Samen met een vriendin houd ik al eens graag een ‘kookavondje’. We zoeken dan een thema en bereiden elks wat voor. Noem het een minikookclubje. Het is in ieder geval een leuke en gezellige manier om eens af en toe iets anders te koken. Gezamelijke vriendin Sofie schuift ook graag aan.

Ik had nog een fonkelnieuwe staafmixer, de Braun Multiquick Aperitive, die moest getest worden, en daarvoor waren dipjes de ideale –euh- proefkonijnen (of toch op z’n minst konijnenvoer😂). De Multiquick is een superkrachtige mixer (wist je dat je een avocado met pit en al erin kan fijnmalen, ik zie het nut niet echt, maar het kan!) en deze ‘Aperitive’ versie wordt o.a. geleverd met 2 verschillende hakmolentjes, 1 van 350 ml en 1 van 1250 ml. Echt handig als je duchtige dipplannen hebt!

En daarbij kwam de Libanese keuken goed van pas! Ik maakte (uiteraard!) hummus, muhamarra, da’s een zalige dip van gegrilde paprika’s en walnoten en baba ganoush, auberginepuree. Daarbij maakte Anne ook nog kick-ass platbroodjes à la Jamie Oliver, een lekker slaatje fattoush en met yoghurt gemarineerde kippenspiesjes.

Libanese avond

Salade fattoush

We maakten er tevens een alcoholvrije avond van, met dank aan de drankjes van Simone a Soif, dat is een nieuwe limonadesoort – ze noemen het zelf hydrolade. Een sapje op basis van versgeperste groenten en fruit, water en stoom van planten (ook hydrolaten genoemd). Enkel natuurlijke producten, geen chemische brol. De drankjes werden goed gesmaakt! Ik zag ze in Antwerpen al bij Café Kamiel. Aanrader!

En dan nu… de recepten voor de Libanese dips!

Libanese dips

Baba ganoush

  • 1 aubergine
  • 1 teentje knoflook
  • 3 takjes munt, blaadjes fijngesneden
  • ½ granaatappel, pitjes losgemaakt
  • 3 el Griekse yoghurt
  • 2 el tahin
  • 1 kl sumac

Verhit de oven voor op 200 °C. Prik gaatjes met een vork in de aubergine en leg 25-30 minuten in de oven op een bakplaat, samen met het teentje knoflook, tot de aubergine helemaal zacht is geworden.

Schep het vruchtvlees uit de geroosterde aubergine en knijp het geroosterde teentje knoflook uit. Leg het vruchtvlees en de knoflook op een snijplank en hak grof. Giet het vocht dat uit de aubergine komt weg. Doe nu in een kom en meng er de tahin, Griekse yoghurt en peper en zout door. Werk af met de fijngesneden munt, granaatappelpitjes en sumac.

Hummus

  • 200 g kikkererwten, geweekt, gekookt en uitgelekt
  • 1 citroen, uitgeperst
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 4 el tahin
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • ½ kl komijn

Doe voor de hummus alle ingrediënten in een hakmolentje en mix tot een gladde pasta. Breng op smaak met peper en zout. Doe in een kommetje en werk af met olijfolie.

Muhammara

  • 3 rode paprika’s, geroosterd (goed nieuws: je kan er ook uit een bokaal gebruiken!)
  • 1 teentje knoflook
  • 50 g walnoten
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 el granaatappelmelasse
  • 1 kl harissa
  • sesamzaadjes

Doe alle ingrediënten met een snuf peper en zout in de keukenrobot en mix tot een grove pasta. Doe in een kommetje en werk af met (groene) sesamzaadjes.

Morgen is het opnieuw kookavondje trouwens, en dan gaan we aan de slag met het nieuwe kookboek van Jean Sur Mer: Zot van de Noordzee!

Met dank aan Braun Multiquick 9 en Simone a Soif.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.