Wat een luxe om de heilige drievuldigheid Dôme, Domestic en Dôme Sur Mer op een boogscheut van mijn appartement te hebben. Respectievelijk een sterrenrestaurant, “gourmetbakker” en uitstekend visrestaurant nemen de hoek van de Arendstraat en de Grote Hondstraat in het hartje van mijn geliefde Zurenborgwijk in.

Dôme, daar deed ik mijn eerste sterrenervaring op. Voor mijn verjaardag trakteerde mijn toenmalig lief mij op de ontdekkingsmenu van de chef. 12 gangen lang viel ik van de ene verrukking in de andere verrassing. Wat me toen vooral ook opviel, was dat alles zo áf was, van het krokantste broodje bij de apéro tot het nog lauwe versgebakken koekje bij de koffie. Uiteraard hoort dat allemaal bij de sterrenervaring, maar dit was voor mij een “first”, en eerlijk gezegd bij volgende restaurantbezoeken, zelfs mét sterren, moeilijk te evenaren. Wat me echter aangenaam verraste, is dat Dôme-meester Julien Verlat en de zijnen deze topkwaliteit verder kunnen uitdragen in hun bakkerij en visrestaurant.
De stokbroden bij Domestic vind ik misschien iets te krokant, maar de croissants, daar kan een Fransman een puntje aan zuigen. Mensen komen ook van heinde en ver voor hun taartjes.

En dan om tot het eigenlijke onderwerp van deze post te komen: Dôme Sur Mer.
Hoewel Dôme Sur Mer een uitgebreide vaste kaart heeft, plus een aantal suggesties, staat er slechts één chef plus souschef in de open keuken. Ze hebben twee kookplaten, één plancha en een salamander ter hunne beschikking waarop ze alle weliswaar eenvoudige maar overheerlijke bereidingen op klaarmaken. Er moet heel veel in mise-en-place gebeuren, maar desalniettemin smaakt alles supervers.
Bij binnenkomst in het stijlvolle witte interieur met speelse wand met goudvisjes krijg je steevast een bootje met van die overheerlijke kleine zwarte olijfjes en lekker Domesticbrood met hoeveboter op je tafeltje. Ideaal om je over de als placemat dienende menukaart te buigen.

Op de kaart staat een uitgebreide keuzemogelijkheid aan zeevruchtenschalen, de eyecatcher van het restaurant. De tafeltjes zijn namelijk zo ontworpen dat de zeevruchtenschalen erin geschoven kunnen worden, quite clever!

Ik heb nog nooit een dergelijke schaal genomen, omdat ik me steeds weer laat verleiden tot een à la plancha bereiding. De oesters heb ik wel al eens geprobeerd, vooral omdat die ook op hét lijstje staan. Ik ben zeker geen oesterexpert, maar de Jerseys nr. 3 konden me zeker en vast erg bekoren.

Een ander toppertje op de kaart is de gegrilde kreeft met salieboter. Voor een halve kreeft betaal je de zeer redelijke prijs van € 23. Alle prijzen op de kaart zijn trouwens zeer redelijk: is een vis duur, dan zal je er iets meer voor betalen. Een goedkopere vis kunnen ze hier echter ook zeer smakelijk klaarmaken, voor een eerlijke prijs. Hetzelfde gaat op voor de overigens uitstekende wijnkaart. Een glas huiswijn betaal je € 4 en ik ben hevige fan. Een vriendin die ook habitué is schreef eens een aantal wijnen op en ging ernaar op zoek bij de wijnhandel, en kwam dezelfde fles tegen slechts de helft van de prijs als bij Dôme Sur Mer. En te zeggen dat factor 4 ‘redelijk’ is als te hanteren prijs voor een restaurant!

Bij mijn laatste bezoeken liet ik mij verleiden tot een seizoensbereiding van met parmezaan gegratineerde asperges met bergmeervis, de andere keer was het makreel met lentegroentjes en krab met mayonaise. Steevast eenvoudige bereidingen met pure smaken!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

1 Comment

  1. Pingback: Dôme* (Antwerpen) | Sterrenjacht

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.