Op zoek naar wat afwisseling bij het ontbijt? Know the feeling! Mijn jongens (man en zoon dus) die kunnen perfect elke morgen bokes met confituur en choco eten, maar da’s echt niets voor mij. Bovendien drinkt mijn zoon (ondertussen 5,5 jaar) niet meer zijn ‘warm melkske’ elke morgen en avond. En toch is het belangrijk dat hij zijn calcium binnenkrijgt (hij is ook al niet zo’n yoghurt/kaas fan). Dus ben ik altijd op zoek naar lekkere ‘melkrecepten’. En zo kwam ik uit bij een ‘Dutch baby’. Da’s een ovenpannenkoek die spectaculair rijst in de oven, maar nadien ook wel terug wat ineen stuikt. Het resultaat is desalniettemin mooi en overheerlijk! Lekker luchtig en ‘nes’, met toch die onovertroffen pannenkoekensmaak. Bovendien is het zoveel gemakkelijker dan een half uur pannenkoeken staan bakken.
Deze blogpost is een samenwerking met Lactel. Dus ik heb ook een beetje mijn research gedaan over het bedrijf. Lactel is een Belgische melkerij in Walhorn (Ardennen). Nog een echt familiebedrijf dat ook duurzaamheid hoog in’t vaandel draagt. Het is echte weidemelk, waarbij de koetjes meer dan 180 dagen per jaren buiten in de weiden grazen. Ook de andere voeding (buiten het verse gras dus) komt voor 80% van de boerderijen waar de koeien leven. En in de melkfabriek zelf worden de nodige efforts geleverd om de ecologische voetafdruk te verminderen. Dat deden ze onder andere door te investeren in een warmtekrachtkoppelingssysteem om tegelijkertijd warmte en elektriciteit te produceren (’t is nogal technisch, maar meer daarover lees je hier), het verpakkingsmateriaal in de fabriek zelf te produceren en 100% recycleerbaar te maken. Het voelt misschien een beetje aan als een verkoopspraatje, maar dit zijn wel claims waar ik 100% achter sta. Voor minder zou ik niet gaan . Je kan al hun verbintenissen hier lezen.
Terug over naar de Dutch baby! Éentje is genoeg voor 2 à 3 personen. Je hebt best een gietijzeren pan (of een tarte tatin vorm) in huis, want die moet eerst voorverwarmen in de oven. Het deeg kan je trouwens ook de avond op voorhand maken, mix het voor het bakken dan nog even door voor een luchtig resultaat. En nu, let’s cook!
Dutch baby met steenvruchten
Materiaal
- gietijzeren pan (ik gebruikte een ‘tarte tatinpan’ van Le Creuset)
Ingrediënten
- 180 ml Lactel Nr 1 Vitality melk
- 100 gr bloem
- 2 eieren
- 1 el boter
- 2 kl suiker
- 1 kl vanille essence
- snufje zout
- Verse steenvruchten: abrikoos, perzik, nectarine, pruim,…(of ander seizoensfruit)
- 30 gr pistachenoten (gedopt)
- ahornsiroop
Instructies
- Verwarm de oven voor op 230 graden en zet de gietijzeren pan erin.
- Meng de bloem met de melk en voeg de eieren, suiker, het vanille essence en een snufje zout toe. Ik mix dit met een staafmixer om een mooi egaal en luchtig beslag te krijgen. In een blender gaat dat ook natuurlijk (maar da’s veel meer afwas ).
- Als de oven op temperatuur is, laat je de boter smelten inde voorverwarmde pan. Strijk eventueel even uit met een borsteltje. Schenk het beslag in de pan. Zet 14-18 minuten in de voorverwarmde oven. De pannenkoek zal mooi rijzen. Als je ‘m uit de oven haalt, zal dit wel terug wat inzakken. Hou de pannenkoek goed in de gaten dat hij niet te donker wordt.
- Snij terwijl de pannenkoek in de oven staat het steenfruit in stukjes. Hak de pistaches grof.
- Haal de pannenkoek uit de oven. Laat kort afkoelen. Werk af met stukjes fruit, de grofgehakte pistaches en ahornsiroop, snij in spieën en serveer.
Smakelijk!
Deze blogpost is een betaalde samenwerking met Lactel en oSérieux.be.
2 Comments
Beste Caroline
Bedankt voor de recept. Mag het havenmeester ipv gewone bloem?
Groetjes
Paloma
Beste,
Ik neem aan dat je ‘havermeel’ bedoelt? Om eerlijk te zijn denk ik dat je pannenkoek dan niet gaat rijzen. Het resultaat zal dus minder luchtig zijn, maar wel nog lekker. En meer vullend en gezonder, dus valt zeker te proberen!