Ondertussen een jaarlijkse traditie bij de dakboeren op’t dak van PAKT: pompoenfeest! Nee nee, geen Halloween, we vieren de oogstmaanden (al zijn dat niet altijd veel pompoenen 🙈) met een gezellig avondje in teken van de pompoen. Voor de gelegenheid bestelden we pompoenen bij De Volle Grond, en ik maakte – met de hulp van de aanwezigen – een driegangenpompoenmenu!

Te beginnen dus met pompoensoep. Ik wilde wel iets ‘specialer’ maken dan klassieke pompoensoep. Enter de gember en sinaasappel. Echt een topcombo! Ik kreeg ook een restje huacatay-kruiden van de daktuin van The Jane, omdat het kruidenseizoen stillekesaan wel op z’n einde is eind oktober. Huacatay is ook bekend als Peruviaanse munt en het heeft een vrij scherpe smaak, beetje te vergelijken met het blad van citrusafrikaantje. Ik maakte er een olietje mee (zelfde techniek als daslookolie). Past perfect bij het fruitige van de sinaasappel in de soep! Kan je de huacatay niet vinden? Vervang dan door muntolie, koriander kan ook, of salie die je krokant bakt in olie.

En voor de rest op ons pompoenfeest maakten we ook nog pompoenrisotto met blauwe kaas en krokant gebakken pompoenpitten (tip: roer een restje soep door de pompoenrisotto voor extra kleur en smaak!) en pompoenwafeltjes naar het recept van Karola’s Kitchen!

Wat een feest! Dan rest mij nog het recept voor de soep te delen!

Pompoensoep met gember, sinaasappel en huacatay-olie

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 4 personen
Een verrassende variatie op de klassieke pompoensoep!

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 30 gr gember
  • 800 gr pompoen (naar keuze)
  • 1 liter groentebouillon
  • olijfolie
  • peper en zout

Huacatay-olie

  • 50 gr huacatay
  • 200 ml druivenpitolie

Afwerking

  • blaadjes van Oost-Indische kers
  • 2 sinaasappels

Instructies 

  • Snij de ui en knoflook grof. Snij de pompoen in blokjes (ik schil die niet, gewoon goed afwassen). Schil en rasp de gember.
  • Verhit wat olie in een kookpot en voeg ui, knoflook en gember toe. Laat enkele minuten stoven. Voeg dan de pompoenblokjes toe. Laat nog enkele minuten stoven.
  • Schenk de bouillon bij de groenten en breng aan de kook. Laat 20 minuten pruttelen.

Voor de huacatay-olie

  • Pluk de blaadjes van de takjes. Breng een pot water aan de kook en blancheer de huacatay 3 minuten. Giet af en laat uitlekken.
  • Doe de geblancheerde huacatay en druivenpitolie in een mixer type Thermomix (ik heb een Magimix) en laat 15 minuten mixen op een temperatuur van 70 graden. Heb je geen Thermomix? Doe dan in een steelpannetje en controleer de temperatuur, laat een 15-tal minuten trekken en mix dan.
  • Zeef de olie door een neteldoek of koffiefilter. Bewaar de olie in de koelkast.

Afwerking soep

  • Kruid de soep en mix goed door met een staafmixer. Pers de sinaasappels en schenk het sap bij de soep. Serveer de soep met de huacatay-olie en blaadjes Oost-Indische kers.
Gang: lunch, Voorgerecht
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: herfst, huacatay, noedelsoep, oogst, Pakt, pompoen, pompoenseizoen
Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.