Wil je tijdens de feestdagen graag pasta serveren als voorgerecht? Waarom niet! Het is gemakkelijk, budgetvriendelijk en verrassend feestelijk! Met deze tips, tover je gegarandeerd een heerlijk feestelijk pastagerecht op tafel.
Zo maak je een feestelijk pastagerecht
- Gebruik de juiste pasta! Voor een feestelijk gerecht wil je dat je pasta mooi al dente is en dat de saus goed hecht aan de pasta. Je zou het misschien niet beseffen, maar daar bestaan dus wel degelijk grote verschillen in bij verschillende pastasoorten. Van Soubry leerde ik dat het graan dat wordt gebruikt wordt, van essentieel belang is. Zo heb je harde durum tarwe nodig om al dente pasta te kunnen verkrijgen. Ik schreef daar hier al eens oven. Daarnaast heeft Soubry nu een nieuw speciaal gamma uit ‘Soubry Intense’. Om die te maken, gebruiken ze bronzen matrijzen (daarin wordt de pastavorm geperst). Ze geven een ruwer oppervlak aan de pasta, waardoor sauzen beter gaan hechten aan de pasta na het koken.
- Kies voor een ‘feestelijke’ saus. Veelal is die saus op basis van tomaten of room. Vis en zeevruchten passen uitstekend bij tomatensaus, verfijnd vlees past bij romige sauzen.
- Wat ook zeer belangrijk is tijdens de feestdagen (al zal je dit jaar niet voor een grote groep hoeven koken 🥴), dat je veel op voorhand kan doen. In het hierop volgende recept, geef ik je daarvoor uiteraard tips mee!
- Kies voor een verrassend en seizoensgebronden ingrediënt in de saus. Romanesco bijvoorbeeld. Het ziet er niet enkel geweldig mooi uit, maar geeft ook een verfijnde (en gezonde!) toets aan de saus.
- Je maakt een pastagerecht feestelijk door het af te werken met originele en/of verfijnde toppings: gerookt vlees of vis, romige burrata, een krokante toets (zoals pangrattatto, of geroosterde uitjes die je fijnmaalt), frisse kruiden, parmezaanschilfers, eetbare bloemetjes,…
Ik maak Fettuccine met romanesco, prosciutto en pangrattatto klaar. Heerlijke al dente pasta in een romige en verrassende saus op basis van de prachtige groente romanesco. Met daarbij verfijnde plukjes filet d’Anvers (in plaats van prosciutto), krokante pangrattatto en parmezaanschilfers om het af te werken. Heel gemakkelijk om klaar te maken en toch zo feestelijk. Enjoy!
Fettuccine met romanesco, prosciutto en pangrattatto
Ingrediënten
- 250 g Soubry Intense fettuccine (reken 2 nestjes per person als voorgerecht, 3 als je er een hoofdgerecht van wil maken) of Soubry Spelt Taligliatelle
- 1 romanesco ((niet gevonden? Je kan ook broccoli gebruiken, neem dan 1 grote stronk of 2 kleintjes))
- 200 ml lichte room ((kookroom 20%))
- 1 stuk parmezaan ((100g))
- 200 g prosciutto (Italiaanse gerookte ham, bijv. Parmaham), héél fijn gesneden (Tips: Liever vis? Kan ook perfect met gerookte zalm. Je kan ook andere gedroogde/gerookte ham gebruiken, zoals Gandaham, Serrano, Filet d’Anvers (die gebruikte ik!). Liever veggie? Ook overheerlijk met buffelmozzarella of burrata.)
- 1 biologische citroen (we gaan de zeste van de citroen gebruiken, dan kies je best voor biologisch!)
- 2 sneden oud brood
- 2 teentjes knoflook
- 1 bosje dragon
- Olijfolie om te bakken + extra vierge olijfolie om af te werken
- Peper en zout
Instructies
- Snij de romanesco in roosjes (de dikke stam heb je niet nodig). Breng een pot gezouten water aan de kook. Voeg de romanesco roosjes toe. Laat 7 minuten koken.
- Rasp 75 gr van de parmezaan. Was de schil van de citroen. Rooster de sneden brood goed krokant in de broodrooster of op een bakplaat (5 minuten in een oven van 160 graden).
- Maak de pangrattatto: Hak het geroosterde brood grof in het hakmolentje (of gebruik je keukenmes). Pers de knoflook. Verhit 1-2 el olijfolie in de antikleefpan en voeg de knoflook toe. Laat 2 minuten bakken op matig vuur. Voeg dan het broodkruim toe. Bak tot het mooi krokant en goudbruin is. Let op dat het niet verbrandt. Kruid royaal met peper en zout. Schep over in een kommetje.
- Pluk de blaadjes dragon van de dikkere takjes en snij fijn. Hou apart.
- Giet de romanesco roosjes af. Selecteer per persoon 3 mooie middelgrote roosjes voor de afwerking en hou ze apart. Doe de rest van de roosjes terug in de kookpot en voeg de lichte room toe. Warm op.
- Vorm kleine roosjes van de prosciutto of snij in fijne reepjes. Maak parmezaanschilfers met een dunschiller.
- Breng een grote pot water aan de kook en voeg de fettuccine toe. Laat 4 minuten koken. (Tip: maak je het gerecht op voorhand, dan sla je deze stap even over. Dan kook je de pasta vlak voor het serveren)
- Neem een staafmixer en mix de romanesco-roomsaus. Let op: de saus mag nog wat stukjes bevatten en mag dus geen gladde saus worden. Gebruik de pulse-functie van je staafmixer. Voeg eventueel wat van het kookvocht van de pasta toe. Voeg nu de parmezaan toe en roer om. Kruid royaal met peper en zout. Rasp er de schil van de citroen bij. Proef en breng je saus extra op smaak als dat nodig is, met extra parmezaan, peper en zout of eventueel een kneepje citroensap. Deze saus kan je op voorhand maken of op een zacht vuurtje warmhouden. Roer er de dragon vlak voor het serveren pas door.
- Giet de pasta af. Meng met de romanescosaus.
- Schep de pasta in diepe borden en werk af met de prosciutto, de apart gehouden romanescoroosjes, parmezaanschilfers, de pangrattatto en een straaltje extra vierge olijfolie.
Maak er een smakelijk bubbel-feestje van! Deze blogpost is een samenwerking met Soubry.