Sinds ik een Le Creuset tarte tatin vorm kocht in de Le Creuset Outlet in Roermond (iets van €50), is geen enkele tatin mislukt! Steeds mooie gekaramelliseerde appeltjes, zalige een tikkeltje zoute boter, … hmm! Tarte tatin is echt mijn all time favorite dessertje, het mag geweten zijn!

Tijd dus om eens te gaan experimenteren. Vanavond word ik verwacht op een kaasavondje bij mijn ouders, dus leek me een tarte tatin van witloof het perfecte gezelschap bij mijn favoriete blauwe kazen die ik gisteren kocht (Pas de Bleu, Shropshire Blue en Achelse blauwe).

Het recept ervoor komt van de Piet, en ‘t is uiteraard ook te vinden op VTM Koken, maar ik geef het je graag nog eens mee (mits enkele kleine aanpassingen).

Tarte Tatin van witloof

  • 4 stronkjes witloof
  • 100 gr boter
  • 75 gr suiker
  • 5 cl balsamico-azijn
  • 1 vel bladerdeeg

Verwarm de oven voor op 180°C. Pluk de buitenste witloofblaadjes van de stronkjes. Snij de stronken in 2. Warm een klontje boter in de tatinvorm en leg het witloof erin, platte kant naar beneden eerst. Laat even kleuren, en draai om. Doe de rest van de boter in klontjes bij het witloof, draai het vuur een beetje lager en zet er een deksel op. Laat een 10-tal minuutjes stoven. Blus met de balsamico-azijn, en voeg de suiker toe. Laat even karamelliseren, en bedek met het vel bladerdeeg. Dek de witloofjes mooi in, zoals je met een boeleke zou doen ;-). Geef een knipje in het deeg bovenaan en zet in de oven voor 25 à 30 minuten.

Haal uit de oven en laat zeker nog een half uurtje rusten: let op want de karamel is schroeiend heet. Draai om op een bord en val aan!

Tarte tatin van (kers)tomaten is trouwens ook overheerlijk, en rode ui naar’t schijnt ook. Nog eens nadenken wat ik nog allemaal omgekeerd zou kunnen bakken…

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.