Erg verleidelijk, als je recepten tegenkomt die allerlei van je favoriete ingrediënten bevatten! Dit recept spaarde ik op voor Dagen Zonder Vlees, omdat het ook nog eens volledig vegetarisch is, handig! Het recept komt uit een Amerikaans kookboek ‘Keys to the Kitchen’, en het ziet er eigenlijk een heel leuk boek uit. Maar in Amerikaanse kookboeken gebruiken ze vreemde meet-maten, zoals oz., °Fahrenheit en ‘1/4 cups’. Best lastig dus om iedere keer om te rekenen, maar voor dit recept maak ik graag een uitzondering!
Nodig (genoeg voor 4 pers.)
- 750 gr zoete aardappelen
- 250 gr bloemige aardappelen
- 1 el olijfolie
- peper en grof zout
- 75 gr gemalen parmezaan + parmezaanschilfers
- 3 el honing
- +/- 350 gr bloem
- 100 gr echte boter
- verse salieblaadjes
- 3 sjalotjes, fijngesneden
- 3 el balsamico
Werkwijze
Let op, reken toch wel 2 uur om het gerecht helemaal klaar te maken! Snij de zoete aardappelen in grote gelijke stukken (laat de schil eraan!), en de gewone aardappelen in iets kleinere stukken (omdat het iets langer duurt om die te garen). Neem een ovenschaal, doe daar een eetlepel olijfolie in en hussel de aardappelen goed onder mekaar, kruid met peper en zout. Zet ongeveer 30 minuten in een oven van 220°C, tot de aardappelen heel zacht zijn.
Haal uit de oven en laat even afkoelen. Pluk de schil van de aardappelen, die komt gemakkelijk los. Draai de aardappelen door een passe-vite, en breng op smaak met de honing, parmezaan, peper en zout. Voeg nu beetje bij beetje gezeefde bloem toe en meng onder het deeg. Het deeg mag niet meer kleven aan je hand, maar let op, hoe meer bloem je toevoegt, hoe zwaarder het wordt en hoe minder smaak er van de zoete aardappel achterblijft!
Als het deeg goed handelbaar is, neem je er kleine klompjes van, en rol uit tot een lange worst op een bebloemd werkoppervlak. Snij met een mes kleine kussentjes van de worst, en rol eventueel op een gnocchi-plankje. (Bedankt collega @va__ra voor de import uit Toscane!). Het lijken we kleine meelwormpjes, maar ik beloof het: het is echt lekker!
Zet een grote pot gezouten water op en breng aan de kook. Ondertussen kan je de saus maken.
Smelt de boter in een pannetje, en laat lichtjes bruin worden. Voeg gescheurde salieblaadjes en de sjalotjes toe en laat garen in de boter. Blus met balsamico-azijn en breng op smaak met peper en zout.
Doe de gnocchi in kleine hoeveelheden in net-niet kokend water. Als ze gaar zijn, komen ze bovendrijven. Schep de drijvers uit het water met een schuimspaan, en doe ze bij de saliebotersaus.
Werk af met parmezaanschilfers.