Ik geef momenteel weer kookworkshops voor het CC in Mortsel. Het thema nu is ‘Reis rond de wereld in 20 gerechten’. Elke week nemen we een continent onder de loep en vorige week was dat Afrika. In mijn zoektocht naar lekkere en originele recepten, kwam ik ‘pampoenkoekies’ tegen, een Zuid-Afrikaans recept voor pompoenpannenkoekjes, jawel, in het Afrikaans. Ze worden ook wel ‘goud in de mond’ genoemd.

Ik heb me geweldig geamuseerd met het ‘vertalen’ van het recept, Afrikaans is zo leuk! En de pannenkoekjes? Die waren ook geweldig lekker! De combinatie van pompoen, kaneel en limoenzeste is echt top. Ik maakte de pompoenpuree de avond ervoor, en ’s ochtends was het deeg in 5 minuutjes klaar, de pannenkoeken 10 minuten later. Een heerlijk en verrassend ontbijt, ook de mini vond het heerlijk en at een ruime portie :-). Voor de fun geef ik je ook het Afrikaans recept mee…

Pampoenkoekies uit Zuid-Afrika
Ontbijt voor 3-4 personen of meer dan genoeg voor een vier-uurtje voor een roedel hongerige kinderen

  • 700 gr pompoen (ik heb butternut gebruikt)
  • 125 g bloem
  • 1 kl bakpoeder
  • 1 kl kaneel
  • snuifje zout
  • 2 eieren
  • 2 limoenen
  • olie
  • kaneelsuiker
    • 8 el suiker
    • 2 kl kaneel

Schil en snij de pompoen in gelijke blokjes. Stoom gaar in 20 minuten en dep goed droog. Laat afkoelen en pureer met een mixer. Je hebt 500 gr pompoenpuree nodig.

Meng de pompoenpuree met de bloem, het bakpoeder, de kaneel en een snufje zout. Rasp de schil van de limoenen en meng, samen met de eieren, door het mengsel. Je moet een stevig deeg krijgen. Indien te slap, voeg extra bloem toe. Maar maak het deeg ook niet te dik, want dan garen ze niet goed binnenin. Snij de limoenen in partjes.

Verhit olie in een antikleefpan. Schep hoopjes deeg in de pan en bak de pannenkoekjes goudbruin aan beide kanten.

Meng de suiker met de kaneel. Serveer de pannenkoekjes met extra kaneelsuiker erover gestrooid en een partje limoen.

Afrikaans recept

  • 650-700 g pampoen, afgeskil, in blokkies gesny
  • 125 ml koekmeelblom
  • 5 ml bakpoeier
  • 5 ml fyn kaneel
  • knippie sout
  • 2 eiers, geklits
  • gerasperde skil van 2 lemoene
  • olie vir vlakvetbraai
  • kaneelsuiker en suurlemoenwiggies vir garnering

Plaas pampoen in ’n kastrol met bietjie water en kook oor matige hitte tot sag en gaar.
Dreineer en skep pampoen uit in ’n sif door die kastrol om te dreineer. Indien pampoen waterig is, kan dit in ’n kastrol verhit word oor matige hitte sodat die oortollige vloeistof kan verdamp.

Laat afkoel. Jy het 500 ml gaar, fyngedrukte pampoen nodig. Vryf pampoen met ’n houtlepel deur ’n growwe sif.

Sif koekmeelblom, bakpoeier, kaneel en sout saam.

Klits eiers en gerasperde lemoenskil saam.

Voeg pampoen en geklitste eiers by gesifte bestanddele. Meng deur. Dit sal ’n taamlike slap beslag wees, maar dit moenie te loperig wees nie.

Verhit olie in ’n braaipan. Skep lepels vol van beslag in verhitte olie en braai tot goudbruin alkante. Dreineer op absorbeerpapier. Sprinkel kaneelsuiker oor die bodem van ’n opdienbord. Rangskik pampoenkoekies op bord en sprinkel weer kaneelsuiker oor.
Garneer met suurlemoenskyfies en sit voor.

Smaaklik!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.