiedag! Dat er een grote veggierevolutie bezig is, hoef ik je niet meer te vertellen zeker? Ik doe lustig mee. 100% vegetariër ben ik zeker niet, en zal ik misschien nooit worden, maar ik ben helemaal voor massaal minderen met vlees. In plaats van donderdag veggiedag een donderdag vleesdag? En al de rest veggie… Fin, ik ben maar luidop aan het denken. Doe vooral je goesting.
Maar één ding is wel zeker: hoe meer goede veggieproducten, hoe gemakkelijker en inspirerender het is. En dan heb ik het niet per se over vleesvervangers, maar ook groenten in al hun glorie! Ik werd dit jaar opnieuw door Looye Kwekers gevraagd om een recept te maken met hun zalige Looye Honingtomaten. Prachtig rood en glanzend, heerlijk zoet en met een stevige bite. Echt waar, de Ferrari’s onder de kerstomaten. Ze worden dan ook letterlijk ‘gecherrypicked’ in de serres, enkel de mooiste exemplaren krijgen het label Looye Honingtomaten, allemaal mooi aan het takje.

Ik maakte een quiche met groentespaghetti, geitenkaas, Honingtomaatjes en basilicum. De Honingtomaatjes die leg ik met het takje en al bovenop de quiche, zodat ze mooi mee in de quiche bakken. Of je kan ze ook van het takje knippen en polkadotgewijs op de quiche schikken. Echt een heel makkelijk en overheerlijk recept. Zowel lekker warm als koud. Dus ideaal om als avondmaal te maken (eventueel met een slaatje – uiteraard met extra Honingtomaatjes erbij) en dan de rest de volgende dag mee te nemen als lunch.
Ik heb trouwens ook een filmpje gemaakt van de bereiding gemaakt, dat kan je hier zien.

Quiche met geitenkaas, groentespaghetti en Honingtomaten
Equipment
- 1 ronde taartvorm
- bakparels
Ingredients
- 2 takjes Looye Honingtomaten (te verkrijgen bij Delhaize, Carrefour, Jumbo,Albert Heijn of de lokale groentespeciaalzaak)
- 1 vel bladerdeeg
- 200 gr groentespaghetti (zo te verkrijgen in de supermarkt, of maak zelf van je favoriete groente))
- 4 eieren
- 100 ml room
- 100 gr zachte geitenkaas (in een rolletje)
- 30 gr pijnboompitten
- enkele takjes basilicum
- peper en zout
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg het vel bladerdeegin een ronde bakvorm, prik in met een vork. Schik er een vel bakpapier op en leg er bakbonen op. Zet 20 minuten in de oven om voor te bakken.
- Maak ondertussen de vulling. Doe de eieren en room in een kom en meng. Kruid met peper en zout. Maak de groentespaghetti (indien nodig).
- Haal het voorgebakken deeg uit de oven en schik er de groentespaghetti op. Kruid met peper en zout. Verdeel er de geitenkaas over. Schenk er het eiermengsel bij. Schik er de takjes Looye Honingtomaten op. Strooi er de pijnboompitten over. Zet 20 minuten in de oven.
- Haal uit de oven en werk af met takjes basilicum en serveer. Smakelijk!
Deze post is een betaalde samenwerking met Looye Kwekers. Vorig jaar maakte ik ook al Bruschetta met fetacrème, gepofte Honingtomaten en Griekse oregano. Dat recept vind je hier.