De 10de editie van Culinaria, waarbij ik zelf ook al meerdere jaren trouwe bezoekster was. Voor foodie friend @marienanne en gezelschap van de avond is het haar eerste keer. Zij zorgt voor het verslag!
Culinaria, hét foodfestival bij uitstek, vierde dit weekend zijn 10de editie. Het werd meteen ook de laatste editie volgens deze formule. Celebrating with chefs! Dat zagen wij wel zitten, dus trokken we zaterdagavond op uitnodiging van Zwitserse kazen met veel honger naar de eventlocatie in Anderlecht.
Het menu zag er veelbelovend uit, alle chefs waren samen goed voor 10 Michelinsterren. Op zaterdag werden er 2 menu’s geserveerd en we hadden een VIP-ticket voor menu 1 en menu 2. Dus konden we sharing-gewijs van alles proeven. Bovendien hadden we met ons ticket toegang tot de VIP Taittinger-ruimte. Dat was mooi meegenomen. Hierbij mijn selectie van de lekkerste en mooiste gerechtjes.
Het allermooiste gerechtje
We starten bij het einde, want het allermooiste gerechtje was een dessertje. Dat kwam van Isabelle Arpin (Louise 345). Banaan met rum ‘la Favorite’, crémeux van knolselder, krokante groene selderij, gerookte meringue met hazelnoten. Zachte kleuren, met glinsterend poeder en enkele kleurrijke accentjes.
Het mooiste gerechtje
Het mooiste gerechtje was dat van Bruno Timperman (Bruut). Gepickelde mosselen, zoete ui, courgette, mosterdzaad. Het straalde in eenvoud en zo smaakte het ook. Alles prima in balans.
Het allerlekkerste gerechtje
Het is altijd een moeilijke afweging om een winnaar te kiezen en we zitten met een ex aequo. Dus noem ik er hier maar 2. We zijn gestart met de vol-au-vent “Deluxe” van Kenny Bernaerts (Studiobern). Dat smaakte heerlijk vol en de saus had een romige en toch luchtige structuur. En grijze garnaaltjes zijn altijd goed. Als ik gedurfd had, ik had het bordje uitgelikt. Ook heel geslaagd waren de Bouchot mosselen met choronsaus van Laurent et Vincent Folmer (Couvert Couvert). Ja, we zijn hier nogal fan van zeevruchten. En mosseltjes en choron bleek een topcombo!
Het lekkerste gerechtje (runner-up)
De runner-up van de avond was de Tartare van rode biet gerijpt in hooi, mierikswortel en carpaccio van Holsteinrund van Bart De Pooter (Pastorale). Met een echte tartaarmachine werd de rode biet tot tartaar gedraaid. Rode biet met Holstein is een combinatie die werkt, dat werd nog maar eens duidelijk met dit gerecht.
Het vullendste gerecht
Het moet gezegd: de porties bij de chefs zijn vrij klein. Op restaurant zou je denken dat het een goede hapjesronde was… Gelukkig is daar de stand van Zwitserse kazen, waar we een mooi bordje krijgen met 5 verschillende Zwitserse kazen. Goed vullend maar toch ook perfect geäffineerd!
Het coolste drankje
We eindigden de avond met wat eigenlijk het aperitief was, maar omdat we redelijk uitgehongerd toekwamen, hadden we dat overgeslagen. We zetten ons, voor een digestiefke dan maar, in de Campari-bar. Campari heeft de reputatie om nogal bitter te zijn. Dus ik was benieuwd naar wat ons te wachten stond. We gingen voor een Gin-tonic en Negroni uit de vier opties. De drankjes werden met veel poeha klaargemaakt, zelden een bartender zo mooi tonic in een glas zien gieten. Maar smaken deed mijn Negroni wel! Echt verrassend!
Dat was dus de laatste editie van Culinaria old style. Er zijn al enkele evenementen aangekondigd als opvolger, waaronder de Chef’s Tables binnenkort in Antwerpen. Wij zijn benieuwd naar het vervolg!