Een blogpost die eigenlijk al láng wilde maken, maar er maar niet van kwam. In de zomer van 2021 ging ik er al samen met vriendin Anniek heen: Girona. Toegegeven, het stond toch nog niet echt op mijn (culinaire) radar. We deden een citytrip in Barcelona en ik wilde eigenlijk in die bruisende stad blijven. Maar Anniek hield vol en ze had gelijk verdorie: Girona is echt de max! Op een uurtje met de trein van Barcelona (of met de auto) en zo’n andere wereld!

In de paasvakantie 2023 verbleven we ook enkele dagen in de buurt van Barcelona, dus ik wilde zeker opnieuw naar Girona gaan, en zo geschiedde!

Girona heeft een prachtig oud stadsgedeelte, langs de rivier Onyar. De huizen staan geschrankt langs de rivierbedding, onder andere Gustaaf Eiffel bouwde enkele voetgangersbruggen over de rivier. In 2021 konden we zelfs een supertoffe airbnb vinden in een van die huizen langs de rivier, toplocatie!

Het is superfijn om in de kleine Middeleeuwse straatjes van het oude stadsdeel van Girona rond te dwalen. En wie (net als ik!) fan is van Game of Thrones, wordt getrakteerd op een iconisch zicht uit de reeks: de katedraal van Girona stond model voor de legendarische ‘Crypt of Baelor’, inclusief magistrale trappen. De smalle straatjes van Girona waren het decor toen Ary Stark als blind meisje in Braavos rondzwierf. Deze plaats ademt (film)geschiedenis uit! De oude omwallingen bovenaan het stadje zijn ook heel fijn om op rond te lopen.

In één van de steegjes, ietwat verholen, is er 1 van de leukste horecazaken die ik ooit al tegenkwam: La Fabrica. Ontbijt- en lunchbar slash koffiebar slash fietscafé. De eigenaren zijn een voormalig Canadese wielrenner Christian Meier en zijn vrouw. De gerechten zijn (behoorlijk) gezond, ook met oog op het vele fietspubliek dat er passeert, en heel verfijnd en kleurrijk afgewerkt. De koffie is ook uitstekend (ze startten hun eigen branderij in Girona op) en het is er gewoonweg gezellig zitten, ook voor niet-wielrenners. Ik denk dat ik er met Anniek toen we in Girona waren, wel drie keer passeerden. En de laatste keer dat we er waren, uiteraard ook. Zelfs ín fietstenue, na de lunch zijn we nog gaan fietsen in de heuvels van Girona. Girona is trouwens echt een fietswalhalla, er rijden echt geweldig veel coureurs door de straatjes en er zijn heel veel specialized fietswinkels. Onze fietstocht was geen onverdeeld succes, veel zitten ‘klooien’ om de juiste weg te vinden, dus op voorhand een goede route uitstippelen is wel aangeraden. Maar we vonden toch hele mooie plekjes!

Een andere iconische zaak in Girona is Rocambolesc, het ijssalon van Jordi Roca, jawel, 1 van de 3 broers van ooit beste restaurant ter wereld gekroonde El Cellar de Can Roca. Jordi is de pastrychef, met een Willy Wonka-complex. Het ijssalon is dan ook heerlijk prettig gestoord. Uit een soft serve ijsmachine die rechtstreeks uit de Chocoladefabriek lijkt te komen worden ijsjes in verrassende smaken getapt. Daarbovenop worden verrassende toppings geschept, zoals een stukje ‘versgedraaide’ suikerspin, een kers in chocolade gedoopt,… Daarnaast zijn er ook nog warme ijsbroodjes en ijslolly’s in verrassende vormen, vaak een connectie met de stad. Echt een beleving (en betaalbaarder dan het driesterrenrestaurant 😅)! Op de Ramblas in Barcelona is er trouwens ook een vestiging, maar het begon allemaal in Girona.

Wil je trouwens gaan eten bij El Cellar de Can Roca, dat reserveer je best làng op voorhand. Maar recent openden ze ook een toegankelijkere bistro in het centrum van Girona: Normal.

Beide bezoeken aan Girona waren niet zo heel lang, dus superveel eettips heb ik niet, maar echt, dwaal vooral veel rond in de straatjes, en je komt ongetwijfeld een fijn eetadresje tegen. Ik herinner me bijvoorbeeld ook Café Le Bistrot, met een geweldig terras op een plateautje tussen twee trappengallerijen. We aten er lekkere tapas en dronken een fles zéér betaalbare cava.

Tenslotte nog een heerlijk ontspannende activiteit: we gingen naar de sauna bij Aqva Banys Romans, een prachtig kuuroord in oude Romeinse thermen. En als het kan, boek jezelf er ook nog een massage bij, aanrader!

Aqva Banis

Geniet van Girona, ik kan het alleen maar aanraden! Meer tips over Barcelona lees je hier.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.