3 maanden na datum kan ik mijn ‘verjaardagstournee’ van restaurants afsluiten. Als mensen mijn vragen wat ik voor mijn verjaardag wil, is het antwoord nl. altijd hetzelfde: Op restaurant gaan! Op mijn verjaardag zelf ging ik lunchen met mijn man bij evergreen ‘Dome sur Mer’ (kreeft à la plancha met salieboter, altijd!), met mijn ouders ging ik naar De Jonkman, mijn zus trakteerde me op een dagje Leuven met een geweldige lunch bij Rossi (Italiaan van het jaar van Gault&Millau), mijn schoonmoeder nam me mee naar The Jane en tot slot ging ik met 2 vriendinnen eten bij Ardent. 34 jaar worden is nog zo slecht niet, after all.

Met ons drietjes samen gaan eten, da’s een traditie die al enkele jaren stand houdt. Ardent stond al eerder op de planning, maar omdat 1tje van ons ziek viel op de geplande dag, hebben we moeten verzetten. Ik heb die dag gebeld naar Ardent en gepolst of dat wel ok was. Ik weet hoe hard restaurants afzien van mensen die op’t laatste moment afzeggen. Ze waren heel begripvol en het kon. Nogmaals bedankt daarvoor!

Ik kom op een vrijdagavond om 19u als eerste binnen en mag gelijk een tafeltje kiezen. Er wordt al water op tafel gezet, terwijl ik op mijn gezelschap wacht. Op de tafel staat een menukaartje voor aperitiefhapjes, genre bordje pata negra en oesters per stuk. Ik vind het misschien wel leuker als hapjes mee in het menu inbegrepen zijn, maar later als bij ons aperitief brood op tafel verschijnt, zijn er lekkere ‘smeerseltjes’ bij die het prima doen als aperitiefhapje. Het versgebakken brood is trouwens heerlijk. En we bestellen elks een oester om te beginnen, dat is wel fijn dat de optie er is natuurlijk. Het huisaperitief is een glas champagne of Fonseca tawny porto. Ik vraag voor de zekerheid of de porto niet te zoet is, wat niet zo zou zijn, maar ik vind het eigenlijk toch wel. Beetje een misser.

Bij Ardent kan je ’s avonds kiezen voor een 4-, 5- of 6-gangenmenu of à la carte. We kiezen voor de gouden middenweg van het 5-gangenmenu met aangepaste wijnen. Als eerste bord verschijnt er gebrande makreel met maïs en avocado. Misschien niet meteen een gerecht dat correspondeert met het gure herfstweer buiten, maar maïs en avocado dat smaakt mij altijd! Begeleidende wijn ‘Le Maset de Lumet’ uit de Languedoc brengt frisse tonen die goed werken als tegengewicht bij dit uitgesproken gerecht.

Vervolgens krijgen we een heerlijk stukje tarbot met aardpeer en frisse schijfjes rode biet. Ook hier is de wijnpairing on point: ‘Aura’ van Domaine Fontaine du Clos, in de Vaucluse in de Provence zowaar. Had ik dat maar geweten toen ik daar vorige zomer op vakantie was! De wijn is een mengeling van verschillende druivensoorten en gerijpt op eiken vaten. Heerlijk rond en boterig van smaak.

Next up: rundstataki met courgette en champignons. Een bordje waar ik erg naar uitkeek, maar misschien net wat pit mist voor mij. Ik hou wel van de rauwe champignons die erbij geserveerd worden, lekker verfijnd. Erbij ook een witte wijn, een Bulgaarse ditmaal, Borovitza Cuvee Bella Rada, gemaakt van Rkatsiteli, De oudste bekende witte wijndruif ter wereld. Een rijke, volle wijn die standhoudt naast de rundstataki.

Het culinair hoogtepunt van de avond verschijnt in de vorm van een voortreffelijk stukje fazant, lekker krokant gebakken vel en heerlijk mals van vlees. Daarbij komt witloof en ‘Albufeirajus’. Die saus is zalig lekker, maar ik ben er niet goed uit wat het nu juist was. Is het jus van de fazant die uit Albufeira komt? Ik had het moeten vragen, maar je had het misschien al door, het was ook een gezellige babbelavond met vriendinnen, en dan schiet het er al eens tussen. Daarbij ‘Vidatinto’, een Spaanse rode van Grenachedruiven. En daar is het gevaar van aangepaste wijnen (en al zeker als ze ook nog eens bijschenken), ik kan me de details niet meer herinneren, maar wel dat ik het een lekkere wijn vond.

Het dessert is op basis van rijstpap en pompelmoes. Het spreekt me (en de rest van mijn tafelgezelschap) minder aan, en we kiezen alledrie voor kazen van het kaaswagentje, van Van Tricht. Echt een heerlijke ervaring, een chariot, en de kazen waren perfect op temperatuur. Ik laat mij er een glaasje Duvel Triple Hop bij schenken.

We maken er nog verder een gezellige avond van, samen met de digestiefkaart. Wat meteen verklaart waarom sommige details wat waziger zijn. Goede tradities die worden goed in ere gehouden!

Ardent staat voor een klassieke keuken, maar altijd verfijnd gebracht. Deze topcombinatie van klassiek en verfijning wordt doorgetrokken in het interieur en de bediening. Garanties voor een heerlijke avond, zeker in het gezelschap van classy ladies!

Ardent
Dageraadplaats 3
2018 Antwerpen

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.