Nog een snel en gemakkelijk receptje vóór de overvloedige feestdagen losbarsten? Awel ja! Parelcouscous is iets dat al já-ren in mijn voorraadkast staat, ik vind dat stiekem eigenlijk lekkerder dan ‘gewone’ couscous. Sinds enkele jaren heeft Soubry, het Belgische pastamerk, ook parelcouscous en speltparelcouscous in hun gamma, dus als Soubry-ambassadeur heb ik dat zéker in huis. (jawel, #samenwerking). Ze vroegen me om er eens creatief mee aan de slag te gaan, en een typisch rijstgerecht te (hou je vast) ‘verparelcouscoussen’. Challenge accepted!

Spaanse rijst is een gerecht dat hier héél regelmatig op het menu staat. Mijn zoontje is niet de meest gemakkelijke eter (het is hem vergeven, ik was dat ook niet, hij vindt zijn smaak nog wel), en ik moet er altijd voor zorgen dat alle ingrediënten op zijn bord mooi afgescheiden liggen: vlees, patatjes en groentjes. Daar zijn 3 uitzonderingen op: spaghetti bolognaise, kip zoet-zuur (ga ik hier ook nog eens delen, ik maak echt een bangelijke versie!) én Spaanse rijst. Ik weet niet hoe het komt, but he loves it! Het is wat een variatie op risotto, maar dan altijd gemaakt met tomatensaus. En het is een bangelijke manier om extra groenten in de maaltijd te smokkelen. Voor deze versie ging ik voor rode ui, venkel, courgette en puntpaprika. Uiteraard kan je je hier zelf ook creatief in laten gaan. Gebruik vooral waar je zin in hebt, of ook ideaal om je koelkast leeg te maken.

De chorizo is ook een heerlijke smaakmaker: je bakt ‘m eerst, zodat de olie die eruit komt, je kan gebruiken om de ui en knoflook in te stoven. En de chorizo zelf wordt heerlijk krokant, next level spekskes noem ik dat. Wil je een veggie versie? Kan natuurlijk ook! Laat dan de chorizo weg en kruid bij met een snufje Pimentón de la Vera!

De parelcouscous zelf die gaart in het vocht van de tomatenblokjes en het extra water dat je toevoegt. Als je het recept voor 2 personen maakt, heb je op 200 gr parelcouscous net 1 blik tomatenblokjes nodig + vul dat blik nog eens met water (of bouillon zo je wil). Als je voor meer personen wil klaarmaken, moet je daar uiteraard rekening mee houden.

Voilà, weeral genoeg gebabbeld, let’s cook!

One pot parelcouscous met chorizo en feta

Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 2 personen
Een snel en vooral smakelijk recept met parelcouscous, véél groenten, chorizo en feta. En dat allemaal in één pan. Smaakbommetje!

Materiaal

  • 1 grote antikleefpan

Ingrediënten

  • 200 gr (spelt) parelcouscous van Soubry
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 100 gr chorizo
  • 1/2 venkel
  • 1/2 courgette
  • 1 puntpaprika
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gr)
  • 50 gr groene olijven
  • 1 kl gedroogde tijm
  • 1 busseltje bladpeterselie
  • 1 biologische citroen
  • olijfolie
  • extra vierge olijfolie
  • peper en zout

Instructies 

  • Snij de chorizo in blokjes. Verhit de antikleefpan en voeg de blokjes chorizo toe. Bak ze krokant en schep uit de pan.
  • Snij ondertussen de rode ui fijn en pers of rasp de knoflook. Doe in de olie die uit de chorizo is gekomen en stoof 2-3 minuten op een matig vuur.
  • Snij ondertussen de venkel, courgette en puntpaprika in blokjes.
  • Voeg eventueel wat extra olijfolie toe aan de pan. Voeg de venkel toe. Laat 3 minuten stoven. Voeg dan de courgette, de paprika en gedroogde tijm toe. Laat nog 3 minuten stoven.
  • Voeg de parelcouscous en het blik tomatenblokjes toe. Vul het blik met water en voeg dat ook toe. Kruid met peper en zout en roer goed om.
  • Breng aan de kook en zet dan een kookwekkertje aan: laat 8 minuten op een matig vuur pruttelen. Schep regelmatig om!
  • Hak ondertussen de peterselie fijn en verkruimel de feta. Halveer de olijven.
  • Controleer of de parelcouscous gaar is. Roer er de olijven en de helft van de peterselie door. Schep in diepe borden en werk af met de rest van de peterselie, feta, versgeraspte citroenzeste en een likje extra vierge olijfolie. Smakelijk!
Gang: Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Spaans
Trefwoord: chorizo, eenpansgerecht, feta, one pot, parelcouscous, Spaanse rijst

Deze blogpost is een betaalde samenwerking met Soubry.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.