Ooit at ik bij Berlin eens een heerlijke soep van gegrilde kerstomaatjes, en ik heb al een aantal keren geprobeerd om dit soepje te evenaren, maar steeds zonder veel succes. Tot ik er een recept voor tegenkwam in een ‘dieetkookboek’ nota bene: ‘Snel en Slank’ van Ainsley Harriot (de Ready Steady Cook!).
Deze soep is echt the shizzle, the pimped out chromed out versie van tomatensoep. En nu heb ik ze nog gemaakt met van die waterige wintertomaten, wat moet dat niet geven in de zomer? Laat de zon maar snel komen!
Het enige nadeel is dat ze een beetje omslachtig is om te maken (dus helemaal niet zo ‘snel’ als Ainsley belooft), maar de lekkere smaak maakte het voor mij allemaal goed!
Wie het nog niet opgegeven heeft, hier is het recept:
Geroosterde tomatensoep met zure room en tijm
- 8 grote rijpe tomaten, gehalveerd (als je lekkere kerstomaatjes hebt, kan je deze natuurlijk ook gebruiken)
- 1 rode ui, ongeschild in parten
- 1 bol knoflook, horizontaal doorgesneden
- 2 takjes tijm
- 1 EL olijfolie
- 1,5L groentenbouillon (1,5L water koken dus en er een bouillonblokje bijdoen)
- potje zure room
- 3 EL verse peterselie, gehakt
- peper en zout
Zet de oven op 200°C. Doe de tomaten, tijm, look en ajuin in een bakblik (ik raad een ovenschotel met een rooster in aan, omdat je er later nog bouillon bij moet doen) en druppel er de olijfolie over, en bestrooi royaal met peper en zout. Zet ongeveer 30’ in de oven tot alles zacht is en een beetje begint te kleuren.
Haal er dan de look en ajuin uit, en overgiet met ongeveer de helft van de (opgewarmde) bouillon en zet opnieuw 30’ in de oven. Druk ondertussen de ui en look uit de schil.
Haal de tomaten uit de oven en doe de tijm weg. Laat de tomaten even afkoelen en probeer de velletjes eraf te ‘plukken’ en doe ze dan in een pot samen met de look en ajuin. Schraap de restjes van het bakblik en doe ze er ook bij, want die gaan nog veel smaak geven. Doe er de rest van de bouillon bij en breng aan de kook.
Als de soep kookt, haal ze van het vuur en pureer met een staafmixer. Voor een fantastisch resultaat kan je de soep ook nog door een puntzeef passeren (sorry voor de afwas, maar ik beloof het je: het is het waard!). Nu kan je de soep nog heel even laten doorkoken en op smaak brengen met peper en zout.
Serveer in kommetjes waar je een lepeltje zure room in laat glijden en even roert (ik noem het ‘het melkwegeffect’) en wat fijngesnipperde peterselie overstrooit.
Klaar voor een culinair orgasme?