We praatten er eigenlijk al jaren van, hoe tof het wel zou zijn om een aantal foodbloggers samen op foodietrip naar Londen te gaan, voor ons toch nog steeds het foodwalhalla bij uitstek (dat relatief makkelijk bereikbaar is)! Koen van Teveel Kookboeken is een echte Londenkenner, hij gaat wel 4 keer per jaar om te gaan checken wat er culinair en street art-gewijs leeft in de hoofdstad van de Britten. Het was altijd bij hem dat ik om advies en tips ging als ik maar weer eens een nieuw tripje across the Channel gepland had. Dus hij nam ook het voortouw dit unieke tripje te organiseren. Er waren wel meerdere geïnteresseerden om mee te gaan, maar uiteindelijk waren het Anniek van Tafelklap, Koen en ik die van woorden daden maakten, en dat werkte heel goed. 3 dagen lang deelden wij lief, leed en vooral lepels (en met Anniek deelde ik zelfs het bed in de hotelkamer, maar geen lepeltje-lepeltje daar).
In maart van dit jaar was ik ook al in Londen, daar schreef ik hier al een blogpost over: Honger in Londen, 8 fijne ‘adreskes’. Grotendeels ook al dankzij tips van Koen, en daar brei ik nu graag een vervolg aan. Want de inspiratie lijkt eindeloos in Londen!
-
Lunch bij Bao
We waren nog niet goed geïnstalleerd in ons hotel, en er wachtte al een eerste lunchreservatie op ons, en wel bij Bao Fitzrovia. Bao is een Taiwanees geïnspireerd concept waar ze voornamelijk de typische gestoomde broodjes serveren. Koen vertelt onderweg naar daar enthousiast dat hij heel de menukaart wil uitproberen. Ik zeg hem dat ik vind dat ik bao’s best wel zwaar vind… Boy was I wrong! Deze bao’s zijn heerlijk luchtig, fluffy en helemaal niet zwaar! Zo kan je er inderdaad best een paar op. Ze hebben blijkbaar heel lang gezocht naar het ideale recept voor deze heerlijke wolkjes of happiness. Ondertussen zijn er trouwens verschillende locaties in Londen waar je van deze heerlijke broodjes kan moet proeven. De vullingen en side dishes zijn ook allemaal overheerlijk. De wereld van weeral een (voor mij) nieuwe Aziatische keuken gaat open! Wij willen natuurlijk alles kunnen proeven, dus doen een poging om de broodjes wat te verdelen, niet zo handig eigenlijk… Ik kom hier zeker nog terug om mijn tanden in een bao helemaal voor mezelf te zetten ;-). Reserveren is aangeraden, het zit er altijd goed vol!
-
Spa Terminus
Zaterdagochtend zijn Anniek en ik op het appèl vlakbij London Bridge, want van daaruit kunnen we heel gemakkelijk naar Spa Terminus, Koen’s Airbnb is er ook vlakbij. Onder de ‘arches’ van de spoorwegbrug vind je daar talrijke ambachtelijke producten die er ter plekke worden gemaakt. In de week niet toegankelijk voor particulieren, maar op zaterdag dus wel! Het gonst er van de bedrijvigheid en bij bepaalde winkels staan al ellenlange rijen hongerige hippe Londenaars.
1 van de culinaire hoogtepunten: de donuts van St. Johns. St. Johns is een bekend restaurant in Londen, dat dus op deze locatie ook een aparte bakkerij heeft. Zo’n lekkere donuts heb ik nog nooit geproefd! En de vulling is werkelijk ook zalig (er zijn een heleboel verschillende soorten). Bij ‘The Little Bread Pedlar’ staat een gigantische rij. En terecht! Wat een heerlijke bakkerij. Nog nooit zo’n mooie selectie koffiekoeken en ‘Vienoisserie’ gezien, ook hartige koffiekoeken, een gat in de markt! Verder ontdekken we nog zalige groentenwinkels (met een fermentatie-afdeling), een kaaswinkel van de bekende Neal’s Yard, heel wat verschillende micro-breweries en nog zoveel meer. Dit was werkelijk hét hoogtepunt van onze trip vind ik. Zoveel passie, ‘craftmanship’ en simpelweg lekkere zaken bij elkaar. Ik kan alleen maar hopen dat de ‘centers’ die in Borgerhout in Antwerpen onder de bogen van de spoorweg komen, een fractie van het succes van Spa Terminus zullen hebben.
