Stond al lang op mijn bucketlist om eens te maken, en het is eindelijk gelukt: Çilbir. Dat is een Turks gerecht met kruidige lookyoghurt, gepocheerde eieren en spicy boter. Klinkt geweldig toch? Lekker stukje brood erbij, en soppen maar! Kan als ontbijt (Turkse hartige ontbijtjes zijn the best) maar evengoed als lunch!

Eieren pocheren

Ik moet wel nog een bekentenis doen over die gepocheerde eieren. Er zijn er héél wat mislukt, voor het eindelijk een beetje deftig gelukt is. In het verleden maakte ik al wel gepocheerde eieren volgens de gekende ‘swirl’ methode, maar ik vond toch altijd dat er veel ‘draadjes’ rond mijn ei bleven hangen, dat het eiwit niet altijd mooi klustert rond de dooier. Ik heb me suf gezocht naar goede hacks, en er zijn er best wel wat (zoals een filmpje hoe je je eieren breekt in een 50/50 water/azijn mengeling, de eieren ‘zetten’ zich dan eerst, waardoor je ze gemakkelijk kan opscheppen en in heet water leggen, maar dat werkte helaas echt niet bij mij, geen idee waarom niet), Jamie Oliver had best wel wat tricks en dit filmpje combineerde ook wat van de tricks.

Wat heb ik nu geleerd?

  • Je gebruikt best zo vers mogelijk eieren
  • Breek je ei in een kommetje met een zeefje boven. Zo scheidt het ‘stringy’ eiwit van het vastere eiwit, dat rond de dooier hangt. Je hebt wel best een fijn zeefje nodig, en doe het niet te lang. Schenk dan het ei over in een klein kommetje.
  • Voeg een flinke schep zout toe in je kookwater. Het verandert de densiteit van je water, waardoor je ei meer ‘zweeft’ en niet op de bodem gaat liggen. Een scheutje azijn toevoegen aan je kookwater, dat weet iedereen ook wel ondertussen.
  • En dan de ‘swirl’ trick: ook goed gekend. Maar wat voor mij nu echt het verschil maakte (en ik nergens las of zag): zorg ervoor dat je kookpot met kookwater breed genoeg is. Je laat het ei in het kookwater glijden vanuit een kommetje, dit doe je best zo dicht mogelijk bij het wateroppervlak, met een brede kookpot heb je veel meer ‘beweegruimte’ (je werkt tenslotte met bijna kokend water). Als je niet genoeg ruimte hebt of je laat het ei van te hoog vallen, dan zal het eiwit zich veel meer spreiden.
  • Laat je ei 2-3 minuten pocheren voor een lopende dooier

Gepofte look

Ik ben verzot op look, maar niet op rauwe look, ik verteer dat gewoonweg niet goed. Als je look poft, dan heb je dat niet voor, dus ik zorg dat ik dat altijd in huis heb! Als je iets in de oven klaarmaakt, kan je simpelweg enkele teentjes look, in hun velletje, mee op een bakplaat leggen. Haal ze er na 15 minuten uit, en je kan het zacht geworden vruchtvlees gewoon uit het velletje knijpen.

Een andere methode is om een volledige bol look te nemen, het topje eraf te snijden (zodat de teentjes blootliggen), in te pakken in zilverfolie (je kan verschillende bollen tezamen inpakken), voeg eventueel nog peper, zout, wat olie en eventueel kruiden (zoals tijm of rozemarijn) toe en pak goed in. Zet 30-45 minuten in een oven van 180 graden. Pak uit en knijp de teentjes eruit. Je kan de gepofte teentjes look (hoe je ze ook maakt), bewaren in olijfolie. Doe de teentjes look in een bokaal, schenk er olijfolie bij tot ze onder staan en doe je bokaaltje dicht en bewaar op kamertemperatuur. Zo kan je de look gebruiken wanneer je wil, en de olie krijgt ook een heerlijk lookaroma, ideaal bijvoorbeeld om bruschetta of lookbroodjes te maken!

