Vandaag was het de grootse voorstelling van de 10de editie van Antwerpen Proeft. Ik zeg groots, want het culinair festival is niet meer wat het was, toen het anno 2006 nog een klein culinair ‘evenementje’ was op de Groenplaats.

10 jaar later dus, nemen ze het Hemelvaartsweekend de reusachtige eventlocatie van de Waagnatie in, en kunnen een indrukwekkende line-up presenteren voor ’s Vlaanderens grootste culinair festival. Er zijn foodtrucks en foodstands, bekende chefs, sterrenchefs, aanstormend talent en nog nobele onbekenden. Kookdemonstraties, interviews, culinaire standhouders, een heleboel verschillende drankjes, een zandbak met ponderkes voor de kindjes,… kortom aan alles is gedacht!

Antwerpen Proeft - 1

Wie er vorig jaar ook was, en toen het gevoel had dat het té druk was, daar hebben ze ook wat extra voorzorgsmaatregelen voor genomen: meer ‘ruimtes’, meer bars, langere openingsuren en meer ‘gele tornado’s’. Ik ging vorig jaar mooi op tijd, net na openingstijd, en ik heb toen echt geen last gehad van te veel drukte. Het is maar een tip.

Er is echt zo veel te doen, te veel om op te noemen, quoi. Maar ik heb alvast een ‘parcours’ voor mezelf uitgestippeld, van dingen die ik dit jaar zeker niet wil missen.

  • Luc Hoornaert (de man achter o.a. de ‘Must Eat’ reeks) interviewt een aantal geweldige chefs in Luc’s Dagschotel, o.a. super sympa David Martin van La Paix (en blijkbaar de Waalse Jeroen Meus, wist ik niet!) op zaterdag 7 mei, én hij gaat er zijn za-lige hartige cheesecake klaarmaken die ik al bij Nespresso mocht proeven, yes! Op zondag 8 mei Syrco Bakker, altijd interessant om hem bezig te zien!
  • Duvel is goed bezig! Met hun ‘Duvel Mini Masters’ pairen ze schattige mini-glaasjes Duvel met originele gerechten. Op zondag 8 mei hebben ze zowaar Sergio Herman kunnen strikken voor een kookdemo. En ja hoor, je kan ook proeven!
  • AEG proeft theater: allerlei kookdemonstraties, interviews, masterclasses, proeverijen… met als ambassadeurs Bart De Pooter van Pastorale en Bart De Smidt van Bartholomeus.
  • Kookworkshop bij AEG: die zijn naar’t schijnt al goed volgeboekt online, op voorhand, maar wie weet kan je toch nog een plaatsje bemachtigen. Kookworkshops geven of zelf volgen, ik doe het allebei graag, altijd valt er wel iets bij te leren!

En dan natuurlijk proeven, proeven, proeven! Er waren heel wat chefs op de persconferentie, en het leek wel of die állemaal een gerechtje gemaakt hadden om voor te proeven. Daar stond ik dan, samen met Macaron Manon, om 10u ’s ochtends, met een mini-duveltje in één hand, en die hapjes bleven maar komen! Een bloemlezing:

Antwerpen Proeft - 2
Oosterscheldepaling met crémeux van rode biet en Chioggia-biet van B23
Antwerpen Proeft - 3
Moambe, eerbetoon aan vader Piet Huysentruyt: kip met palmnootolie, rijst en saka saka
Antwerpen Proeft - 4
Gemarineerde bonito, wilde groene asperges, panna cotta en een krokantje van sesamzaadjes, crème van erwten en kaffirlimoen en jus van dashi en kaffirlimoenblaadjes van Kommilfoo
Antwerpen Proeft - 6 Antwerpen Proeft - 5
Tandoori ball van Wim Ballieu, die onder zijn goedkeurend oog wordt gehalveerd
Antwerpen Proeft - 7
Gelakt buikspek met wortel en couscous van Kilimanjaro foodtruck
Antwerpen Proeft - 8
O&O Classic Singapore Satay: saté van maïskip of vegetarisch met lontong (gekookte rijst in blokjes) en saus van cashewnoot van O&O Oriental Cuisine. Ontdekking!
Antwerpen Proeft - 9
Thais beef salad van The Butcher’s Son (in preview! Gaat binnenkort open in Brouwerij De Koninck)
Antwerpen Proeft - 11
Chinese Wontons: met kip gevulde gepocheerde deegbuideltjes, shiitake, verse kruiden, lente-ui, soja en sesamolie van Cuichine/Bar Chine. Al-tijd goed!
Antwerpen Proeft - 12
Glaasje met mousse van vanille en mascarpone en groene appel en glaasje met hazelnootmousse en abrikoos van Konditori
Antwerpen Proeft - 13
Makaron van chocolade met grof zeezout, crémeux van citrus, crumble van cacao en sinaasappel, donkere chocolademousse en ijs van passievrucht en kalamansi

Antwerpen Proeft - 10
De winnaar – moest het een wedstrijd zijn, want het was allemaal wel erg lekker – is toch wel Dennis Broeckx met een za-lig stoofvleessatéke van zacht gegaarde varkenswangetjes met steranijs en stro van aardappel. Ga dat proeven people, alleen daarvoor al moet je naar Antwerpen Proeft!

Praktisch:

  • Van 5 tot 8 mei 2016 op de Waagnatie in Antwerpen
  • VVK-kaartjes: 6,5 euro voor een dag, 13 euro voor alle dagen, aan de kassa 8,5 euro of 15 euro voor het hele festival. Met wat gratis drankskes inbegrepen enzo
  • Alle info op de website eigenlijk
Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.