Toegegeven, een beetje een pretentieuze lange titel voor een salade, maar eigenlijk is het zo goed als een volledige opsomming van de ingrediënten. Voilà, dat is bij deze dan in orde. Bedankt voor het lezen van deze blogpost. OK, thx, bye… Nee, grapje he. Misschien zou ik dit beter dé avocado van de duivel salade noemen, want er zitten nu eens werkelijk al mijn favoriete salade-ingrediënten in.
En met een eervolle vermelding voor bloedappelsien, want dat seizoen is zó kort (januari-februari-en een klein stukje maart). Die prachtige rode kleur, de friszure smaak,… Het staat eigenlijk in schril contrast met de tijd van het jaar, dat dit echt aanvoelt als een exotische verwennerij. Maar eigenlijk is het dus een salade die je in 15 minuten in mekaar ‘flanst’. Perfect om grijze wolken (in je hoofd) te verjagen op een druilerige lockdown dag!
Salade met bloedappelsien, burrata, avocado, pistache, zuurdesemcroutons en citrus-ahorndressing
Ingrediënten
- 2 bloedappelsienen
- 1 bol burrata
- 1 avocado
- een handvol jonge spinazie (of een andere slasoort die je lekker vindt)
- 1 kleine komkommer
- 1 dikke snede zuurdesembrood
- een handvol pistachenoten (gedopt)
- 1 el olijfolie
- peper en zout
Dressing
- 0.5 biologische citroen
- 1 el ponzu (niet echt nodig, maar nice to have)
- 2 el ahornsiroop
- 2 el extra vierge olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Schil de bloedappelsienen met een mes, zodat alle witte velletjes rondom weg zijn ('peler à vif'). Doet dit boven een kommetje, zodat je het vocht opvangt voor de dressing. Halveer de bloedappelsienen en snij in halve maantjes.
- Schik de jonge spinazie op borden (of een grote schaal). Leg hierop de appelsienpartjes.
- Pel de avocado en snij in partjes. Besprenkel met wat citroensap. Snij lange linten van de komkommer. Leg bij de salade. Hak de pistaches grof.
- Snij het zuurdesembrood in blokjes en bak krokant in olijfolie. Kruid royaal met peper en zout.
- Maak de dressing. Was en rasp de schil van de citroen. Pers het sap uit, bij het sap van de bloedappelsien. Meng er de ponzu en ahornsiroop door. Roer er nu de extra vierge olijfolie door. Proef en kruid af met peper en zout.
- Scheur de burrata in stukjes en leg bij de salade. Druppel er ongeveer de helft van de dressing bij. Leg er de broodcroutons bij en strooi er de pistaches over. Serveer de salade met de rest van de dressing. Enjoy!