Gepofte knoflook, foto die ik maakte voor 15gram.be

En nog meer smaakmakers

Het recept voor çilbir is vrij eenvoudig, maar je kan natuurlijk nog extra smaakmakers naar believen toevoegen! De basis is kruiden-lookyoghurt. Met die kruiden kan je volledig je goesting doen (lees: empty the fridge!). Ik ging voor dille, munt, basilicum en fijngehakte rucola. En mijn favoriete smaakmaker bij zowat alles: citroenzeste!

Voor de chili-boter koos ik voor harissa. Ik had nog een potje harissa van gerookte chilipepers staan (te vinden bij Pimenton.be, #nospon), Ottolenghi zou wellicht voor rozenharissa gaan. Echt wel geweldig lekker bij de yoghurt en eitjes! Ik voegde ook nog wat pul biber toe, ook wel gekend als aleppo-peper. Fruitig van smaak, dus niet te hevig qua pikantigheid.

En dan nog zo’n stokpaardje van mij: gepekelde rode ui! Dat past geweldig goed bij Mexicaans eten, maar eigenlijk ook bij eerder Midden-Oosters getinte gerechten. Ik heb altijd een potje in de koelkast staan. In dit recept heb ik ze ook gebruikt, dus de bereiding vind je hier!

Voilà, dat waren mijn tips! Let’s get cooking dan he!

Turkish eggs (çilbir) met gerookte harissa-boter

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 2 personen
Een heerlijk ontbijt of lunch uit Turkije: Çilbir, gepocheerde eieren op een kruidige yoghurt met look en afgewerkt met spicy boter. Serveer met lekker zuurdesembrood!

Ingrediënten

Look-kruidenyoghurt

  • 2 teentjes gepofte knoflook (zie intro)
  • 250 gr Griekse of Turkse yoghurt
  • 10 gr dille
  • 10 gr munt
  • 10 gr basilicum
  • 20 gr rucola
  • 1/2 biologische citroen
  • scheut extra vierge olijfolie
  • zwarte peper en zout

Voor de gepocheerde eieren

  • 4 kakelverse eieren
  • scheut neutrale azijn
  • 1 el zout

Gerookte harissa-boter

Afwerking

Instructies 

  • Maak de look-kruidenyoghurt: schep de yoghurt in een kom. Hak de kruiden en rucola fijn. Plet de gepofte look. Rasp de schil van de citroen en pers het sap uit. Meng door de yoghurt. Kruid met peper en zout en meng er wat extra vierge olijfolie door.
  • Smelt de boter in een steelpannetje en voeg de harissa en pul biber door. Laat op een heel zacht vuurtje staan.
  • Pocheer de eieren. Zie de tips hierboven in het artikel! Breng een pot water aan de kook en voeg het zout en de azijn toe. Leg een kleine zeef boven een kommetje en breek er een ei in. Laat het 'gezeefde' ei voorzichtig in een klein kommetje glijden. Als het water bijna kookt, draai het vuur zachter en roer met een lepel tot er een draaikolk ontstaat (let op: dit hoeft niet wild te zijn!). Drop het ei voorzichtig in het midden van de draaikolk. Laat het ei 2-3 minuten pocheren en schep het dan voorzichtig uit het kookvocht. Laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de andere eieren. TIP: wil je mooi warme eieren? Pocheer ze dan maar 2 minuten, haal uit het water en leg vlak voor het serveren nog 1 minuutje in heet water.
  • Schik de gepocheerde eieren boven op de yoghurt. Druppel er de harissa-boter over. Werk af met plukjes kruiden, gepekelde rode ui en eventueel nog wat citroenzeste. Serveer met brood. Smakelijk!
Auteur: Caroline
Gang: brunch, lunch, ontbijt
Keuken: Turks
Trefwoord: eieren, knoflook, vegetarisch
Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.