-
Maltby Street Market
Als je van Spa Terminus terug richting London Bridge loopt, kom je automatisch voorbij Maltby Street Market, eigenlijk ook net onder de spoorweg. Kwam dat even mooi uit dat het net lunchtijd was. Geen fancy foodtrucks of keurige tafeltjes om aan te gaan zitten hier, maar echte authentieke kost door gepassioneerde mensen. Hier proef je werkelijk de wereld. Van superoriginele ‘cannelé’s de Bordeau’ over Duitse worsten (van Herman ze German) tot echte Mumbai spicy veggie curry: pav bahji bij Devi’s. Die laatste proefde ik, en ik was werkelijk van mijn sokken geblazen. Niet enkel door de pikantigheid, maar ook door de intense smaak. En dan dat krokante naanbrood waarop het geserveerd wordt. Werkelijk zalig! Het leuke is ook dat iedereen zijn meug uitzoekt, en zich dan ergens langs de straat op zijn gemakje zet om zijn topmaal te verorberen, zo gezellig! Het zalige weer zal ook wel een stukje bijgedragen hebben…
Maltby Street Market, enkel op zaterdag en zondag trouwens!
-
Borough Market
Oldie but still goodie! Bourough Market hoef ik waarschijnlijk al niet meer voor te stellen. De tijd dat dit een ‘hidden gem’ was, is lang voorbij. De markt is razend druk, maar je vindt er nog steeds zo veel geweldige kraampjes en winkeltjes. Na Spa Terminus en Maltby Street Market zijn we al goed verzadigd, maar we geven onze ogen de kost.
-
Benares
Onze diner reservatie voor zaterdagavond: Benares. Een modern Indisch restaurant, boven een Rolls Royce garage in de chique Mayfair wijk, bekroond met een Michelinster. Rolls Royce, chique wijk, Michelinster,… ai ai ai mijn portefeuille hoor ik je denken. Maar niets is minder waar! Ze hebben een ‘Street Food Menu’ in de bar dat je voor 30 pond met 2 personen kan delen! Optie veggie of non-veggie. Wij nemen met 3 personen beide menu’s, waarbij we in 3 rondes 5 verschillende sharing dishes krijgen. Ik kan met eerlijkheid zeggen dat ik nog nooit zo lekker Indisch heb gegeten. Of broccoli! Er is een gerecht bij met broccoli uit de tandoor oven en dat is werkelijk zo goed… beide menu’s eindigen trouwens behoorlijk pittig, dus niet geschikt voor chili-watjes! Omdat het menu zo betaalbaar is, trakteren we onszelf ook op een cocktail en een dessertje achteraf. Zo hard voor herhaling vatbaar!
