Een uitnodiging voor een conceptdinertje, die ga ik niet snel afslaan. Zeker niet als het bij een bistronomisch adresje is op een vrijdagavond. Het voor mij nog onbekende Bistro Lust in Leuven had mij en enkele andere bloggers (Hot Cuisine de Pierre, Stephanie van Koken op Hakken, Bert van Social.Food en Wim van TasteMag) uitgenodigd voor een etentje rond het thema worst.
“‘The worst dinner of your life’ ligt eigenlijk in het verlengde van hetgeen waar we in Bistro Lust graag mee bezig zijn en voor willen staan, nl. ambacht. Het is echt een doel en uitdaging geworden om deze ambachten te laten matchen met onze bistronomie.
We willen zoveel mogelijk zelf maken, en ik ben zelf ontzettend geïntrigeerd door het ambacht van de beenhouwer. Bijna een jaar geleden heeft Rondou mij de beginselen van het worsten draaien bijgebracht en sindsdien ben ik er eigenlijk constant mee aan het experimenteren geweest. Wat natuurlijk super fijn is om te doen en nu resulteert in dit dinner. Ondertussen maken we onder de noemer van ‘Atelier Saucisse’ onze eigen worst in 3 verschillende wijze: de verse worst, half droge worst en droge worst. Maar we willen het wel graag iets ruimer zien als worst alleen, zo maken we nu zelf pancetta, maar zijn ook al porchetta en kop in’t zuur gepasseerd. En in de toekomst moeten er nog meer vleesbereidingen zoals bijvoorbeeld paté volgen.” Aldus chef Wouter Vandeput, die trouwens ooit nog naast Mr. Würst Jeroen Meus stond te koken bij Luzine.
Klinkt goed, toch? Ik zit niet om een worstje verlegen. Blijkbaar was de titel van het diner wel wat ongelukkig gekozen, niet iedereen had de kwinkslag door, en waren er enkele afzeggingen op basis van de titel, en ook omdat mensen worstjes niet ‘fancy’ genoeg vinden, zo onterecht! Their loss, want het was echt een zalig diner, en de worst was in elke gang subtiel of origineel verwerkt. Ik begrijp dat ze het subtiel gedaan hebben, maar wat mij betreft mocht er zelfs een prominenter worstje aanwezig geweest zijn! Maar laten we eerst eens kijken wat lekkers we allemaal voorgeschoteld kregen.
Ik was de laatste blogger om te arriveren, en de anderen zaten al te nippen van een biertje of glaasje champagne, boven een leuk plankje met huisgemaakte droge worstjes, een stukje kaas en Tierenteyn mosterd. Het menu ligt al klaar, en er verschijnt ook nog een extra hapje: paella van bulgur, een kippenworstje, pulpo, erwtjes en schuim van bisque. Zalig! I love paella en dit is een hele goeie interpretatie, mocht ook als een groter gerechtje wat mij betreft.
We krijgen de keuze tussen aangepaste bieren, wijnen of een mix. Concreet wordt ons eigenlijk bij elk gerecht gevraagd wat we willen, wijn of bier met een woordje uitleg, fijn!
Het eerste gerecht is zwarte beuling met coquille, appel en een velouté van knolselder en mierikswortel. Ik ben niet zo’n zwarte beuling fan (die geur als je dat bakt!) maar dit worstje is echt heerlijk kruidig en lekker peperig. De wetenschap dat deze zwarte beuling supervers is, helpt ook wel in ‘het gedacht’. En de combinatie met coquille en appel is gekend, maar in de combinatie met de velouté echt zalig lekker. Toppertje! Gepaird biertje is Jambe-de-Bois van Zinnebier.
Foto: hcdpierre.com
Next up: stoofpotje van chorizo met hummus, lamsoor, en grontenchips. Het worstje kan misschien nog niet concurreren met wat ik in Spanje al gegeten heb, maar dit is toch wederom een smakelijk en mooi bordje. Wijn en bier heb ik niet al te goed genoteerd, maar daar vind je later waarschijnlijk meer over bij TasteMag.
Om even een worstjesadempauze te geven, krijgen we ditmaal een stukje heilbot met huisgerijpte pancetta (top!), zalige geroerbakte daslook, een perfect gegaarde groene asperge en een hoeve-eitje, gegaard op 62 graden. Daarbij komt ook nog een beurre blanc, mijn lievelingssaus, en dan nog eens echt een zeer geslaagde versie. Ik denk dat dit mijn favoriete gerechtje van de avond is.
Foto: hcdpierre.com
Als finaal hartig gerecht is er een ?sausisse secret?, en dat blijkt een lamsworstje geserveerd in puntpaprika te zijn, met daardbij handgerolde couscous, baba ganoush en granaatappel. Lekker, maar redelijk zwaar na al een lange menu. De wijn die erbij geserveerd werd, vond ik wel echt zalig: Chateau Sainte Eulalie Minervois Plaisir d’Eulalie 2014.
Het dessert is een eclair met bloedsinaas, praliné en mokka. Aangezien ik al wat moeite had met het vorige gerecht, valt dit me ook wel wat zwaar. Ik hou toch meer van de frisse, zure desserts. Wel lof voor de hele lekkere sherry die ik erbij geserveerd krijg, die smaakte fantastisch!
Foto: hcdpierre.com
Met een theetje en nog wat koekjes erbij (ook een worstje in koekjesvorm) kijken we terug op een zeer geslaagde, gezellige en verrassende avond. Ik ben helemaal fan van het concept, en we kunnen de ietwat verlegen chef toch uit de keuken lokken voor een babbeltje. Ook nog een woordje van lof voor de bediening, want die was heel de avond voortreffelijk!
Het is de bedoeling dat ze dit soort dinertjes enkele keren per jaar gaan doen (in een bepaald thema, met een gastchef,…), dus hou zeker hun Facebookpagina in de gaten, want het is de moeite waard!
Bistro Lust
Wieringenstraat 14
3000 Leuven