Zit standaard bij mijn bestelling als ik naar een Koreaans restaurant* ga: pajeon! Een zalige hartige pannenkoek, gevuld met groentjes (en altijd lente-ui), en vaak ook zeevruchten. Lekker krokant aan de buitenkant, nog een beetje smeuïg vanbinnen. Een lekker dipsauske maakt het helemaal af. En weet ge wat, ’t is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om zelf te maken (yay!). Op een zondagavond, alleen thuis, waagde ik me er eindelijk eens aan, en ik had binnen het kwartier letterlijk een zalige maaltijd! Het is trouwens ook een bangelijk gerecht om (groente)restjes te verwerken.
Dat smaakte mij zo, dat ik de volgende middag er wééral zin in had. Ideale gelegenheid om er ook foto’s voor de blog te maken. En hier zijn we dan… Ik ben toen ook nog even naar de winkel gegaan voor scampi’s, en bakte een scampi’tje in elk pannenkoekje mee, bangelijk! Volgende keer probeer ik pajeon met inktvisringen. Ik gebruikte trouwens volkorenbloem, en dat ging en smaakte perfect. En zo zijn deze pannenkoekskes ook best een voedzame keuze (denk ik).
Zelf eens maken? Met dit recept maak je zo’n 6 pannenkoekjes, goed voor een lunch voor 2 personen. Voor ’t avondmaal mag het precies iets meer zijn voor mij. Je kan er trouwens voor kiezen om 1 (of 2) grote pannenkoeken te maken en in spieën te snijden, of per 3 in een kleiner formaat in de pan te bakken. De tweede optie is veruit de gemakkelijkste.
Pajeon met scampi
Ingrediënten
Voor de pannenkoekjes
- 1 cup (volkoren) bloem (130 gr)
- 1 el maïzena
- 1 kl zout
- 1 ei
- 3/4 cup spuitwater (180 ml)
- 1 wortel (geraspt)
- 1/4 courgette (geraspt of in sliertjes gesneden met een juliennesnijder)
- 2 lente-ui (in ringen)
- 6 scampi (ontdooid, zonder schaal)
- rijstolie
Dipsaus
- 2 el sojasaus
- 2 kl sesamolie
- 1 el gochujang (Koreaanse gefermenteerde bonenpasta met chili, vervang eventueel door sriracha of sambal)
- 1/4 limoen (het sap)
- 1 el honing
Afwerking
- 1 lente-ui (in ringen)
- 4 takjes koriander (blaadjes geplukt)
- 1 el zwart sesamzaad
- 1 el wit sesamzaad (geroosterd)
Instructies
- Doe alle ingrediënten (behalve de rijstolie en scampi) voor de pannenkoekjes samen in een kom en meng goed.
- Verhit rijstolie in een antikleefpan. Leg er 3 scampi's in. Schep bovenop de scampi's een hoopje beslag, zodat je 3 mooie pannenkoekjes in de pan hebt. Laat 2-3 minuten bakken en keer om. Laat opnieuw 2-3 minuten bakken. Herhaal met de rest van het beslag.
- Dipsaus: meng alle ingrediënten goed. Proef en zorg dat de smaken in balans zijn.
- Afwerking: serveer de pannenkoekjes met de dipsaus, lente-ui, koriander en sesamzaadjes.
* Mijn favoriete Koreaanse restaurants in Antwerpen? Table d’Ho, Picniq en Shop d’Ho!