-
Ontbijt bij Duck & Waffle
Vorige trip naar Londen had ik al tevergeefs (last-minute) proberen te boeken bij Duck & Waffle, dus deze keer was ik er wel op tijd bij om een tafeltje te reserveren voor de zeer populaire brunch bij Duck & Waffle. Het is trouwens niet helemaal waar wat ik zeg, want toen was er wel een tafeltje beschikbaar om 6 uur ’s morgens, want D&W is gewoonweg 24/7 open, maar dat zagen we toen toch niet meteen zitten. Ditmaal een reservatie op een beschaafd ontbijt uur, na een spectaculaire rit omhoog met de lift tot de 40ste verdieping. Het zicht is fenomenaal, maar toch gaat de aandacht nog meer naar het ontbijtmenu: verschillende soorten wafels, zoet en hartig, in overheerlijke combinaties, de hartige wafels vaak in combinatie met eend. Vreemd, maar het blijkt overheerlijk te zijn. Toegegeven, ’s ochtends vroeg op een eendenbout knabbelen was misschien toch een brug te ver voor mij, maar toch was de combinatie met de zalige wafels (straks zijn wij als Belgen ons patent op de lekkerste wafels kwijt! Karnemelk blijkt trouwens het geheime ingrediënt te zijn), het sappige eendenvlees, het gepocheerde eendenei en die zalige ahorn-mosterddressing… Koen is ook lyrisch over zijn zoete Autumn-Elvis wafel, Anniek koopt terstond het kookboek van Duck & Waffle… Over een geslaagde passage gesproken! Benieuwd wat ze hier met de lunch, ’s avonds of midden in de nacht te bieden hebben… We’ll be back!
-
Lunch bij Andina
Ondertussen hebben Anniek en ik al terug afscheid genomen van Koen, die nog een vlucht te halen heeft. We zijn op dat moment net in Shoreditch, en lopen op goed geluk binnen bij Andina, een restaurant dat ook al heel lang op mijn verlanglijstje staat. En ja hoor, er is gelukkig nog een plekje voor ons, zelfs in een rustig zaaltje achterin, want in het restaurant zelf zijn de beats al stevig aan het pompen. Andina is 1 van de restaurants van Martin Morales, die de Peruviaanse keuken naar Europa bracht. Het iconische kookboek ‘Ceviche’ ken je vast wel. Andina is een ‘picanteria’, naar de informele, all-day restaurants in Peru. Je vindt er uiteraard ceviche, maar ook andere typische specialiteiten uit de Andes. We bestellen 2 soorten ceviche (met zeebaars en tonijn), een corn cake, een originele watermeloensalade en wortelkoekjes. Wederom een heerlijk feestmaal om deze al zo smaakvolle trip af te sluiten. Wat een heerlijke frisse en pittige combinatie! Stiekem is dit misschien wel mijn favoriet-ste adres. Ditmaal was het aan mij om het kookboek te kopen!
-
Leuke (culi)winkels
Naast al die restaurants, kwamen we op onze tochten ook veel leuke eetwinkels tegen. Enkele favorieten op een rijtje:
Lina stores – een Italiaanse delicatessenwinkel in Soho die al 75 jaar bestaat! Kijk wat een prachtige illustratie op hun website, en de winkel is eigenlijk nóg mooier. Zo veel mooie en lekkere Italiaanse producten, en dan ook nog heel wat versgemaakte dingen zoals pasta en ravioli. Zalig toch?
Giddy grocer – een echte authentieke Britse kruidenierswinkel. Prachtig winkeltje, heerlijk nostalgisch, met zowel lokale producten als delicatessen van verder. Ik neem een potje olijfolie van hun eigen olijvengaard mee, Koen passeert er later ook nog eens om een zuurdesembrood te kopen, en neemt ook nog een zakje ouderwetse ‘bollekes’ voor mij mee.
Labour & wait – een prachtig winkeltje vol ‘functional products for kitchen, home and garden’, vooral mooie klassieke stukken in email. Ik koop 2 ‘pie dishes’ met zo’n leuk blauw randje. Hier kan Dille & Kamille een puntje aan zuigen.
Columbia Road Flower Market – al van ver zie je dat je de juiste richting uitloopt, als je op zondagvoormiddag richting Columbia Road Flower Market loopt: tal van (toch opvallend weeral hippe) Londeners lopen met grote bloempotten exotische planten rond richting subway. De markt zelf is echt heel druk, het goede weer zal er ook wel iets mee te maken hebben, de winkeltjes rond de straat zijn zeker ook de moeite!
Dat was het alweer voor Londen deze keer! Wanneer mag ik nog eens terug?
Bedankt aan Anniek en Koen voor het geweldige gezelschap! hashtag #hongerkeinLDN ftw!