Zoete aardappelfrietjes, dat komt hier zo goed als wekelijks op tafel. Eigenlijk vaker dan gewone patatjes. Dus dan is het een kwestie van goede combinaties te zoeken. En dit is er zeker en vast één: chili con carne! Het getrainde oog ziet dat ik geen bonen toevoeg aan de mijne, we zijn gewoonweg allebei geen fan (en de zoon is er bijgevolg ook nog niet aan ‘blootgesteld’). Wat er wél inzit: véél groenten, gehakt en liefde… En komijn en kaneel zijn voor mij ook onmisbaar. Veel chilipeper eigenlijk ook, maar dan is de liefde hier thuis niet meer wederzijds. Dus daarom dat ik voor mezelf een zeer uitgebreide collectie chilisauzen heb aangelegd. Deze ‘sunburn’ van het fantastische Brusselse merk SWET is één van de favorieten (niet gesponsord!).

Qua toppings bij de chili con carne ging ik voor pico de gallo, Griekse yoghurt (prima vervanging voor zure room), snelle gepekelde rode uitjes en avocado. Cheddar kaas zou ook nog een goeie zijn, maar soms moet je niet overdrijven 😅.

Chili con carne met zoete aardappelfrietjes

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 4 personen
Gewoon lekker en kleurrijk eten: chili con carne met zoete aardappelfrietjes en lekker veel toppings: avocado, pico de gallo en snelle gepelde rode ui…

Ingrediënten

Voor de zoete aardappelfrietjes

  • 4 zoete aardappels
  • 2 el maïszetmeel
  • 1 el fajitakruiden (of saté-kruiden)
  • olijfolie

Voor de chili

  • 300 gr gemengd gehakt
  • 1 ui
  • ½ courgette
  • 1 rode paprika
  • 2 kl komijn
  • 1 kl kaneel
  • 1 el tomatenpuree
  • 300 ml passata
  • 1 kl cayennepeper (of naar smaak)
  • olijfolie
  • peper en zout

Voor de pico de gallo

  • 200 gr kerstomaten
  • 1 kleine komkommer (jalapeño is nog beter natuurlijk!)
  • ½ sjalot
  • 1 limoen
  • 10 gr koriander
  • peper en zout

Voor de gepekelde rode ui

  • 1 rode ui
  • 3 el witte wijnazijn
  • 1 el suiker
  • 1 kl zout

En dan ook nog

  • 1 avocado
  • zure room of Griekse yoghurt (optioneel)
  • chilisaus

Instructies 

Zoete aardappelfrietjes

  • Verwarm de oven voor op 220-230 ºC. Was de zoete aardappelen, dep droog en snij in frietjes. Meng het maïszetmeel met de fajitakruiden in een grote kom en voeg de zoete aardappelfrietjes toe. Meng goed.
  • Bedek een bakplaat (of 2) met bakpapier en schik hierop de frietjes, zorg dat ze mekaar niet raken. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Zet 10 minuten in de voorverwarmde oven. Schep dan om en zet nog eens 10 minuten in de oven.

Chili con carne

  • Snij de ui fijn. Snij de courgette in blokjes. Snij de rode paprika in blokjes.
  • Verhit olijfolie in een stoofpot en voeg de ui toe. Stoof 2 minuten. Voeg dan het gehakt, de komijn, de cayennepeper en de kaneel toe. Bak het gehakt rul. Voeg de courgette en rode paprika toe en laat nog 5 minuten bakken.
  • Voeg de tomatenpuree toe, roer om en laat kort meebakken. Voeg de passata toe, roer om, kruid met peper en zout en laat nog 5-10 minuten pruttelen.

Gepekelde rode ui

  • Snij de rode ui in fijne halve ringen en doe in een kommetje. Breng water aan de kook en giet bij de rode ui tot ze onder staan. Laat 2 minuten trekken.
  • Giet het water van de rode ui weg. Meng de witte wijnazijn en de suiker in een kommetje en voeg de rode ui toe. Kruid met zout. Laat marineren. (tip: blijft ook nog enkele week goed in een afgesloten bokaaltje in de koelkast)

Pico de gallo

  • Snij de sjalot fijn. Pers er het limoensap bij. Snij de kerstomaten in blokjes. Snij de komkommer in hele fijne blokjes. Pluk de blaadjes koriander en hak grof. Meng alles door mekaar. Kruid met peper en zout.

Afwerking

  • Schil en snij de avocado in plakjes.
  • Serveer de zoete aardappelfrietjes met de chili, de pico de gallo, avocado, zure room (optioneel) en gepekelde rode ui.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mexicaans, Tex Mex
Trefwoord: avocado, chili, chili con carne, zoete aardappel, zoete aardappel frietjes
Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.